Србија и Балкан

Вучићева порука опозицији: У Србији неће бити Мајдана

Ако народ каже да је за смену председника, ја сам смењен, али ако народ каже да нису, онда су они у проблему, поручио је шеф државе
Вучићева порука опозицији: У Србији неће бити Мајдана© TANJUG/ MEDIABIRO

Председник Србије Александар Вучић уочи сутрашњег скупа "Србија наде" најавио је да ће понудити нова решења и дијалог са онима који мисле другачије, те да код нас неће бити Мајдана.

"Трудићу се да говорим помирљивим језиком, понудити нова решења и нове ствари и позвати на дијалог оне који мисле другачије. Не зато што сам слаб, не бисте веровали колика је моја унутрашња снага данас и јуче. Имам неуобичајени мир и моја улога ће се од понедељка променити. Имаћемо скуп и о томе ћу причати", рекао је Вучић.

Тензије решавати изборима

Шеф државе је додао да у демократијама не могу сви да мислите исто, да је нормално да има више демонстрација, али је нормално и да се те тензије решавају изборима.

"Постоји процедура како се смењује председник и морате да скупите потписе две трећине народних посланика. Они то немају и рекао сам им да ћу им помоћи у томе, али онда се иде на референдум и ако народ каже да је за смену председника, ја сам смењен. Али ако народ каже да нису, онда су они у проблему", указао је Вучић.

Истакао је да у Србији постоје јасно прописане законске процедуре и да у Србији неће бити Мајдана и заузимања зграда.

"Ми смо их пустили прошли пут, не зато што не можемо да сачувамо Скупштину, већ да би се видело ко спроводи насиље и да људи виде да се трудимо да им речима објаснимо да не чине кривична дела. Тек када су уши у Скупштину и почели да руше, полиција је реаговала. Тако је било и са РТС-ом", подсетио је Вучић.

На челу партије до понедељка?

Онима који позивају на политичке протесте, поручио је да ће злоупотреба овакве трагедије и у време дана жалости и тишине, ући у анале политичког бешчашћа.

"То се не ради, неке границе морају да постоје, али за неке, границе не постоје", истакао је председник.

Онима који желе оружане сукобе, поручио је да их неће бити и да га нико неће уплашити, да никада неће бежати, нити напустити своју земљу.

"Немам рачуне у иностранству, ништа покрао нисам, борио сам се за ову земљу и нисам спавао 11 година и да ми кажете како ћу да бежим, због чега, што смо урадили више аутопутева него у претходних 50 година", истакао је Вучић за ТВ Пинк.

Упитао је да ли треба да бежи због изграђених пруга, болница, већих плата и пензија или што нам је БДП сада по вредности дупло већи, или због тога што водимо самосталну и независну политику.

"Један од разлога зашто и партију коју до сутра или до прекосутра водим, никада нису могли да сруше, нити било шта да ураде и победе ту политичку партију, јер су у њој највећи део људи дивни и добри домаћини и који нису ту само када је лако. Наравно да има ту и оних који ће да оду када више нису министри или посланици и то су обично они најгори, али то је толико минимално", нагласио је Вучић.

На питање новинарке да појасни то што је рекао у вези са странком, Вучић је рекао да ће о томе причати сутра увече.

О ученицима "Рибникара": Морају да наставе наставу, има више начина за то

Вучић је додао да је данас разговарао са лекарима о повређенима из масовних пуцњава.

"Видео сам повређене из школе 'Владислав Рибникар', наставницу и Петра из малог Орашја који је у тешком стању, био сам и са породицом мале Ангелине. Добио сам писмо родитеља и одговорићу на све то, трудићемо се да пронађемо најбоље решење, важно је да чујете глас родитеља и глас оних који ће водити рачуна о будућности деце како би прерасли овај ужасан период. Они морају да наставе наставу, а има више начина за то", навео је председник Србије.

image