НАТО шаље још 700 војника на КиМ, Срби за сутра заказали ново окупљање

Америка разматра шта ће бити њене следеће акције, с обзиром да Аљбин Курти није предузео кораке за смиривање ситуације на северу КиМ

Припадници полиције такозваног Косова и даље су у зградама општина на северу Косова и Метохије, а припадници Кфора формирали су кордоне испред њих. 

Срби су се и данас окупили испред, како би ушли на посао у општинама, али им Кфор, ни косовски специјалци не дозвољавају пролаз. Како јавља извештач РТ Балкан, ситуација је мирна, али изузетно напета.

Срби окупљени у Звечану су се разишли и за сутра заказали ново окупљање.

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер саопштио је да је отказивање учешћа такозваног Косова у вежби "Дифендер Јуроп 2023", прва последица за Владу Косова, која је одбацила позиве Вашингтона да не заоштрава ситуацију на северу.

Он је навео да су Сједињене Америчке Државе од премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија тражиле да одмах предузме кораке за смиривање ситуације на северу. Пошто он није одговорио на те захтеве, Америка разматра шта ће бити њене следеће акције, каже Ховенијер.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да ће Алијанса послати додатних 700 војника на "Косово", а поврх тога ће припремити још један батаљон који ће послати ако буде потребно.

30. мај 2023 • 22:19

Курти напао Блинкена

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, у изјави британском дневнику "Гардијан", критиковао је америчког државног секретара Ентонија Блинкена рекавши да је његова изјава у вези са догађајима на северу Косова била наивна, неправедна и погрешна.

"Мислим да то није само неправедно, погрешно и увредљиво, већ је истовремено и веома наивно", поручио је Курти.

Курти је, како преноси "Репортери", указао и да је разговарао са изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром који је затражио да се градоначелници на северу преселе у друге објекте или да раде од куће, што је одбио.

"Не можемо имати 'зум' градоначелнике, ми смо демократска република, која се не може предати фашистичким паравојним формацијама. Јуче је био веома тежак дан, на срећу нисмо изгубили ниједан живот", закључио је Курти.

Српска листа позвала грађане да не угрожавају безбедност војника Кфора

Након сазнања да се у медијима појавила информација да је вечерас на војнике Кфора бачена некаква експлозивна направа у непосредној близини зграде општине Звечан, представници Српске листе су се одмах упутили на лице места и у разговору са представницима Кфора на терену сазнали да је у питању највероватније петарда.

Српска листа позвала је грађане да не угрожавају безбедност војника Кфора, јер "свако ко то ради, ради против интереса српског народа".

Курти: "Косово" најдемократскија земља на Западном Балкану

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти је у видео-поруци одговорио на објаву америчких санкција такозваном Косову, које су последица насиља на северу, рекавши да је Косово најдемократскија земља на Западном Балкану, а да се "демократија не може суспендовати, нити може да буде нечији талац".

Курти је оценио да градоначелници изабрани 23. априла, упркос слабој излазности на изборима, због бојкота који је, каже, "наметнут косовским Србима, и даље једини имају легитимитет да буду у зградама општина и на услузи грађанима".

"Демократија се не може суспендовати или држати као талац, њено спровођење је гаранција мира и безбедности, без обзира на претњу или опасност", навео је Курти.

Он је рекао и да је Косово најдемократскија земља на Западном Балкану, са безбедносним и институцијама власти које су стручне и деле вредносну оријентацију са западним друштвима.

"Јуче је коначно доказано свима нама са ким се суочавамо: групама екстремне деснице са маскама, које вандализују, нападају, пале све што не сматрају српским и које уздижу националистичке и шовинистичке симболе... Екстремисти имају своје име. Они нису народ. Српска заједница мора бити ослобођена од њих. Већину смо идентификовали јуче и данас. Не могу постојати појединци или групе изнад закона и моћније од државе. Такви су мултимилионерски криминалци попут Милана Радојчића и Звонка Веселиновића. Они су велики бизнисмени и 'власници' шверца, који условљавају своје сиромашне раднике насилним протестима. У ствари, ово је пут њихових газда у Београду: пут Александра Вучића, Александра Вулина и Ивице Дачића", тврди Курти.

Навео је да зна да је јуче и данас на скуповима било и мирних демонстраната, али да протести нису били мирни.

"Протест који напада полицију која одржава ред и спроводи закон, припаднике Кфора који одржавају мир и стабилност и новинаре који извештавају о дешавањима са терена, није протест због општине, већ за власт. На Косову се власт може добити само путем избора. Не насиљем и злочином", додао је Курти.

Према његовим речима, полиција и Кфор представљају границу између "насилних екстремиста и мирних институција".

Курти је казао и да су косовске институције у последњих неколико сати интензивирале комуникацију са међународним партнерима, јер је заједнички циљ да се смири ситуација.

"Али, поред брига, јуче нам се пред очима показало да су нам заједничке и претње и опасности", уверен је Курти.

На Јарињу успостављен теретни саобраћај

На административном прелазу Јариње око 18.20 поново је успостављен теретни саобраћај у правцу ка Косову и Метохији, који је раније данас био обустављен, сазнаје "Косово онлајн".

Саобраћај теретних возила на Јарињу био је обустављен данас око 13 сати.

Како камионима није био омогућен прелазак административне линије, формирала се колона. Теретни саобраћај из правца КиМ се све време одвија несметано, као и путнички саобраћај у оба правца.

Епископ источноамерички Иринеј писао Блинкену и Саливену поводом насиља на КиМ

Епископ источноамерички Иринеј послао је поводом насиља на северу КиМ писмо америчком државном секретару Ентонију Блинкену и саветнику Беле куће за националну безбедност Џејку Саливену, саопштено је из Епархије источноамеричке.

У писму упућеном у понедељак, владика је приметио да се у сукобу албанских полицијских снага и Срба, Кфор непримерено ставио на страну агресора - албанских власти на Косову и Метохији.

Такође, индикативно је да се насиље догодило дан пошто је Блинкен покушао да смири тензије недвосмисленом осудом насиља које су починиле албанске власти над Србима на КиМ.

Владика Иринеј је изразио задовољство овом, како се наводи у саопштењу, "историјском изјавом" Блинкена, будући да је то први пут у скоријој историји да један државни секретар оштро и без задршке осуђује насиље Албанаца над Србима на КиМ.

Владика је нагласио да нам искуство протеклих година указује на чињеницу да привремене приштинске институције не поштују међународне споразуме, нити сопствене законе и устав тзв. Косова када је у питању српски народ.

Из насиља које се догодило у понедељак јасно се види и да су Албанци сада у стању да дрско игноришу и САД и њене савезнике, додаје се у саопштењу.

Оваквим непромишљеним актом, Албанци су довели САД и представнике ЕУ у незавидну позицију, с обзиром да последње насиље јасно указује на обим агресије и праве намере албанских власти на тзв. Косову да створе етнички чисту државу без Срба, поручио је епископ источноамерички.

Владика је подсетио да мир и стабилност у југоисточној Европи, између осталог, зависе и од могућности српског народа на Косову и Метохији да живи слободно, у миру и људском достојанству.

Највећа претња овим основним правима Срба на КиМ произилази управо из неодговорности и сталних кршења људских и верских права од стране привремених приштинских институција.

Владика је позвао САД и НАТО да без одлагања, заједно са представницима Срба и Српском православном црквом на КиМ, размотре примену нових безбедносних мера да би се заштитили животи српског становништва и омогућио им се опстанак.

Епископ Иларион служио молебан у Храму Светог Василија

Епископ новобрдски Иларион, викар његове светости патријарха српског господина Порфирија, служиио је данас у Храму Светог Василија Острошког у Лепосавићу молебан за мир на Косову и Метохији коме је присуствовао велики број верника.

Мурал Новака Ђоковића у Ораховцу ће бити обновљен

Отац Франческо Бенедикт из Организације "Амићи ди Дечани", која је заслужна за осликавање мурала Новака Ђоковића у Ораховцу изјавио је за "Косово онлајн", поводом поновног уништавања мурала, да ће он бити обновљен.

