Србија и Балкан

Петковић: Полагањем заклетве формализована је окупација општина на северу Косова и Метохије

Никада у историји демократије није било избора са тако безначајном излазношћу а да они који постављају мерила демократије признају резултате таквих избора, каже директор Кенцеларије за КиМ
Петковић: Полагањем заклетве формализована је окупација општина на северу Косова и Метохије© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да су Куртијеви гаулајтери, прерушени у назови градоначелнике, положили данас заклетве, чиме је формализована окупација четири општине на северу Косова и Метохије од стране Приштине.

Он је оценио да вероватно никада у историји демократије није било избора са тако безначајном излазношћу а да они који постављају мерила демократије у савременом свету резултате таквих избора признају.

"Јасно је да овај акт силовања демократије и људских права јесте одговорност Аљбина Куртија, као великоалбанског идеолога и антисрпског шовинисте, али иде на душу и делу међународне заједнице, који је, руковођен кратковидим геополитичким интересима, решио да суспендује политичка права српског народа на КиМ", истакао је Петковић.

Према његовим речима, окупација никада у историји није била трајно стање, па неће бити ни у четири општине на северу КиМ, и она ће убрзо бити окончана.

Међутим, додао је, српски народ ће дуже од Куртијеве окупације памтити "сраман начин на који су лажни корифеји савремене демократије за тако нешто дали зелено светло", истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Петковић је навео да српски народ никада у прошлости слободу није добијао на поклон, већ се за њу увек изборио сопственим прегнућем и националним јединством, и сада, када су све маске пале а лицемерје дела међународне заједнице постало потпуно огољено, Срби ће бити ти који ће одлучивати о својој националној судбини, а не Аљбин Курти или било који инострани фактор.

"Надживеће наш народ и ову ситуацију без преседана у савременој мирнодопској европској историји, тако што ће наставити да се свим снагама бори за мир и поштовање међународног права", поручио је Петковић.

Он је додао да је уверен да ће Срби са КиМ остати јединственији него икад, јер осим своје државе Србије и сопствене одлучности немају друге одбране од зулума којем су изложени, закључује се у саопштење  Канцеларије за КиМ.

Подсећамо да су заклетве данас положили новоизабрани албански градоначелници српских општина, изабраних на  "изборима" у контејнерима, 23. априла које су Срби бојкотовали и на којима је излазност била нешто изнад три одсто.

image