Србија и Балкан

Вучић: Србија неће седети скрштених руку, од сутра више нисам на челу СНС-а

Седница Савета безбедности је заказана за суботу и биће одржана у 9 часова у згради Генералног секретаријата председника Републике
Вучић: Србија неће седети скрштених руку, од сутра више нисам на челу СНС-а© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Као да су намерно чекали тај дан да значајан број мушкараца са севера Косова и Метохије дође у Београд, да би напали на општинске зграде у Зубином потоку, Лепосавићу и Звечану, рекао је председник Србије Александар Вучић обраћајући се на скупу "Србија наде". Он је најавио и да ће руковођење Српском напредном странком од сутра преузети неко други. 

На данашње догађаје на КиМ представници Квинте су ћутали, истакао је он.

"Чим се заврши скуп, биће седница Савета за националну безбедност. Плашим се много јер знам са ким имамо посла, зато нам је јединство потребније него икад", истакао је Вучић.

Ипак, у току вечери је објављено да ће седница Савета безбедности бити одржана у суботу у 9 часова у згради Генералног секретаријата председника Републике.

У обраћању које је почело минутом ћутања за страдале у две масовне пуцање у Београду и околини Младеновца, Вучић је навео да данас морамо да разговарамо у тишини, морамо да покушамо да чујемо и питања и одговоре, сваку муку коју осећамо, недоумицу, страх, сумњу, дужни смо то деци коју смо изгубили, сваком детету које треба да порасте.

"Зато је најважније питање оно које је поставила једна мајка: чему смо учили своју децу, чему их учимо данас, а чему сутра. Мржњи или љубави? Хоће ли сутра говорити да су једни народ и елита а други руља и сендвичари", рекао је Вучић.

Осврнувши се на протесте, Вучић је рекао да није мржња та којом се проблеми решавају, нису ауто-путеви место за решавање проблема. Вучић је објаснио да не мрзи народ који се окупља на протестима, али да презире политичаре без части.

"Њихова једна једина жеља им је да сруше мене и Владу Србије, не занима их ништа друго. Поручујем им: позивам вас на дијалог али ће се власт бирати на изборима, народном вољом", истакао је Вучић и додао да неће бити прелазних влада.

Вучић је у свом обраћању на скупу "Србија наде" указао и да су се претходних дана десили напади на Српску православну цркву, додајући да то не сме да се дешава без обзира да ли је неко верник или није.

"Претходних дана смо видели и напад на српску цркву. Не сме то да се дешава, не морате да будете верници, одвојена је црква од државе, не може да се руши српска црква јер је неко споља наредио", рекао је председник.

Он је навео да је пред нама тежак период, око КиМ вероватно најтежи, колико вечерас, сутра ујутру.

"Ми немамо куд, притиснули су нас са свих страна својим лажима, преварама. Немамо куд сем да бранимо и штитимо своју земљу и народ. Тражићемо мир, чуваћемо мир али први напад на Србе на северу КиМ, Србија неће седети скрштених руку. Хоћете да протерујете Србе? Нећете их протерати!", поручио је Вучић.

Додао је да Србија мора да буде сигурна за све њене становнике и морамо да водимо рачуна о свима ма које вере или нације били.

"11 година сам служио верно и одано и својој држави и народу. 11 година и на челу Српске напредне странке, поштених, вредних људи који су закатанчену Србију отворили за стране инвестиције. Последње вече вам се обраћам као председник СНС-а. Сутра ће неко други преузети вашу и нашу Српску напредну странку, чији верни члан остајем. Али ћу бити председник свих грађана, а не само партије", рекао је Вучић.

Већ за Видовдан, како је навео, креће се у формирање покрета за народ и државу "да бисмо сачували нашу земљу у наредне две-три кризне године које су одлучујуће за будућност Србије".

"Не идем ја нигде, борићемо се за Србију заједно", истакао је Вучић.

Он је објаснио да је народни покрет замислио као нешто шире од свих партија у коме ће се окупити одговорни и озбиљни људи који знају колико је важно да Србија буде на путу ка Европској унији, али да не руши своја савезништва са својим пријатељима на истоку.

Вучић је рекао да жели да окупи и много независних интелектуалаца.

Захваљујући се окупљенима што су дошли на скуп, поручио је онима из Републике Српске да је "Србија увек била и биће ваша мајка".

image