Новак Ђоковић је након првог кола Ролан Гароса написао на камери "Косово је срце Србије", а неколико сати касније његов мурал у Ораховцу се нашао на удару вандала.

"Желимо да подвучемо да ово није такмичење између оних који осликавају и оних који уништавају мурал, али наше удружење је пре више од 15 година одлучило да да глас онима који су на Косову у тешкоћама и зато, подразумева се да ћемо обновити мурале који буду оштећени. Гајимо велико дивљење према Новаку Ђоковићу, који је имао храбрости да лично посведочи о сопственим уверењима. Надамо се да ће и политичари имати исти осећај одговорности. Уништити мурал у Ораховцу значи напасти на безбедност српске заједнице", рекао је отац Бенедикт.

НАТО шаље још 700 војника

НАТО ће послати додатних 700 војника на "Косово", а поврх тога ће припремити још један батаљон који ће послати ако буде потребно, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, преносе "РИА Новости".

"Предузимамо овај корак како би се осигурало да Кфор има снаге и могућности које су му потребне да изврши свој мандат", рекао је Столтенберг.

Он је напоменуо да ће Кфор "предузети неопходне кораке да нормализује ситуацију и осигура безбедност" и позвао "обе стране да одмах зауставе насиље".

"Насиље враћа Косово уназад, као и цео регион, а то доводи у опасност евроатлантске тежње. Приштина и Београд морају да предузму конкретне кораке да смање тензије и да се ​​уздрже од неодговорних поступака и укључе се у дијалог који омогућава Европска унија", додао је генерални секретар НАТО-а.

Заменик генералног секретара НАТО-а осуђује "ничим изазване" нападе на Кфор

Заменик генералног секретара НАТО-а Мирчеа Џоана, данас је најоштрије осудио "нападе на снаге Кфор" на северу Косова.

Како је саопштио НАТО, Џоана је рекао да су напади на снаге Кфор били "ничим изазвани и неприхватљиви" и поручио да насиље мора одмах да престане, а све стране морају да се укључе у дијалог.

"Кфор ће наставити да делује непристрасно и подржава мандат добијен од Савета безбедности УН за одржавање безбедног окружења (на КиМ)", казао је Џоана.

На Јарињу обустављен теретни саобраћај у правцу ка КиМ

На административном прелазу Јариње обустављен је прелазак теретних возила у правцу из централне Србије ка јужној српској покрајини, јавља "Косово онлајн".

Камиони се не пропуштају да пређу административну линију од 13 сати, због чега се формирала дужа колона камиона.

Саобраћај из правца КиМ несметано се одвија и камионима је дозвољен прелазак преко административне линије.

Путнички саобраћај се за сада несметано одвија у оба правца.

Део опозиције тражи седницу пармалента о ситуацији на Косову и Метохији

Српски покрет Двери, Заветници, Нови ДС С и ПОКС затражили су данас одржавање седнице Скупштине Србије о Косову и Метохији због тренутне ситуације у јужној српског покранијини, а власт критиковали због, како су навели, инертности.

Орлић упознао делегацију Бундестага са стањем на КиМ: Српски народ угрожен као ниједан на тлу Европе

Председник Народне скупштине Владимир Орлић је делегацију Бундестага, са којом се данас састао, детаљно упознао са најновијом експлозијом екстремног насиља над српским народом на КиМ, захтевајући хитну реакцију међународне заједнице која би Србима гарантовала безбедност, саопштено је из парламента.

"Суочавамо се са чињеницом да је, по питању људских права, српски народ на КиМ угрожен као ниједан на тлу Европе, као и да се етнички мотивисани напади на Србе броје у стотинама од доласка Аљбина Куртија на власт у Приштини", рекао је Орлић, истичући да је да је ситуација на КиМ изузетно тешка.

Председница Одбора за људска права и хуманитарну помоћ Бундестага Рената Алт поручила је да Немачка помно прати дешавања на КиМ и осуђује сваки вид насиља, те да ће наставити да пружа подршку дијалогу.

Радницима "Флотације Лепосавић Трепча" косовски полицајци онемогућили рад

Директор "Флотације Лепосавић Трепча" Милан Рајовић казао је да је радницима овог предузећа од петка онемогућено да обављају свој посао, као и улазак у просторије, те да им је тиме јасно послата порука, да им је угрожен "опстанак и останак" на КиМ.

"Нама је од петка прошле седмице онемогућено право на рад, онемогућен нам је улазак у просторије. Процес производње је обустављен на тај начин што су припадници косовске полиције дошли ненајављено, под пуном ратном опремом и блокирали су главни улаз у круг, онемогућили су довоз руде са рудника 'Црнац' и 'Бело Брдо', самим тим нама је процес производње у застоју већ пети дан", каже Рајевић за "Косово онлајн".

Додаје да су разговарали са представницима полиције али да нису постигли договор. 

"Речено нам је да им је тако наређено. Наши камиони не могу да транспортују руду. Можемо да обављамо остале активности, међутим то нама не значи ништа, јер нам је примаран процес производње. Хоћу да нагласим да ТА Флотација Трепча није буџетска институција: Наши радници личне дохотке примају искључио на основу свог рада и учинка. Самим тим ово је порука свима нама да нам је овде онемогућен опстанак и останак", истакао је Рајовић.

Од петка полицајци дежурају испред Флотације Трепча у Лепосавићу. Протеклих дана стајало је једно оклопно возило специјалних јединица косовске полиције док су данас ту редовна полиција са једним полицијским џипом и једаним аутомобилом.

Демократски савеза Косова: Приштина упала у замку Србије

Од сукоба са "криминалним групама" на северу, Приштина завршава сукобима са самим Западом и тако упада у замку Србије, наводе из Демократског савеза Косова, поводом одлуке да се "Косово" искључи из вежби "Бранилац Европе 2023".  

"Недостатак блиске координације за предузимање политичких корака у координацији са пријатељским земљама, посебно у области безбедности, довео је нашу земљу, као ретко до сада, у отворени сукоб са највећим савезницима", указују из ДСК.

САД имају два захтева за Приштину: Повуците "градоначелнике" и полицију из зграда општина на северу

САД имају два захтева од Владе тзв. Косова - да не инсистира да градоначелници раде из општинских зграда и да се полицајци повуку из три зграде општине на северу, поручио је амерички изаланик у Приштини Џефри Ховенијер, преноси "Косово онлајн".

"Не разумемо зашто се алтернативне локације, или друге јавне зграде, не могу користити за обављање својих функција", рекао је Ховенијер.

Амерички амбасадор је навео пример да су се градоначелници на северу заклели на алтернативним локацијама.

"Сматрамо да је присуство косовске полиције у зградама, у које је насилно ушла, веома изазовно, па смо затражили од владе да повуче полицију из ове три општинске зграде", рекао је амерички дипломата.

Према Ховенијеру, предузимање ове две акције ће помоћи у смањењу тензија.

Ховенијер: "Косово" неће учествовати у вежби "Бранилац Европе 2023", разматрамо следеће кораке

Амерички изасланик у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да је отказивање учешћа Приштине у вежби "Бранилац Европе 2023" прва последица за Владу тзв. Косова, која је одбацила позиве Вашингтона да не заоштрава ситуацију на северу, јавља "Албанијан пост".

"Прва последица била је одлука коју је синоћ донео амерички командант за Европу да откаже учешће 'Косова' у вежби 'Бранилац Европе 2023'. За 'Косово' су ове вежбе завршене", рекао је Ховенијер, преноси РСЕ.

Он је даље нагласио да САД размишљају и о другим одлукама које ће донети у том правцу како би смириле ситуацију на северу.

Прочитајте опширније.

Сељими: Америчке санкције снажан ударац за "Косово", губимо пријатеље

Бивши министар спољних послова привремених приштинских институција Петрит Сељими написао је на Твитеру да "Косово" може очекивати америчке санкције и да ће то бити снажан ударац.

"По други пут за последње три године, косовску владу ће погодити прави пакет санкција америчке владе. Овог пута не од републиканаца, већ од демократа", навео је он и додао:

"Губимо време. Губимо пријатеље".

