Србија и Балкан

Борељ: Косовска полиција да се повуче, не треба нам још један рат у Европи

Високи представник Европске уније рекао је да је разговарао и са Вучићем и са Куртијем
Борељ: Косовска полиција да се повуче, не треба нам још један рат у Европи© Tanjug/Christine Olsson/TT News Agency via AP

Тзв. Косово би требало да суспендује своје полицијске операције око зграда општина на северу Косова и Метохије, као први корак, рекао је високи представник Европске уније Жозеп Борељ.

Он је позвао и насилне демонстранте да се повуку.

"Европска унија осуђује насиље на северу Косова. Ово доводи до опасне ситуације. Имао сам контакт са премијером Аљбином Куртијем јутрос и председником Србије Александром Вучићем синоћ и замолио сам обе стране да предузму мере за побољшање ситуације. Као први корак, очекујем од институција Косова да уклоне полицијске снаге из општинских зграда на северу Косова, а демонстранте да се смире", рекао је Борељ.

Борељ је навео да ЕУ очекује од страна да наставе дијалог и потврдио да се улажу напори да се организује састанак за дијалог на високом нивоу.

"Било је много насиља. Тренутно имамо рат у Европи и не можемо да прихватимо још један сукоб", рекао је Борељ на конференцији за новинаре у Бриселу.

Шеф дипломатије ЕУ је открио да је његов заменик за безбедност и одбрану Шарлс Фрис отишао у Приштину.

"Мој заменик Фрис је данас на Косову. Он је тамо, и заједно са Еулексом ће ми лично одговарати за ситуацију на терену. Док сада причамо, на Косову се разговара о корацима ка деескалацији", поручио је Борељ на конференцији за новинаре у Бриселу.

Он је казао да ЕУ чврсто стоји уз КФОР у очувању мира и безбедности на КиМ.

"Свака једнострана акција се мора избећи. Апелујемо на обе стране да имплементирају раније договорене споразуме, како би се ситуација нормализовала. ЕУ очекује да се у склопу дијалога Београда и Приштине нађе решење којим ће се гарантовани мир за све грађане", истакао је Борељ и додао да треба превазићи прошлост.

"Треба превазићи наслеђе прошлости. Не смемо приуштити себи нови конфликт. Надам се да ће се чути мој глас, и да ће се људи понашати у складу са захтевом", истакао је Борељ.

image