Србија и Балкан

Амбасада САД оштро осудила "напад" српских цивила на припаднике Кфора

Џефри Ховенијер позвао на хитан прекид насиља
Амбасада САД  оштро осудила "напад" српских цивила на припаднике Кфора© Танјуг/АП/Бојан Славковић

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер поручио је да Сједињене Америчке Државе најоштрије осуђују насилне акције демонстраната данас у Звечану, укључујући употребу експлозива, против припадника Кфора које покушавају да "одрже мир".


"Понављамо наш позив на хитан прекид насиља или акција које подстичу тензије или промовишу сукоб", написао је амбасадор на званичном налогу на Твитеру.

Око 16.30 часова припадници Кфора су насрнули на ненаоружане Србе који су седели испред возила косовских специјалаца РОСУ не пуштајући их да изађу. Том приликом повређено је више од 50 људи, а један Србин је животно угрожен. 

Подсетимо, од јутрос у општини Звечан, Зубин Поток и Лепосавић влада опсадно стање. Грађани су се окупили испред зграда општина које су опколили косовски специјалци и снаге Кфора желећи да спрече нелегитимно изабране градоначелнике Албанце да уђу у зграде српских општина на северу.

Кфор је својим војницима покрио готово сваку улицу и ћошак у Звечану и формирао кордон између полиције и окупљених Срба.

image