Протест у Лепосавићу још траје: Мирно и без инцидената

У Лепосавићу протест није завршен, као што је то случај у Звечану и Зубином Потоку, јавља новинар Танјуга.

У току ноћи испред општине су дежурали грађани Лепосавића, а претпоставља се да ће тако бити и вечерас.

Грађани су и даље испред општине и њих од припадника Кфор-а деле барикаде на које су окачене српске тробојке. Протест протиче без инцидената. Претпоставља се да је тзв. градоначелник Љуљзим Хетеми и даље у општини.

Боцан Харченко: Председник Србије жели дипломатским путем да реши пробем на КиМ

Председник Србије Александар Вучић решен је да дипломатским путем реши проблем на Косову и Метохији, спреман је за преговоре, али захтева неутралност Запада, изјавио је данас руски амбасадор у Београду Александар Боцан Харченко после састанка с Вучићем.

"Решавање косовског проблема Вучић у целини види искључиво уз помоћ дипломатије, и спреман је за преговоре. Истовремено захтева да се постигне заиста већа неутралност Запада, и што је најважније, поштење Запада", рекао је Боцан Харченко за руску телевизију "Русија 24".

Прочитајте опширније.

Ухапшена тројица: Осумњичени за паљење српске заставе у Грачаници

Како саопштавају у косовској полицији, ухапшена су три младића, који су осумњичени за "уништавање или оштећење имовине", а у вези са паљењем српске заставе у Грачаници.

"По добијању информација о оштећењу заставе у Грачаници, за које се сумња да се догодило у раним јутарњим сатима, полиција је одмах покренула увиђај који је резултирао идентификацијом и хапшењем тројице осумњичених", навели су из полиције на Фејсбуку.

Срби у Звечану се разилазе са места протеста, нови о окупљање заказано за сутра ујутру

Као што је и позвао бивши председник СО Звечан Срђан Милосављевић, Срби из Звечана који су јутрос од 7 сати протестовали на улици, стотинак метара од зграде Скупштине општине, у 16 сати су се разишли, јавља репортер РТ Балкан.

Ограда коју је поставио Кфор и даље стоји, иза ње је кордон припадника мировне мисије. Косовски специјалци су и даље у згради СО.

Ново окупљање и нови протест Срби из Звечана заказали су за 7 ујутру. Кажу да ће протестовати све док се специјалци не повуку из зграде Скупштине општине.

Гогић: "Косовски" специјалци неће се лако повући са севера КиМ

Политиколог Огњен Гогић оценио је данас, поводом ситуације на северу КиМ, да се захтев Срба за повлачење специјалних снага косовске полиције неће испунити у кратком року и да они тамо намеравају да остану и држе у стању застрашености српско становништво.

"Постоје очекивања да ће специјална полиција па и Кфор олакшавати албанским градоначелницима да дођу до просторија општина. Ако се при томе буде остало онда ће поново избијати криза", изјавио је Гогић за Танјуг.

Он је рекао да је ситуација на КиМ данас мирнија, али то не значи да су проблеми решени, као и да даље постоји отворено питање албанских градоначелника у четири општине на северу покрајине и где ће они обављати своје дужности.

Гогић је истакао да се специјалне снаге косовске полиције неће повући са севера КиМ.

"Они су тамо последњих месеци изградили разне базе, бункере, и даље намеравају да тамо остану и буду доминантна снага која држи у неком стању покорности и застрашености српско становништво. Тај захтев да се они повуку се неће испунити у кратком року", рекао је Гогић.

Перишић: Кфор одговоран за ситуацију на северу КиМ

Професор међународног права Срђан Перишић је навео да је Кфор одговоран за ситуацију на северу КиМ јер је, према његовим речима, изашао из мандата који им је дат по Резолуцији 1244.

"Кфор се сврстао по ко зна који пут на страну приштинског режима и тиме изашао из мандата који он доле има по Резолуцији 1244 и то јесте јак аргумент српској страни, званичном Београду у разговорима са спољним фактором, а то је западни фактор, Европска унија", изјавио је Перишић за Танјуг.

Перишић је додао да је други јак аргумент на страни Србије то што је Војска Србије распоређена по административним линијама.

"Србија тиме даје јасно до знања свима у свету да ће штити Србе на КиМ, као што штити све остале Србе и све остале грађане Републике Србије у осталом делу Србије", рекао је Перишић.

Амерички Кфор стигао је као појачање у Лепосавић

Амерички Кфор стигао је као појачање у Лепосавић, и њихови војници придружили су се припадницима италијанског контигента који се налазе испред зграде општине, јавља "Косово онлајн".

Представници Срба бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, члан Председништва Српске листе Славко Симић и начелница Општинске управе Радмила Вукићевић пренели су новинарима да су им из Кфора рекли да су појачали присуство "поучени јучерашњом ситуацијом у Звечану".

Кнежевић позвао на скуп подршке Србима са КиМ у Никшићу

Председник Демократске народне партије и носилац листе ''За будућност Црне Горе'' Милан Кнежевић позвао је данас грађане Црне Горе "на скуп подршке Србима са Косова и Метохије".

Он је у име коалиције "За будућност Црне Горе", а уз "благослов епископа будимљанско-никшићког Методија", позвао на скуп и литију који ће бити одржани у Никшићу, у четвртак 1. јуна на тргу Шака Петровића са почетком у 20 сати.

"Овим скупом шаљу поруку читавом свету да наша браћа на страдалном Косову и Метохији нису сама и да ћемо увек бити уз њих", рекао је Кнежевић.

"Косовски" специјалци планирају да остану у згради СО Звечан?

Како јавља наш извештач са терена, припадници специјалне косовске полиције (РОСУ) очигледно планирају да остану у згради Скупштине општине Звечан, будући да се у зграду управо уносе веће количине намирница и воде. 

НАТО одредио распоређивање Оперативних резервних снага на КиМ

Као одговор на недавне немире и рањавање 30 припадника НАТО снага на тзв. Косову, НАТО је одредио распоређивање Оперативних резервних снага (ОРФ) за западни Балкан, саопштено је данас из Здружене команде НАТО-а у Напуљу.

"Распоређивање додатних снага НАТО-а на 'Косову' је мера како би се осигурало да Кфор има капацитете који су му потребни да одржи безбедност у складу са нашим мандатом Савета безбедности УН. Желим да похвалим Кфор што је предузео брзе, уздржане и професионалне акције да интервенише како би зауставио немире и спасио животе. Насиље мора да престане, а све стране морају да престану да предузимају радње за подривање мира у било којој заједници на 'Косову'", навео је командант Здружених савезничких снага у Напуљу Стјуарт Манш.

У саопштењу обављеном на Твитер налогу Команде, додаје се да Команда наставља да "помно прати" ситуацију на Косову и да ће наставити да координира са Кфором, како би се осигурало да "имају све способности и снаге које су им потребне да обезбеде окружење и слободу кретања за све заједнице у складу са мандатом на основу резолуције 1244 Савета безбедности УН из 1999".

Петковић: Курти покушао читав регион да увуче у сукоб

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић, данас је амбасадорку Немачке Анке Конрад и амбасадора Француске Пјера Кошара упознао са ситуацијом и хронологијом догађаја на КиМ.

Петковић је саговорнике упознао са тренутном безбедносном ситуацијом у покрајини, с посебним освртом на на јучерашње догађаје чији је главни виновник Аљбин Курти хтео да запали, не само север Косова и Метохије, већ читав регион увуче у сукоб, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Директор Канцеларије за КиМ је саговорнике упознао са детаљном хронологијом јучерашњих догађаја и истакао да је све то могло бити спречено да је Кфор испунио свој мандат и у петак спречио нелегалне и нелегитимне градоначелнике, као и припаднике специјалне полиције да заузму српске објекте на северу. Они морају да напусте те објекте јер ту немају шта да раде и то је једини пут напред, нагласио је Петковић.

Срби су одлучни да бране своје право на останак и опстанак на КиМ и Београд ће заједно са њима наставити да се залаже за очување трајног мира и стабилности у покрајини и региону, од чега су нас јучерашњи догађаји, изазвани једностраним потезима Приштине и насиљем над српским становништвом, озбљно удаљили, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

Генерална секретака ОЕБС-а осудила насиље на северу КиМ

Генерална секретарка ОЕБС Хелга Марија Шмид ошто је осудила насиље које се јуче догодило на северу Косова и Метохије.

