Србија и Балкан

Америка санкционисала "Косово": Отказане војне вежбе због напада на Србе

САД у овом тренутку немају много ентузијазма да реагују на неке интересе "Косова", попут ангажовања са земљама које нису признале "Косово", или активног рада на унапређењу на евроатлантском путу, каже Џефри Ховенијер
Америка санкционисала "Косово": Отказане војне вежбе због напада на Србе© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер саопштио је да је отказивање учешћа такозваног Косова у вежби "Дифендер Јуроп 2023", прва последица за Владу Косова, која је одбацила позиве Вашингтона да не заоштрава ситуацију на северу.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је 26. маја да ће акције Владе Косова у северним општинама имати последице по билатералне односе.

"Први показатељ тога била је одлука коју је синоћ донео амерички командант за Европу да откаже учешће Косова у 'Дифендер Јуроп 2023', што се догодило преко нoћи", рекао је Ховенијер на састанку са новинарима у Приштини.

За Косово су ове вежбе завршене, додао је Ховенијер.

"Морам да кажем да у овом тренутку САД немају много ентузијазма да реагују на неке интересе Косова, попут ангажовања са земљама које не признају Косово, или активног рада на унапређењу Косова на евроатлантском путу. Веома нам је жао што је дошло до овога, али морам да будем искрен, ситуација је таква. Надамо се да ће премијер Курти послушати наш савет и одмах предузети кораке за смањење тензија на северу", истиче амбасадор.

САД су критиковале Владу Косова, рекавши да су 26. маја нови албански градоначелници у северним општинама насилно ушли у зграде општина на северу, а Ховенијер је напоменуо да Америка размишља и о другим одлукама које ће донети у том правцу.

"Затражили смо од косовског премијера Аљбина Куртија да одмах предузме кораке за смиривање ситуације на северу. Он није одговорио на ове захтеве, зато разматрамо шта ће бити наше следеће акције", каже амерички амбасадор.

Ховенијер је нагласио да Влада Косова није координисала са Вашингтоном за акције предузете у петак.

Тог дана нови албански градоначелници општина на северу Косова и Метохије ушли су, уз помоћ полиције тзв. Косова, у зграде општина.

"Када смо сазнали, оштро смо реаговали против тога. Одлука је негативно утицала на репутацију Косова и преокренула напоре ка нормализацији односа између Косова и Србије", напоменуо је амерички амбасадор.

Цитирао је америчког државног секретара Ентонија Блинкена када је рекао да недавне одлуке косовске владе утичу на односе две земље.

"Данас није било активности за 'Дифендер Јуроп 2023' и неће је бити. За Косово су те вежбе завршене".

image