Србија и Балкан

Прва изјава Куртија: Разумем међународну заједницу, али смо поступили исправно

Курти је позвао грађане, посебно Србе, да сарађују са новим председницима и њиховим кабинетима, који ће, како он тврди, "бити мултиетнички, мултикултурални, вишејезички и вишепартијски"
Прва изјава Куртија: Разумем међународну заједницу, али смо поступили исправноwww.globallookpress.com © Andreas Gora

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да "разуме" забринутост међународне заједнице због ситуације на северу КиМ, али је додао да би свака друга опција била, како је навео, "неиспуњавање уставних обавеза владе према новим председницима општина на северу".

Након што је у петак тзв. косовска полиција, уз употребу сузавца, димних и шок бомби против Срба, насилно упала у општинске зграде на северу КиМ и у њих увела албанске градоначелнике, Курти у објави на Фејсбуку тврди да би свака друга опција била "неиспуњавање уставних обавеза владе" у Приштини према новим градоначелницима и "неиспуњавање обавеза нових градоначелника" према грађанима тзв. Косова и да би онемогућила пружање основних општинских услуга грађанима.

Курти је позвао грађане, посебно Србе, да сарађују са новим председницима и њиховим кабинетима, који ће, како он тврди, "бити мултиетнички, мултикултурални, вишејезички и вишепартијски".

Такође је захвалио тзв. косовској полицији на јучерашњој акцији која је омогућила новим градоначелницима да уђу у општине Лепосавић, Зубин Поток и Звечан, оцењујући да су косовски полицајци показали да су, како је навео, "професионалци и неустрашиви".

Тзв. косовска полиција насилно је у петак упала у зграде општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, употребивши сузавац, димне и шок бомбе против Срба који су покушали да је спрече да уђе у општинске просторије.

Повређено је више Срба, а косовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике.
Градоначелници четири општине на северу КиМ изабрани су на изборима које су Срби бојкотовали, након што су у новембру прошле године напустили приштинске институције због кршења Бирселског споразума од стране Приштине, упада специјалних јединица тзв. косовске полиције на север КиМ и сталних противправних хапшења Срба.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је у петак Куртија да хитно обустави насилне мере на северу КиМ и поново се фокусира на дијалог који се води уз посредовање ЕУ.

САД, Француска, Италија, Немачка и Уједињено Краљевство осудиле су одлуку Приштине да насилно обезбеди приступ општинским зградама на северу КиМ.

''Осуђујемо одлуку Косова да присилно приступи општинским зградама на северу Косова упркос нашем позиву на уздржаност. Позивамо косовске власти да се одмаһ повуку и деескалирају и да блиско сарађују са ЕУЛЕКС-ом и КФОР-ом", наведено је у заједничком саопштењу земаља Квинте.

image
VV inauguration
banner