Шмид је на Твитеру свим повређенима пожелела брз опоравак.

"Оштро осуђујем акте насиља који су се десили на северу 'Косова'. Желим потпуни опоравак свима који су повређени, како војницима Кфора, тако и цивилима. Кључно је дати приоритет дијалогу и тражити мирна решења за цео регион", написла је Шмид.

Кордон Кфора постављен испред основне школе у Звечану

Како јавља репортер РТ Балкан, један кордон Кфора постављен је на улазу у Основну школу "Вук Караџић", која се налази у улици испод зграде Скупштине општине Звечан.

Милосављевић: Протести ће бити свакодневни до испуњења захтева

Срђан Милосављевић, бивши председник СО Звечан, позвао је грађане окупљене испред зграде Скупштине општине да се у 16 сати разиђу и да се ујутру у 7 сати поново окупе у што већем броју, како би се наставили мирни протести, јавља наш извештач са терена. 

Милосављевић је рекао да ће протести, мирни, не насилни, бити настављени свакодневно, све док се, како је рекао "ситуација у Звечану, у згради СО, не врати на стање од пре упада косовских специјалаца у прошли петак". 

Милосављевић је пренео и захтев да двојица ухапшених Срба, Радош Марковић и Душан Обреновић, буду ослобођени. 

У овом тренутку, стање испред зграде СО је непромењено у односу на јутрос. Прилаз згради блокиран је металном оградом, коју је поставио Кфор, иза ограде је мањи кордон у којем су пропадници Кфораа, а пред самом зградом су једно возило Косовске полиције за разбијање демонстрација, једно борбено оклопно возило КПС-а, као и више џипова специјалне полиције РОСУ. 

Једно тешко возило Кфора, којим је пре око сат времена допремљена велика количина бодљикаве жице, повучено је испред зграде СО, и оно сада више није у видокругу. 

После обраћања Милосављевића, неколико стотина Срба и даље стоје на улици, испред ограде коју је поставио Кфор. 

Бодљикаве жице у Лепосавићу Срби окитили српским заставама

Срби у Лепосавићу, који протестују други дан заредом, украсили су данас српским тробојкама бодљикаве жице и препреке Кфора код зграде општине.

Бивши председник општине Лепосавић Зоран Тодић и члан председништва Српске листе Славко Симић претходно су данас пренели команданту америчког Кфора захтеве грађана који од јуче протестују испред локалне самоуправе – да се специјалне јединице тзв. косовске полиције повуку и да градоначелник Љуљзим Хетеми напусти општину, јавља дописник Танјуга.

Представници Српске листе разговарали са командантом америчког Кфора

Члан председништва Српске листе Славко Симић и бивши градоначелник општине Лепосавић Зоран Тодић разговарали су са командантом америчког Кфора којем су поново пренели захтеве да се специјална јединица Косовске полиције повуче и да новоизабрани градоначелник Љуљзим Хетеми напусти зграду општине, у којој се налази од јуче.

Тодић је указао да Срби окупљени испред зграде општине не желе никакве инциденте већ само да им се обезбеди несметан рад у својим инситуцијама.

"Живот у Лепосавићу је стао, они су овде дошли уз употребу силе. Могу да иду, да бисмо се вратили нормалном животу", пренео је Тодић команданту америчког Кфора који је јутрос испред зграде општине Лепосавић заменио италијански контигент.

Стано: Сукоб није дошао ниоткуда, у питању је ситуација коју ЕУ покушава да реши

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је данас да кризна ситуација на северу Косова и Метохије још није окончана, али да ЕУ ради максимално на решавању проблема.

"Ово чему присуствујемо није дошло ниоткуда. Ово је последица једне шире ситуације која траје неко време и коју ЕУ покушава да реши. Ситуација, дакле, још није окончана, није решена, али дајемо све од себе, укључујући Бореља, Лајчака... укључени су сви представници институција ЕУ. Ради се на томе да обе стране смире ситуацију и да реше узроке проблема", поручио је Стано на конференцији за новинаре.

Стано је упитан због чега шеф европске дипломатије Жозеп Борељ није јасно рекао ко је крив за напад на припаднике Кфора.

"Посао високог представника Бореља није да коментарише оперативне инциденте и да покуша да нађе ко је одговоран за пребијање, повреде, сукобе. Његова улога је да посредује у дијалогу Београда и Приштине, да учини све да дође до деескалације ситуације. Зато је позвао све актере да смире ситуацију, да се спусте тензије. Зато разговара на највишем нивоу са обе стране, а ЕУ најоштрије осуђује инциденте који су се догодили на северу Косова, којима, заправо, присуствујемо још од петка", казао је Стано.

Скинуте заставе Србије са цркава у Липљну

Са звоника цркава Богородичино Ваведење и Светих Флора и Лавра у Липљану непознато лице скинуло је током ноћи држач са заставом, потврдио је данас за Танјуг Председник Привременог органа општине Липљан Милан Јоксимовић.

Застава је поцепана и однесена. Липљански парох, отац Драгиша Јеринић, пријавио је случај Косовској полицији. Јоксимовић је рекао да је забринут за становништво у овој локланој самоуправи.

"Ово је директна последица антисрпске реторике која долази из Приштине, од приштинског премијера Аљбина Куртија. Некако се увек то што се говори и изјављује у Приштини одрази на наше становништво. Данас је скинута и однесена застава у Липљану, прети се нашем становништву, запаљена је и застава у Грачаници, није нормално стање да се свакодневно питамо шта је следеће", рекао је Јоксимовић и позвао међународну заједницу да реагује.

Такође јутрос је непознато лице албанске националности обилазило локале у Липљану, чији су власници Срби уз провокације и претње.

Приштина демантује да постоји договор о повлачењу специјалаца

Министарство унутрашњих послова привремених приштинских институција је у одговору за "Албанијан пост" демантовало да ће припадници специјалних јединица такозване косовске полиције напустити општину Звечан до 15 часова.

"Вест која се појавила у медијима да постоји договор између демонстраната и Кфора о повлачењу полиције не важи", речено је у одговору албанском медију.

Представник привременог органа општине Звечан Драган Недељковић у јавио објавио је да је из Кфора обећано да ће сви припадници специјалних јединица тзв. косовске полиције напустити ову општину до 15 часова.

"Командант Кфора је упозорио да ће део специјалних јединица бити повучен из Звечана током ноћи и да ће они бити у потпуности повучени данас до 15 часова. Дошли смо да чекамо, чекамо од 15 часова да сви оду", навео је он.

Срби позивају на још веће протесте ако ухапшени не буду ослобођени

Срђан Милосављевић који је у претходном мандату обављао функцију председника Скупштине Општине Звечан најавио је масовније протесте у све општине на северу уколико приведени, Радош Петровић и Душан Обреновић, не буду ослобођени.

Милосављевић је пред окупљеним новинарима поновио захтеве Срба на северу.

"Као што сви овде видите испред мене и испред вас, ово данас је један миран протест наших грађана. Такав протест је био и јуче, али нажалост, некоме није одговарало да тај протест буде миран до краја. Ми грађани општина са српском већином не желимо тензије већ желимо мир. Неком другом очито одговара да прави хаос и да уноси немир на наше просторе ради информисања јавности. Још једном бих желео да нагласим наше јучерашње захтеве, а то је да сви припадници Специјалне полиције повуку из општина са српском већином и да лажни градоначелници не долазе у зграде општина на северу Косова и Метохије", рекао је Милосављевић.

Монтгомери: Вучић покушава да натера Запад да ситуацију посматра као "другу Украјину"

Бивши амбасадор САД у Србији Вилијам Монтгомери изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић био у праву што је позвао амбасадоре да их упозори на опасности постојеће ситуације и да затражи њихову помоћ у деескалацији ситуације, али да нема сумње да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти ултранационалиста који тачно зна шта ради или покушава да уради.

