Србија и Балкан

Мајке деце из "Рибникара": Урадили смо најгоре могуће - поделили смо децу

Само је требало дозволити деци да буду заједно... Ако је то могуће једино на ливади, онда на ливади. Заједништво и солидарност треба да схватамо на тај начин док год постоји и једно дете које неће да приђе улици, а камоли да уђе у школу, каже мајка једног од ученика
Мајке деце из "Рибникара": Урадили смо најгоре могуће - поделили смо децу© TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Да је на почетку, после трагедије, свако дете упитано да ли жели да од сутра иде са својим другарима и наставницима у, рецимо, Дечји културни центар, свако би одговорило потврдно, тако да би се избегла мучна пребројавања деце која похађају и која не похађају наставу у школи, каже за "Политику" Бојана Недељковић, мајка једног од ђака школе "Владислав Рибникар" који од дана трагедије не иде у школу и заменица председника Савета родитеља.

"Тај воз смо пропустили и урадили најгоре могуће - поделили децу. Надамо се новој шанси и томе да ћемо се сви прибрати. Само је требало дозволити деци да буду заједно... Ако је то могуће једино на ливади, онда на ливади. Заједништво и солидарност треба да схватамо на тај начин, док год постоји једно дете које неће да приђе улици, а камоли да уђе у школу", истакла је Недељковић.

Многе установе културе чији је оснивач Град Београд понудиле су да буду домаћини ученицима и наставницима врачарске школе, а намера је да се и деци која нису спремна да се врате на поприште злочина омогући да бораве са вршњацима, на часовима другачијим од уобичајене наставе, где ће моћи да разговарају са другарима и наставницима о животним и школским лекцијама. 

На родитељима је да изаберу шта је од понуђеног прихватљиво да би Министарство просвете, како је најављено, данас припремило план активности за следећу седмицу за ученике на различитим локацијама. 

Утисак родитеља је да се њихов глас недовољно чује и да се кризом не руководи вешто, пише лист. 

Недељковић истиче да је "недопустиво што су деца пре родитеља обавештена да могу да се врате у школу седам дана од масакра".

Гордана Гаврић, мајка девојчице петог разреда ове школе, додаје да на седницама Савета родитеља никада није спроведена процедура гласања о повратку деце у школу. 

"Било је речи о томе да деца треба да одлуче да ли ће да иду у школу или не. Малолетна деца?! Родитељи сносе одговорност за своју децу и имају свест о узроцима и последицама. Потенцира се подвојеност између родитеља, али верујте да раздор не постоји, јер свако од нас у овој муци жели најбоље за сву децу", поручује Гаврић.

Она наводи да обавештење родитељима да деца могу, а и не морају да се врате у школу није добра одлука, јер "морамо да будемо солидарни, уз децу која због стреса и огромне патње не могу да се врате". 

Седам захтева родитеља 7-2 сви су подржали без дискусије, подсећају обе саговорнице "Политике". Касније је део родитеља покренуо иницијативу да се моментално обустави настава за све ђаке "Рибникара", али одговор нису добили. 

image