Србија и Балкан

Хрватска: Ухапшен Србин због наводног ратног злочина

Ухапшени Смиљанић годинама је редовно одлазио у Вуковар, последњи пут је био на Ђурђевдан ове године, и досад није имао проблема
Хрватска: Ухапшен Србин због наводног ратног злочинаwww.globallookpress.com © Samot

Хрватска полиција је ухапсила Србина Чеду Смиљанића (1956) због наводно почињеног ратног злочина почетком 1990-их година на подручју Вуковара, саопштио је данас Документационо-информациони центар "Веритас".

Како се наводи, он је ухапшен 21. маја ове године на граничном прелазу Бачка Паланка - Илок.

Смиљанић се терети да је у септембру 1991. године током "чишћења" дела Вуковара, званог "Сајмиште", као припадник српских паравојних јединица, заједно са другим припадницима српских паравојних јединица, противзаконито затварао цивилно становништво, наносио им физичке повреде и учествовао у радњама које су довеле до усмрћивања цивила, чиме је починио кривично дело против човечности и међународног права – ратни злочин против цивилног становништва.

Из "Веритаса" наводе да је Смиљанић годинама редовно одлазио у Вуковар и да је у том граду последњи пут био на Ђурђевдан ове године, те да досад није имао проблема.

Додаје се да његови пријатељи и чланови породице тврде да је Смиљанић у току рата био припадник ТО Вуковар, али да није чинио никакве злочине, па тако ни ово за које се терети.

"Дознали смо да је Смиљанић други дан по хапшењу од стране полиције приведен пред надлежног тужиоца, који га је саслушао и предложио да му се одреди истражни затвор, што је суд и прихватио. И хапшење и остале истражне радње полиције, тужиоца и суда одиграле су се у потпуној медијској тишини", наглашава "Веритас".

Смиљанић је са породицом напустио Вуковар 2000. године и настанио се на подручју Војводине и поседује држављанство Републике Хрватске и Републике Србије.

Према подацима центра "Веритас", ово је од почетка године треће хапшење особа српске националности по хрватским међународним потерницама због ратних злочина наводно почињених 1991. године.

На основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света до сада је, по евиденцији "Веритаса" ухапшено 187 Срба, од којих су 74 испоручена Хрватској.

image