"Он покушава да натера Запад да косовску ситуацију 'посматра' као другу Украјину, замењујући косовске Србе украјинским Русима. Иако неколицина људи који заиста познају регион на Западу (као што је Карл Билт) може да увиди тај трик, многи неће. Ако ситуација ескалира и Војска Србије интервенише, западне присталице Косова могу да затраже санкције, сличне онима које су уведене Русији", рекао је он за Танјуг коментаришући дешавања на северу КиМ.

Како је рекао проблем за Вучића је како да избегне да упадне у ову замку, а да и даље штити косовске Србе, као и да је његова најбоља шанса да натера КФОР да агресивно интервенише како би преокренуо ову ситуацију.

"Треба уложити све напоре да се то уради. Имају ли воље? Нисам сигуран, али знам да су бескрајни позиви на наставак дијалога бескорисни. Курти сада треба да осети стварне последице за своје поступке и косовски Албанци морају да се приморају да схвате последице Куртијеве политике", рекао је Монтгомери.

Он је додао и да је трагедија у томе што би "поступање раније или сада" могло да изгледа "тешко" за Запад, али да ће их историја грубо ухватити ако не предузму нешто и ако дође до још једног рата на Балкану, у тренутку када је јасан циљ америчког председника Џоа Бајдена управо супротан.

Захарова: Немири на КиМ доведени до критичне тачке

Напетост на Косову и Метохији наставља да расте, а јучерашњи немири на северу српске аутономне покрајине доведени су од критичне тачке, иако се ради о ситуацији која је "у потпуности могла да буде решена компромисом", оценила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Опширније о томе прочитајте у одвојеној вести.

Борељ: Не треба нам још један рат у Европи

Тзв. Косово би требало да суспендује своје полицијске операције око зграда општина на северу Косова и Метохије, као први корак, рекао је високи представник Европске уније Жозеп Борељ.

Борељ је навео да ЕУ очекује од страна да наставе дијалог и потврдио да се улажу напори да се организује састанак за дијалог на високом нивоу.

"Било је много насиља. Тренутно имамо рат у Европи и не можемо да прихватимо још један сукоб", рекао је Борељ на конференцији за новинаре у Бриселу.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

САНУ: Дубоко смо забринути и огорчени

Извршни одбор Српске академије наука и уметности (САНУ) апеловао је данас на међународну заједницу да што пре предузме кораке да се обезбеде елементарна демократска и људска права српског народа на Косову и Метохији и да осигура мир, безбедност и нормалан живот за све људе који тамо живе.

Изражавају дубоку забринутост и огорченост због најновијих догађања и насиља на Косову и Метохији, посебно јер су "у том насиљу над грађанима српске националности учествовали они којима су УН повериле да се непристрасно старају о обезбеђивању мира и сигурности свих грађана на Косову и Метохији".

САНУ истовремено указује да разлози за најновију затегнутост несумњиво леже у потпуном пренебрегавању универзалних демократских начела и у несхватљивом прећутном прихватању од стране једног броја значајних међународних чинилаца очигледно нелегитимних избора у општинама на северу КиМ, одржаним без бирача, чије резултате власти у Приштини покушавају на силу да имплементирају.

Кфор и у Лепосавићу довезао бодљикаву жицу

Снаге Кфора довезле су у Лепосавићу испред општине још бодљикаве жице. Подсетимо, исто је учињено и испред општине Звечан.

Према обећању Кфора датом Србима, припадници тзв. Косовске полиције требало би до 15 сати да изађу из зграда општина.

Укупно 53 Срба затражило лекарску помоћ

Према информацијама КБЦ Косовска Митровица од синоћ до данас укупно 53 пацијента су затражила помоћ, од тога за тројицу је предложена хоспитализација.

Драгиша Мијовић и Часлав Софронијевић који имају контузионе повреде грудног коша, одбили су хоспитализацију.

Трећи пацијент, Драгиша Гаљак који је рањен хицима из ватреног оружја у руку и у пределу карлице, оперисан је, налази се у интензивној нези, под надзором 24 сата и његово здравствено стање лекари карактеришу као озбиљно забрињавајуће.

Дрецун: Курти имао подршку Квинте за акције на северу КиМ

Шеф скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти имао подршку Квинте за акције на северу Косова које је спровео.

Како је истакао у изјави за Танјуг, политички запад, превасходно Квинта, не показује чврсту решеност да обузда Куртија у спровођењу насиља и терорисања Срба, већ се оптужује српски народ за оно што се десило у Звечану.

"Куртију је дозвољено да тако нешто уради, под изговором да су спроведени избори, иако 97 одсто људи који живе на северу Косова није учествовало у тим изборима. Онда можете да имплементирате резултате тих избора, иако знате да ће то до максимума подићи међунационалне и политичке тензије и да ће довести до протеста и сукоба", изјавио је Дрецун.

Како каже, све што се сада дешава јесте резултат немогућности политичког запада да натера Београд да се сложи са чланством лажне државе Косово у међународним организацијама, превасходно у УН и да прихвати, за почетак, да "де факто призна лажну државу Косово".

"Сада се, преко изазивања дестабилизације севера, врши притисак на Београд да прихвати споразум у потпуности, да смањи на минимум стратешко партнерство са Русијом и Кином, да уведе санкције Русији и да се потпуно окрене западу", навео је Дрецун.

Како је истакао, веома је тешко предвидети шта ће се дешавати. Према његовом мишљењу, неће се ићи ка расплету и смиривању, већ ка даљем заоштравању ситуације.

Курти отказао учешће на форуму у Братислави

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти неће учествовати на Братиславском форуму за спољну политику, безбедност, европске послове и привреду који окупља лидере из различитих земаља, због ситуације на северу Косова, преноси "Економија онлајн".

Влада тзв. Косова је потврдила да Курти неће учествовати на Братиславском форуму 2023.

Курти је данас требало да учествује као говорник на панелу са бившим председником Црне Горе Милом Ђукановићем, бившим премијером Бугарске Кирилом Петковим и европским изаслаником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Кфор довезао још бодљикаве жице испред општине Звечан

Пред зграду општине Звечан стигла је велика грађевинска машина Кфора на којој је натоварена велика количина бодљикаве жице, јавља извештач РТ Балкан. За сада се не назире где ће та жица бити постављена.

Вучић се састао са амбасадорком Кине

У Председништву је одржан састанак Вучића са амбасадорком Кине Чен Бо. То је трећи дипломатски састанак који је Вучић од јутрос обавио. Најпре се састао са амбасадорима земаља Квинте, а потом са амбасадором Русије.

"Замолио сам амбасадорку Чен Бо да руководству Народне Републике Кине пренесе озбиљну забринутост Србије по питању опстанка и безбедности Срба на КиМ. Апеловао сам на пријатеље из Кине да својим огромним међународним угледом утичу на међународну заједницу како би се постигао хитан прекид насиља над Србима и осигурали мир и безбедност на КиМ", рекао је Вучић.

Боцан-Харченко: Москва прати сва догађања

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко је на састанку са Вучићем истакао да званична Москва прати сва догађања и да ће пренети све информације које су му данас предочене. Он је истакао да Русија разуме сву деликатност ситуације и да примећује пораст агресивности Приштине, која може да има озбиљне последице. 

"Москва има најозбиљнији приступ у праћењу развоја ситуације и схватамо да овакав развој догађаја може да изазове озбиљну кризу, чак експлозију у целом региону", рекао је амбасадор Боцан-Харченко, а саопштило Председништво Србије.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Ковачевски и Лајчак позвали на деескалацију сукоба

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски састао се данас у Братислави са специјалним представником Европске уније за Западни Балкан Мирославом Лајчаком са којим се сагласио да је потребна хитна деескалација сукоба на северу Косова и Метохије.

Ковачевски који учествује на Глобалном безбедносном форуму ГЛОБСЕЦ 2023. је поновио да Северна Македонија подржава наставак сарадње и координације са НАТО и ЕУ у региону у правцу консолидације стабилности и убрзања евроатлантских интеграција на Западном Балкану.

Ковачевски је на састанку истакао посвећеност Владе Северне Македоније да допринесе унапређењу региона, као и његовом миру и стабилности.

