Србија и Балкан

РСЕ: Лајчак покушава да организује сусрет Вучића и Куртија, за сада безуспешно

Лајчак, Вучић и Курти би требало ових дана да буду на форуму у Братислави. Сматра се да би то била добра прилика да се одржи ванредни састанак на највишем политичком нивоу, у светлу новонасталих напетости на северу Косова
РСЕ: Лајчак покушава да организује сусрет Вучића и Куртија, за сада безуспешно© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак покушаће да организује сусрет председника Србије Александра Вучића и премијера тзв. Косова Аљбина Куртија у Братислави, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из дипломатских извора.

Међутим ови извори упозоравају да су, без обзира на вољу европских посредника, мале шансе да до сусрета дође јер не постоји спремност страна.

Наиме Лајчак, Вучић и Курти би требало ових дана да буду у Братислави на форуму тинк-тенк организације ГЛОБСЕК који се одржава између 29. и 31. маја. Српски председник и приштински премијер су предвиђени као панелисти у одвојеним наступима и сматра се да би то била добра прилика да се одржи ванредни састанак на највишем политичком нивоу, у светлу новонасталих тензија на северу Косова, наводи портал. 

Како РСЕ сазнаје, Миролав Лајчак је желео да сусрет лидера организује ванредно (у Бриселу) и током протеклог викенда, непосредно након немира који су почели у петак 27. маја, када су Срби са севера КиМ покушали да спрече улазак изабраних градоначелника у општинске зграде.

Боравак Куртија, Вучића и Лајчака у Братислави сматра се добром приликом да се поново покуша организовање "ад хок" сусрета.

Сусрет је планиран за среду, 31. маја, а како наводи више европских извора, Мирослав Лајчак има подршку држава ЕУ за ову идеју, јер би састанак послужио смањењу напетости на Северу КиМ.

Међутим, према тренутним информацијама којима располаже РСЕ, за сада нема довољне спремности страна да се састану.

image
VV inauguration
banner