Србија и Балкан

Дерипаска изгубио спор против Црне Горе, мораће да плати 700.000 евра

Први арбитражни поступак против Црне Горе руски бизнисмен је покренуо 2016. године, наводећи да је увођењем стечаја у КАП и Руднике Боксита прекршен Споразум о заштити инвестиција између бивше Савезне Републике Југославије (СРЈ) и Руске Федерације
Дерипаска изгубио спор против Црне Горе, мораће да плати 700.000 евраGetty

Врховни суд у Шведској одбио је жалбу руског бизнисмена Олега Владимировича Дерипаске против Црне Горе којом је тражио поништење одлуке Апелационог суда из прошле године у вези са поступком приватизације Комбината алуминијума (КАП) и Рудника боксита. Из Министарства економског развоја и туризма је саопштено да је тај предмет сада затворен осим за спровођење поступка за наплату трошкова у арбитражи и оспоравајућег поступка, које ће руски милијардер морати да плати, преноси РТЦГ.

Дерипаска је парничним поступком тражио измену арбитражне одлуке донете у поступку из 2016. године, која је такође донета у корист Црне Горе, захтевајући да се она поништи. Поступак је окончан у новембру, а Апелациони суд је тада наложио Олегу Дерипаски да Црној Гори надокнади трошкове поступка у укупном износу од 628,46 хиљада евра и 86,08 хиљада америчких долара.

Први арбитражни поступак против Црне Горе руски бизнисмен је покренуо 2016. године, наводећи да је увођењем стечаја у КАП и Руднике Боксита прекршен Споразум о заштити инвестиција између бивше Савезне Републике Југославије (СРЈ) и Руске Федерације. Суд је тада одлучио у корист Црне Горе наводећи да је Споразум непримењив на Црну Гору, јер је она у то време већ била независна држава.

"Одлука трибунала у овом поступку донета је 15. октобра 2019. године, а истом је трибунал једногласно одлучио: да БИТ између СРЈ и Русије није примењив на Црну Гору, да прихвата приговор ненадлежности који је истакла Црна Гора по том основу и, стога, одбио надлежност да одлучује о тужбеним захтевима и досудио све трошкове у укупном износу од 1,6 милиона евра у корист Црне Горе", подсетили су из црногорског министарства.

С обзиром на то да Дерипаска није извршио уплату досуђеног износа Црној Гори, у претходном периоду Министарство економског развоја и туризма покушало је да наплати потраживање тако што је извршена претрага његове имовине над којом би се могла спровести принудна наплата. У међувремену, наступиле су околности које су зауставиле ове активности, првенствено рат у Украјини и увођење санкција Русији и њеним држављанима.

Не прихватајући обавезе које су проистекле из поменуте одлуке трибунала Дерипаска је 15. јануара 2020. године, у складу са одсеком 36. шведског Закона о арбитражи поднео Апелационом суду у тој земљи захтев за измену арбитражне одлуке донете у поступку из 2016. године, захтевајући да се она поништи.

Апелациони суд је приликом процене правног основа Дерипаске прихватио аргументе Црне Горе и донео пресуду у корист Црне Горе. Не прихватајући ни пресуду Апелационог суда, Дерипаска је покушао да поднесе жалбу Врховном суду у Шведској, али је она одбијена.

"Дерипаска и даље одбија да добровољно исплати износе на које је обавезан претходним одлукама арбитражног трибунала и Апелационог суда у Шведској и опструира судске поступке, међутим Црна Гора ће искористити све законске могућности да принудно наплати своја потраживања у складу са овим одлукама као и трошкове у вези поступка пред Врховним судом у Шведској", закључује се у саопштењу.

Олег Дерипаска је, преко својих компанија, управљао КАП-ом и никшићким Рудницима боксита од 2005. до 2009. на основу већинског власништва, а од тада до увођења стечаја 2013, на основу Споразума о поравнању, руски инвеститор и Влада имали су по 29,36 посто акција.

image