Градоначелник Лепосавића од јуче у 5.30 у згради општине и још није изашао

У Лепосавићу је ситуација мирна, а припадници специјалне косовске полиције су у згради општине, јавља извештач РТ Балкан. Испред зграде су војници Кфора, док је иза ограде којом је општина опкољена, пар стотина Срба.

Како незванично сазнаје РТ Балкан, градоначелник Љуљзим Хетеми је унутра. Он је у општину ушао јуче у 5.30 и из општине није излазио. Подсетимо, на нелегалним изборима он је победио са 100 гласова.

РСЕ: Лајчак покушава да организује сусрет Вучића и Куртија

Специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак покушаће да организује сусрет председника Србије Александра Вучића и премијера тзв. Косова Аљбина Куртија у Братислави, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из дипломатских извора.

Опширније у одвојеној вести.

Градоначелници Лепосавића и Северне Митровице у зградама општина

Градоначелници Лепосавића Љуљзим Хетеми и Северне Митровице Ерден Атић налазе се у објектима тих општина, преноси Радио Слободна Европа на албанском језику.

Тај медиј сазнаје да је Хетеми од јуче у згради општине Лепосавић из "безбедносних разлога", али додаје да није успео да ступи у контакт са њим.

Председник општине Звечан Иљир Пеци потврдио је да ради из канцеларије у селу Липа у тој општини, а не из зграде општине.

Адвокат: Србина прегазила гомила војника

Од четворице Срба који су јуче ухапшени двојица су пушени на слободу, док је другој двојици одређено задржавање од 48 сати.

Душану Обреновићу се ставља на терет кривично дело отпор и угрожавање лица под међународном заштитом, док се, по речима адвоката Дејана Васића, не зна које се кривично дело ставља на терет Радошу Петровићу.

Васић истиче да је данас обишао Петровића у полицијској станици у јужном делу Косовске Митровице.

"Он је у стабилном здравственом стању. Има повреде и нагнечења које су последица јучерашњих немира у Звечану. Он је био међу грађанима који су мирно седели током протеста који се јуче догодио и он је практично од стране војника Кфора извучен из гомиле и одмах су му на руке стављене лисице. Он је некако од гомиле војника био прегажен", рекао је Васић.

Обреновић је у тешком стању, рекао је његов адвокат. Њему је потребна хирушка интервеницја јер има посекотине по целом телу, а вероватно и унутрашње крварење и хематоме као последице пребијања.

Кфор сукоб у Звечану назива "ничим изазвани напади"

Кфор је објавио саопштење о немирима у Звечану, под називом "ничим изазвани напади".

Наводе се већ познати подаци да је повређено више од 30 припадника те мисије на Косову и Метогији, и да су повећали своје присуство у четири општине на северу српске покрајине.

Вучић: Обавестио сам амбасадора Харченка о ескалацији насиља и бруталној дискриминацији Срба на КиМ

У згради Председништва Србије одржан је састанак председника Александра Вучића и амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка.

"Обавестио сам амбасадора Харченка о ескалацији насиља и бруталној дискриминацији Срба на КиМ. Србија ће, упркос најбруталнијем кршењу свих међународних споразума, радити на очувању мира и стабилности, захтевајући хитно доношење и спровођење мера које би гарантовале сигурност Срба на КиМ, а што је предуслов за сваки даљи разговор са представницима привремених институција у Приштини", рекао је Вучић.

У Звечану видљиви трагови јучерашњи напада на Србе од стране Кфора и КПС

Додик: Потпуно непримерена реакција припадника Кфора према голоруком српском народу

Потпуно је непримерена реакција припадника Кфора према голоруком српском народу који брани своје право на живот на Косову и Метохији, написао је на Твитеру председник Републике Српске Милорад Додик.

Патријарх Порфирије позвао грађане да умноже молитве за мир на КиМ

Патријарх српски Порфирије позвао је све вернике да умноже молитве за мир на Косову и Метохији.

Он ће свакога дана у 18 сати до недеље 4. јуна служити молебан за благословени мир међу људима пред моштима светог владике Николаја Српског, саопштила је Српска православна црква.

Петковић тражи да полиција пусти на слободу двојицу ухапшених Срба

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да од међународне заједнице захтева да хитно пусти на слободу Душана Обреновића и Радоша Петровића, који су јуче ухапшени у Звечану.

Он је за Танјуг рекао да је реч о лицима која су мирно протестовала и нису чинила никакво насиље.

"Желим да обавестим јавност да је Душан Обреновић, оно што смо чули од његовог адвоката, брутално претучен током хапшења, али и током вечери и ноћи, с обзиром да се Душан и Радош налазе сада у јужном делу Косовске Митровице. Буквално су косовски полицајци Албанци претукли Бога у малом Душану и кад то кажем, мислим чак и буквално, јер су му се додатно светили због тога што је 2016. године прешао у православље, па је своје име Сулејман заменио именом Душан, што му је крштено име", изјавио је Петковић.

Дачић: Куртијев циљ је да протера Србе са Косова и Метохије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Курти не жели нормализацију већ ескалацију и сукоб.

"Куртијев циљ је да протера Србе с Косова и Метохије, а главни трн у оку му је север", рекао је Дачић и додао да је битно да Срби имају своју стратегију и политичко јединство.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Тзв. Косовска полиција: Настављамо ангажовање на северу са Кфором

Тзв. косовска полиција оценила је данас да је ситуација у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану мирна, али крхка.

У саопштењу наводе да се ангажовање на осигурању безбедности током протеста у градовима на северу КиМ наставља у координацији са Кфором, преноси "Коха".

У саопштењу се за јучерашње сукобе у Звечану поново оптужују грађани који протестују, тражећи да се специјалне јединице тзв. Косовске полиције повуку са севера КиМ и да нови албански градоначелници не улазе у зграде општина. Додаје се да тзв. Косовска полиција предузима све истражне радње о јучерашњим догађајима.

Застава Србије окачена испред општине Зубин Поток

На згради општине Зубин Поток више нема заставе тзв. Косова. Она је уместо на јарбол, постављена на терасу која је на другом спрату, како не би могла да буде скинута.

Срби су заставу Србије окачили на лампион испред општине.

У Грачаници подигнута нова застава Србије

На кружном току у Грачаници, код споменика Милошу Обилићу постављена је нова застава Србије. Она је током ноћи запаљена.

Комуналци чисте простор испред општине Звечан

У току је рашчишћавање крша и лома који остао после јучерашњих сукоба испред зграде СО у Звечану, јавља извештач РТ Балкан.

Простор испред саме зграде, односно иза Кфоровог кордона, чисте комуналци који су доведени највероватније из јужне Митровице, док простор испред кордона чисте радници комуналног предузећа из Звечана.

Вучић након састанка са Квинтом: Хитно повлачење лажних градоначелника и косовских специјалаца

Председник Србије Александар Вучић објавио је након састанка са амбасадорима Квинте да једнострани потези Приштине доводе до насиља над српском заједницом, што нас удаљава од трајног мира и стабилности у региону.

"Хитно повлачење лажних градоначелника и припадника тзв. специјалних полицијских снага Приштине је услов за очување мира на КиМ", рекао је Вучић.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Билт: Важно је да се настави велика мировна мисија Кфора

Бивши шведски премијер и некадашњи високи представник за БиХ Карл Билт оценио је данас да после најновијих инцидената на Косову и Метохији, неће бити лако да се обнови дијалог Београда и Приштине.

"Неће бити лако обновити дијалог Београда и Приштине након догађаја од претходних неколико дана. Важно је да се настави велика мировна мисија Кфора, али је још важнија јака дипломатска акција Европске уније и САД како би се спречило даље погоршање ситуације", навео је Билт на Твитеру.

Он је додао да ће тек онда, у неком тренутку, ствари бити враћене на бољи пут.

Завршен састанак Вучића и амбасадора Квинте

Завршен је састанак председника Србије Александра Вучића са амбасадорима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и са шефом делегације Европске уније.

