Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Вучић решен да проблем на КиМ разреши дипломатским путем, захтева поштење Запада

Амбасадор Русије у Србији наглашава да званична Москва примећује повећану агресивност Приштине
Боцан-Харченко: Вучић решен да проблем на КиМ разреши дипломатским путем, захтева поштење Запада© Танјуг/Владимир Шпорчић

Председник Србије Александар Вучић решен је да дипломатским путем реши проблем на Косову и Метохији, спреман је за преговоре, али захтева неутралност Запада, изјавио је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко након састанка са Вучићем.

"Решавање косовског проблема Вучић у целини види искључиво уз помоћ дипломатије, и спреман је за преговоре. Истовремено захтева да се постигне заиста већа неутралност Запада, и што је најважније, поштење Запада", рекао је Боцан-Харченко за телевизију "Русија24".

Председник Србије разговарао је данас са амбасадором Русије о најновијој ескалацији насиља над српском заједницом на Косову и Метохији, обавестио га о јучерашњим дешавањима и изразио забринутост због екстремног насиља и подмукле дискриминације Срба, са зебњом да се ситуација развија у веома лошем смеру, саопштила је прес служба председника Србије.

Боцан-Харченко је том приликом истакао да званична Москва прати сва догађања и да ће пренети све информације које су му данас предочене.

Он је истакао да Русија разуме сву деликатност ситуације и да примећује пораст агресивности Приштине, која може да има озбиљне последице.

"Москва има најозбиљнији приступ у праћењу развоја ситуације и схватамо да овакав развој догађаја може да изазове озбиљну кризу, чак експлозију у целом региону", рекао је Боцан-Харченко.

image