Србија и Балкан

Курти: Имамо подршку међународне заједнице

Насилни упад косовске полиције у зграде општина Лепосавић, Звечан и Зубин Поток су осудиле САД, ЕУ и Квинта, као и Москва
Курти: Имамо подршку међународне заједницеwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, након реакције САД, Европске уније и Квинте, које су осудиле насилне акције полиције на северу Косова и Метохије, изјавио је за РТВ Дукађини да има подршку међународне заједнице и да "посао иде добро".

"Важно је нагласити да је циљ владе и институција да омогућимо градоначелницима, изабраним на демократским изборима, приступ њиховим канцеларијама, у којима морају да обављају функцију, радећи за све грађане, без обзира на веру, етничку припадност или порекло. И верујем да ћемо за ово имати подршку свих међународних фактора... Имамо подршку међународних партнера и посао иде добро", рекао је Курти.

Насилни упад косовске полиције у зграде општина Лепосавић, Звечан и Зубин Поток су осудиле САД, ЕУ и Квинта, као и Москва.

"Сједињене Америчке Државе осуђују акцију косовских власти да приступе општинским зградама на северу Косова. Насилне мере треба одмах прекинути", написао је на Твитеру амбасадор САД У Приштини Џефри Ховенијер.

И Европска унија најоштрије је осудила сукобе косовске полиције и демонстраната на северу, инициране покушајем нових градоначелника да уђу у зграде општина, саопштио је синоћ портпарол Европске спољнополитичке службе.

Насиље на северу осудила је и Квинта која је позвала косовске власти да се одмах повуку и деескалирају ситуацију.

image