Данашњем састанку присуствовали су министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Вучић се састаје са амбасадорима Русије и Кине

Предвиђено је да се Вучић у 11 часова састане и са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком, а у 12 часова са амбасадорком НР Кине Чен Бо.

Адвокат: Србина тукли у Звечану у згради општине и у полицијској станици

Адвокат Предараг Миљковић изјавио је у Звечану да је јуче приликом и након хапшења његов штићеник Душан Обреновић тешко и зверски претучен, да су у га тукли и у згради скупштине општине Звечан, а и касније приликом увођења у полицијску станицу.

Од последица толиких батина Обреновић је добио различите повреде -посекотине, одеротине и хематоме.

"Тукли су га страшно и брутално. Он јесте био ту, али само да изрази миран протест. Одређено му је полицијско задржавање од 48 сати, а на терет му се ставља кривично дело позивање на отпор и угрожавање лица под међународном заштитом", рекао је Миљковић.

Огласио се Пекинг: Подржавамо Србију у напорима да заштити свој суверенитет и територијални интегрит

Кина подржава напоре Србије да заштити свој суверенитет и територијални интегритет, рекла је званична представница кинеског министарства спољних послова Мао Нин на брифингу, коментаришући ескалацију на Косову и Метохији.

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас са руским и кинеским амбасадорима у светлу заоштравања ситуације на Косову и Метохији, саопштила је Вучићева администрација.

Кина посвећује велику пажњу релевантним догађајима и подржава напоре Србије да заштити свој суверенитет и територијални интегритет, казала је Мао Нин.

Пекинг позива НАТО да искрено поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и да преузме акције које ће допринети миру, нагласила је и додала да се кинеска страна противи једностраном деловању привремених органа самоуправе Приштине.

Уништен мурал посвећен Ђоковићу у Ораховцу

Мурал у Ораховцу, посвећен најбољем српском тенисеру Новаку Ђоковићу, уништен је током ноћи. Ђоковић је, након јучерашње победе у првом колу Ролан Гароса, на камери исписао поруку; "Косово је срце Србије - стоп насиљу".

Становници горњег дела Ораховца су јутрос око 6 сати затекли уништен мурал и сада се чека долазак полиције. 

Мурал Ђоковића, који је био осликан на једној српској кући преко пута цркве у Ораховцу, уништен је и почетком фебруара, када је био префарбан белом бојом. Тај мурал је осликан у марту 2022. године.

Кфор: Повређено 30 војника, 11 италијанских и 19 мађарских

Кфор је саопштио данас да је повређено укупно 30 припадника мировних снага које предводи НАТО на Косову и Метохији, и то 11 припадника те мисије из италијанског и 19 из мађарског контигента, који су задобили вишеструке повреде, укључујући преломе и опекотине од импровизованих експлозивних запаљивих направа.

"Три мађарска војника су рањена употребом ватреног оружја. Њихове повреде нису опасне по живот", наводи се у саопштењу КФОР-а достављеног Танјугу.

Додаје се да је мисија КФОР-а повећала своје присуство у четири општине на северу КиМ како би смањила ризик од ескалације, након што су новоизабрани албански градоначелници покушали да преузму дужност, и да су њихове трупе деловале одлучно и уздржано, у оквиру стриктних Правила ангажовања (РОЕ).

"Кфор увек делује одлучно и уздржано, у оквиру строгих Правила ангажовања (РОЕ). У овом случају, одговорила је на ничим изазване нападе насилне и опасне гомиле, док је свој мандат УН-а извршавала на непристрасан начин", наводи се у саопштењу.

Командант КФОР-а генерал мајор Анђело Микеле Ристућа, лично прати развој ситуације и изражава солидарност са војницима НАТО-а који су повређени током сукоба, наводи Кфор.

"Како би се избегли сукоби између страна и ризика од ескалације, мировњаци КФОР-а спречили су претње по животе косовских Срба и косовских Албанаца", наглашава се у саопштењу.

Еулекс: Позивамо све да се понашају разборито

Мисија Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕКС) саопштила је данас да је најновија ескалација насиља на северу Косова и Метохије забрињавајућа и неприхватљива.

"Безбедносна ситуација тамо је и даље напета и то је разлог за велику забринутост. Позивамо све да се понашају разборито, да избегну насиље и да предузму мере за деескалацију ове напете ситуације. Треба хитно да се врати мир у интересу свих заједница које живе на северу Косова", наводи се у писаном одговору Еулекса Танјугу.

Како се наводи, Еулекс ће, у оквиру оквира свог мандата, наставити да ради "са одлучношћу на подршци стабилности Косова", као и безбедности свих заједница на КиМ кроз појачане извиђачке патроле и у "блиској сарадњи са Косовском полицијом и Кфором".

Сијарто се оградио: Мађарски војници из Кфора слушали команду Италијана

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да су мађарски војници при Кфору у Звечану у понедељак обављали своју дужност под италијанском командом, као и да их је приликом немира неколико повређено.

"Мађарски војници који служе у Кфору на Косову под италијанском командом распоређени су у насељу Звечан. Мађарски војници су обављали своје дужности по наређењу које су добили, при чему је неколико њих повређено", написао је Сијарто на Фејсбуку.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Кфор направио тампон зону до општине Звечан

Кфор је додатно ојачао прилаз општини Звечан. Како јавља извештач РТ Балкан, војници постављају више метални ограда на свим прилазима згради. Тако је направљена тампон зона између општине и кордона дуга око 20 метара.

Петковић: Курти покушава да изазове рат да не би формирао ЗСО

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да Аљбин Курти покушава да изазове рат јер је то једини начин да избегне своје обавезе преузете потписивањем Бриселског споразума, односно формирање Заједнице српских општина.

Наводи да је Кфор требало да буде присутан у петак и да спрече улазак "лажних градоначелника у четири општине", а који су довели до немира и сукоба.

"Наравно да Војска Србије ради свој посао и заштитиће српски народ и државу Србију, јер је то и уставна обавеза, ми не желимо ни рат ни сукобе, ми не изазивамо било какве немире, то је учинио Курти сукобљавајући се са голоруким народом", рекао је Петковић.

Срби се окупили и испред општине Лепосавић

Велики број грађана и јутрос се окупио испред зграде општине Лепосавић, а новоизабрани градоначелник те општине Љуљзим Хетеми ноћ је провео у згради.

Како јавља репортер "Косово онлајна", војници италијанског Кфора стационирани су у великом броју на платоу у центру града, а иза њих су возила специјалне јединице Косовске полиције.

Грађани су окупљени испред њих и мирно протестују, а груписани су и код оближњег храма Светог Василија Острошког, у центру Лепосавића и код Основне школе "Лепосавић".

Двојица ухапшених Срба и даље у полицији, пребачени у јужни део Митровице

Од четворице ухапшених Срба, двојица су и даље у полицији и пребачени су у јужни део Митровице, јавља РТС. Терете се за хулиганизам и одређен им је притвор до 48 сати.

Из болнице су потврдили да има најмање 50 повређених. Један од повређених је у критичном стању, а двоје теже. Међу њима је и бивши председник општине Звечан Драгиша Миловић са повредама грудног коша.

Из Кфора наводе да је најмање 25 њихових припадника задобило повреде.

Куртијев градоначелник Звечана није у општини, отишао у канцеларију у општини Липа

Градоначелник Звечана Иљир Пеци изјавио је данас да није отишао у централну канцеларију општине, већ у месну канцеларију у селу Липа.

Пеци је за ТВ Кљан Косова рекао да су он и његов кабинет данас почели да раде у канцеларији заједнице.

"Отишли ​​смо у канцеларију у селу Липа у општини Звечан. Нисмо отишли ​​у централу због ситуације", рекао је Пеци.

Према његовим речима, таква одлука је донета после разговора са Кфором и тзв. косовском полицијом.

"У разговорима са Кфором и полицијом дошли смо до закључка да због ситуације морамо да дођемо овде. Верујем да ћемо се вратити у централу", рекао је Пеци.

Подсетимо, Пеци је јуче целог дана био у згради општине и вирио кроз прозор ка улазу где је дошло до сукоба.

