Србија и Балкан

Завршен скуп "Србија наде"; Дачић: КиМ је наша земља, не дамо Србију!

Обраћањем председника Србије, завршен је велики скуп "Србија наде"
Завршен скуп "Србија наде"; Дачић: КиМ је наша земља, не дамо Србију!© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Скуп под називом "Србија наде", који је почео на платоу испред Народне скупштине нешто после 19 сати интонирањем химне "Боже правде", завршен је око 20.30.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да силази са чела Српске напредне странке и оценио да је пред нама вероватно најтежи период када је реч о Косову и Метохији. Опширније читајте ОВДЕ

Велики број људи окупио се на платоу испред Народне скупштине, а на скуп је стигла и група Срба са Косова и Метохије којима су се придружили директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

Дачић: КиМ је наша земља чија је свака стопа српском крвљу заливена

Куртијева власт силом покушава да заузме општине, тиме потпуно легализује и легитимизује окупацију КиМ, рекао је министар спољних послова и председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић на скупу "Србија наде".

"То је наша земља чија је свака стопа српском крвљу заливена, српском молитвом заклета. Сваки метар земље на Косову и Метохији има свог јунака под земљом до чијег се гроба више не може доћи. Треба да знају да су проклети сви они који своје куће саградише на туђим гробовима. Свима који су се надвили над нашом земљом поручујемо:Не дамо Косово и Метохију, не дамо Србију. Не дамо нашу децу. Не дамо наш народ и државу, нећемо дати Србију и Србе", поручио је Дачић.

Он је додао да је минут ћутања мало да сва туга и трагедија која нас је снашла убиствима деце и младих у Београду и Младеновцу стане, додајући да је важно да покажемо поштовање према жртвама. Подсећајући, између осталог, и на тешка времена током бомбардовања 1999. и страдање мале Милице тада, Дачић је истакао да смо народ који кад је тешко, увек покаже најбоље особине, најсолидарније је на свету.

"Колико год да нам је тешко, сви су они на нама ломили зубе, а ми смо и даље овде, немамо намеру да нестанемо него да опстанемо. И да останемо под том једном шљивом, само један Србин и он ће се борити с нашим непријатељима", истакао је Дачић.

Он је позвао Србе да се уједине, да се не деле на прво и друго србијанце, додајући да даје апсолутну подршку легитимно изабраном председнику Србије.

"Не дам нашег председника, председника ког смо сви ми изабрали. А и тај председник кога су продали, Слободан Милошевић, све је рекао шта ће нам се десити. Рекао је да ће Србији бити добро ако су на власти патриотске снаге. Молим Србе да се ујединимо", рекао је Дачић.   

Додао је и да никада није видео да неко од убиства деце прави политички профит.

"Правите демонстрације да бисте дошли на власт, а не зато што бринете о деци. Увек сте хтели насиљем да дођете на власт, једном вам је успело, али никада више нећете добити власт на улици", поручио је Дачић.

Навео је и да тражимо мир за нашу земљу и да пружају руку са овог скупа братски да кренемо напред, да заједно направимо нормалну државу на темељу научених лекција.

"Србија није стала ни после Првог ни после Другог светског рата ни после 1999. године, неће да стане ни сад да бисте ви ускочили на народној несрећи. Ово је Србија која иде уздигнуте главе напред. Не дирајте нам више нашу земљу, нашу децу, државу, светосавље, нашег патријарха, то вас на време упозоравамо", поручио је Дачић.

Он је истакао да никад није било битније да гласно узвикнемо: живело Косово и Метохија, живела Србија, и додао да партија има много, Србија је само једна.

Кнежевић: Волим ову Србију непокорну, на киши, сунцу, ветру

На скупу се потом обратио председник Демократске народне партије и носилац листе "За будућност Црне Горе" Милан Кнежевић.

"Браћо и сестре, недељиви српски народе, преносим поздраве из братске Црне Горе, мада нисам сигуран да се тако зове или се зове Амбасадористан. Нажалост, јуначком Црном Гором Вучјег Дола, Фундине, и њиховим прецима, сада управљају амбасадори и амбасадорке јер смо им припали у део када је прочитан тестамент покојног Пантелије Топаловића", рекао је Кнежевић.

Он је истакао да у овој амбасадорској држави постоје Срби и часни Црногорци који никада неће признати независно "Косово".

"Ако формирамо владу, а ја постанем премијер, прва одлука коју ћу урадити је да потпишем повлачење срамног признања тзв. Косова. Ја волим ову Србију непокорну, на киши, сунцу, ветру, геополитичким раскрсницама, зато што је своја, самостална, што се бори за српски народ на КиМ, не одриче СПЦ, неће кренути у рат против савезничке Русије", истакао је Кнежевић.

Он је додао да "нама у Црној Гори не може бити ближи ни Берлин, ни Брисел ни Париз од Београда".

Заједно смо почели ово историјско путовање, и све што боли Београд, боли и нас, истакао је Кнежевић.

Он каже да зна шта значи независност и територијални интегритет, и позвао и оне који су против скупа, рекавши да су и они његова браћа.

"Немојте да се делите, јер је интерес српског народа нешто најважније. Политике су пролазне, али ако се занесемо у тим тучама, остаћемо без државе и независности, и направиће се још један Амбасадористан. Још једном поручујем - Живела Србија, Живела Република Српска, нек је вечна Црна Гора", закључио је Кнежевић.

Скупу су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министри у Влади Србије, међу којима су Синиша Мали, Горан Весић, Маја Гојковић, Јелена Танасковић, Никола Селаковић и други.

Мали је уочи скупа поручио да креће на "највећи скуп у историји Србије, скуп свих добрих људи, скуп наде који ће показати колико је пристојна наша Србија".

Скупу су се обратили Мина Мијаиловић, борац за децу, глумац Лазар Ристовски, тенисер Јанко Типсаревић, као и председник РС Милорад Додик који је поручио: Живела Србија, живела Русија. 

Скупу се на српском обратио и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто који је поручио да су Срби и Мађари братски народ.

"Зашто нас нападају? Зато што се залажемо за себе, и своје националне интересе. А способни смо за то јер имамо јаке лидере. Нападају нас јер желимо мир у Украјини, и не доприносимо ескалацији. Нападају нас јер смо привржени породичним вредностима, и зато што одбијамо да нам споља диктирају", рекао је Сијарто. Опширније читајте ОВДЕ

Током трајања скупа, саобраћај испред Дома Народне скупштине и у ширем центру града је био обустављен.

image