Србија и Балкан

Албанци у петак узурпирају север КиМ: Полагање заклетве за градоначелника Северне Митровице

Приштина саопштила да ће организовати полагање заклетве нових градоначелника српских општина изабраних на "изборима" у контејнерима које су Срби бојкотовали
Албанци у петак узурпирају север КиМ: Полагање заклетве за градоначелника Северне МитровицеGetty © Chris McGrath / Staff

Министар управе и локалне самоуправе такозваног Косова Ељберт Краснићи каже да ће полагање заклетве новоизабраних градоначелника бити организовано у све четири општине на северу КиМ, наводећи да су га из Скупштине општине Северна Митровица обавестили да ће полагање заклетве новог градоначелника у тој општини бити у петак, преноси "Репортери".

"Мандат градоначелницима и одборницима општина не истиче, предвиђени су законски рокови за полагање заклетве који почиње од формирања Скупштине и траје 30 дана. Појединачно смо се договорили са сваком општином да организујемо полагање заклетве председника општине и тамо где постоји потреба за конституисањем Скупштине", рекао је он, а преноси "Косово онлајн".

Скупштина општине Северна Митровица је упутила приштинском министарству информацију да ће у петак бити одржана седница на којој ће бити организовано полагање заклетве градоначелника који су изабрани на "изборима" које су Срби бојкотовали и на које је изашло само три посто бирача.

Мост преко Ибра

Краснићи, је после састанка са премијером привремених приштинских институцијама и градоначелницима општина рекао да је одлука о отварању моста преко реке Ибар "тренутно на обради".

"Одлука је донета у Скупштини општине Северна Митровица, тренутно је на обради у нашем министарству. Кад буде завршена оцена законитости акта, упутићемо је другим инстанцама", навео је Краснићи.

Одлука албанских одборника у СО Северна Митровица о отварању главног моста преко Ибра у Косовској Митровици и за саобраћај моторних возила додатно је узнемирила Србе у овом граду, који већ дуже време трпе насиље Приштине.

image
VV inauguration
banner