У току састанак Вучића и амбасадора земаља Квинте

Председник Србије Александар Вучић састао се са амбасадорима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефом делегације Европске уније.
Састанку присуствује министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Вучић је позвао синоћ међународну заједницу да уразуми премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, али не бесмисленим саопштењима после којих му дају визну либерализацију и чланство у Савету Европе без формирања ЗСО.

Кфор обећао Србима да ће косовски специјалци до 15 сати изаћи из зграде општине Звечан

Драган Недељковић, члан привременог органа општине Звечан у српском систему изјавио је испред зграде СО да су синоћ имали разговоре са представницима Кфора.

Кфор им је пренео обећање да ће припадници специјалних јединица тзв. Косовске полиције, њих половина, напустити зграду до поноћи између понедељка и уторка, а да ће друга половина припадника РОСУ зграду напустити данас до 15 сати.

Недељковић је прецизирао да је то обећање али да не зна да ли је први део испуњен ноћас, односно да ли се половина припадника већ повукла и да ли ће се друга повући данас до 15 сати.

Испред зграде општине је тренутно пар стотина људи, на око 100 метара од зграде, а испред је и даље кордон Кфора. Возило косовске полиције за разбијање демонстрација које је стајало на улици окренуто ка радницима сада је померено на сам улазу зграду општине.

Иза овог возила су и даље већи број борних оклопних возила косовских специјалаца.

Ситуација мирна али изузетно напета. Ватрогасци перу улицу и покушавају да рашчисте крш испред општине, јавља извештач РТ Балкан.

Борељ: ЕУ позива косовске власти и демонстранте да одмах и безусловно смање тензију

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ истакао је да ЕУ најоштрије осуђује "шокатно насиље у Звечану" позивајући косовске власти и демонстранте да смање тензије.

Борељ је на Твитеру навео да су "насилна дела почињена над трупама Кфора, цивилима и припадницима полиције" апсолутно неприхватљива.

"ЕУ најоштрије осуђује шокантно насиље у Звечану. Насилна дела почињена над трупама Кфора, медијима, цивилима и полицији су апсолутно неприхватљива. ЕУ позива косовске власти и демонстранте да одмах и безусловно смање тензију", нагласио је Борељ.

Додаје да ЕУ очекује да се стране понашају одговорно и да кроз дијалог одмах пронађу политичко решење.

Мелони позива Приштину да избегне даље једностране акције

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони саопштила је да је од суштинског значаја да власти у Приштини избегну даље једностране акције и позвала све укључене стране да одмах направе корак уназад како би допринеле попуштању тензија. Она је, истовремено, најоштрије осудила, како је навела, напад на мисију Кфор на северу КиМ.

''Од суштинског је значаја да се избегну даље једностране акције косовских власти и да све укључене стране одмах направе корак уназад, доприносећи попуштању тензија'', поручила је Мелони на Твитеру.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Ђурић: Курти је одговоран за проливену крв

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић поручио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти лично одговоран за људску крв која је у понедељак проливена на северу Косова и Метохије.

"Дошао је последњи час да међународна заједница предузме одлучну акцију против деструктивне агенде Аљбина Куртија", написао је Ђурић на Твитеру.

Он је додао да је сада кључно спречити даљи сукоб и заштитити невине животе.

"Затварање очију пред ситуацијом није опција", поручио је Ђурић.

Отказане данашње активности у оквиру НАТО вежбе

Због ситуације на северу КиМ отказане су за данас планиране активности у оквиру велике међународне војне вежбе "Дефендер Еуропе 2023", саопштило је министарство одбране привремених приштинских институција, преноси "Репортери".

Тзв. Косово је домаћин "Дефендер Еуропе 23", међународне војне вежбе у којој учествује 25 земаља НАТО-а.

Фон Крамон: Није требало да Приштина шаље специјалце на север без Кфора

Специјални известилац за тзв. Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон оценила је, поводом последње ескалације насиља у покрајини, да Приштина није требало да шаље полицију на север КиМ без међународне подршке.

Она је јуче, након разговора са приштинским властима, додала да није реч о мудрој одлуци и да питање уласка у општинске зграде треба да буде део дијалога, преноси "Коха".

Такође је рекла да наоружане снаге у том делу КиМ могу бити застрашујуће за обичне грађане.

Фон Крамон је изјавила да је упитно, чак и ако се де јуре, или правно гледано, Приштина понаша у складу са својим правним актима, улазити у општинске зграде уз помоћ специјалних полицијских снага.

У Грачаници запаљена застава Србије

Заставу Републике Србије, која се налази поред споменика Милошу Обилићу у Грачаници, запалили су у раним јутарњим часовима непознати починиоци.

Рано јутрос мештани тог већински српског места пријавили су да је запаљена застава која се налази на кружном току, јавља извештач Танјуга. Није познато ко су починиоци.

Рајић: Ситуација измиче контроли

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност оценио је да је ситуација на Косову и Метохији критична и да у великој мери измиче контроли.

"На то смо сви упозоравали и када је реч о званичним ставовима Србије и свима нама који се бавимо политичким анализама. Знали смо да ће овакво понашање Аљбина Куртија у неком моменту довести до ескалације ситуације", рекао је он за Танјуг.

Истакао је и да је међународна заједница била упозната са тим, али као да то нису желели да виде и да је постојао раскорак између онога што је њихов званичан став и онога што су радили.

Према његовим речима, међународна заједница је осудила Куртија када је реч о окупацији зграда општина на северу, а на делу нису урадили ништа да спрече ту окупацију и ситуацију врате у пређашње стање већ је дошло до конфликата.

Радници испред општине Звечан, стоје мирно наспрам кордона Кфора

На око 150 метара од зграде општине Звечан у овом тренутку налази око 50 радника Скупштине општине који покушавају да дођу до својих радних места.

Преко улице је препречена метална ограда, а иза ограде према општини је мањи кордон Кфора у коме је 20 војника, јавља извештач РТ Балкан.

Иза овог кордона, на 50 метара, је окренуто према радницима једно возило косовске полиције за разбијање демонстрација а око возила је већа група косовских специјалаца, неки од њих улазе у општину.

На улици су свуда трагови јучерашњих сукоба - трагови паљевине, касета од шок бомби и сузавца.

Један кордон Кфора је и у улици испод зграде општине. Јутрос су неке од продавница у центру Звечана отворене, за разлику од јуче. Радници који су се окупили у близини општине мирно стоје и чекају даљи расплет.

Курти оптужује Србе за фашистичко насиље

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти током ноћи разговароа је са изаслаником британског премијера за Западни Балкан Стјуартом Пичом.

"Разговарао сам са Пичом о нечувеним нападима на полицију, Кфор и новинаре. У демократији нема места фашистичком насиљу — нема позивања од гласачког листића до метка. Грађани свих националности имају право на пуну и неоптерећену службу својих изабраних званичника", каже Курти.

Тешка ноћ за становнике Звечана

Становници Звечана, после напада КФОР-а и сукоба који су пред општином трајали читаво поподне, десетина рањених, провели су тешку ноћ. Још док су трајали сукоби, док су се центром Звечана чули рафали, салве експлозија, по двориштима кућа, на терасама зграда, стајале су уплакане жене, мајке, супруге, неке су и трчале ка центру, покушавајући да сазнају шта се дешава, да ли је међу повређенима неко њихов, да ли су сви живи.

Касније поподне у Звечан је стигао и владика рашко призренски Те«»одосије који је у цркви Светог Ђорђа служио молебан за спас града и народа и на коме је било доста људи.

Албански градоначелници Зубиног Потока и Звечана неће данас на посао

Албански градоначелници Зубиног Потока и Звечана касно синоћ најавили да данас неће ићи у зграде ових општина, односно у своје канцеларије, пренели су синоћ приштински медији.

Градоначелник Зубиног Потока Измир Зећири који је на изборима победио са 196 гласова рекао је синоћ за РТК да после напете ситуације у четири општине на северу неће ићи у канцеларију и да је такву одлуку донео и градоначелник Звечана Иљир Пеци.

Њих двојица су, иначе, чланови ДПК и они су јуче ујутру били у Приштини на састанку са америчким амбасадором на Косову Џефријем Ховенијеријем.