Србија и Балкан

Од психолошког застрашивања до окупације севера КиМ: Шта је циљ Куртијевих акција?

Приштински премијер хоће да потпуно заустави разговоре са Београдом након Охрида и Брисела, а у крајњем, не жели формирање ЗСО. Све је иницирала западна дипломатија, поручује генерал Владимир Лазаревић за РТ Балкан
Од психолошког застрашивања до окупације севера КиМ: Шта је циљ Куртијевих акција?© РТ Балкан

Четврти дан провокација на Северу Ким протиче у стању појачане напетости, а у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић влада опсадно стање. Грађани се окупљају испред зграда општина које су опколили косовски специјалци и снаге Кфора. 

Иако су насилне упаде косовске полиције осудиле САД, ЕУ и Квинта, као и Москва, премијер тзв. Косова изјавио је да има подршку међународне заједнице и да "посао иде добро".

Да се заправо ради о "добро координисаним акцијама између Куртија, држава Квинте и држава у нашем окружењу, које имају лоше намере према Србији", оцењује за РТ Балкан бивши официр Контраобавештајне службе (КОС) Љубан Каран.

Истиче да је основни проблем што су нелегалне изборе прво признале америчке дипломате и онда по инерцији колективни Запад, који признаје оно што је прихватила Америка. 

"Ово што сада изводи Курти иницирала је западна дипломатија, пре свега тиме што је дозволила изборе који нису регуларни, јер Срби нису у њима учестовали. То се посебно односи на север КиМ, где су практично правили циркус и довозили изборна места на точковима и монтирали некакве кућице где су само формално обављени избори којих практично није ни било. Уместо да исто тако довезу на точковима и канцеларије за председнике општина, кад су већ тако организовали изборе, они сада насилно упадају у те објекте које контролишу Срби, који не желе да прихвате нелегално изaбрану власт", оцењује Каран. 

Што се тиче интервенције Кфора, подсећа да је њихов мандат да се сачува безбедност свих на КиМ, а да тиме што доводе специјализоване јединице за разбијање демонстрација, већ у старту се види да су циљ Срби и напад на Србе.

"Они кажу да ако се Срби не разиђу – то је њихова претња – биће пуцњаве. Какве пуцњаве, од кога, кад су Срби разоружани и ненаоружани? Пуцњаве може да изведе само приштинска паравојска, која је окупирала те зграде општина, или Кфор. А према коме – исто постаје полако јасно", наводи. 

Кфор се ставио на страну приштинског руководства и одржања овога што је неодрживо, оцењује наш саговорник и примећује да Кфор "уместо да протера приштинске паравојне снаге, они су их опколили као да их чувају и још поставили бодљикаве жице". 

Прво ћемо вас осудити, па ћемо заједно управљати кризом

Да је тренутна осуда међународне заједнице само декларативна слаже се и председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић и додаје да она служи за умиривање Срба и оправдање пред јавношћу уколико дође до ескалације сукоба.

"Политика онога што се види као међународна заједница увек има више лица и порука. До сада су им говорили: потписујте споразуме и никада ништа не примените! Сада им говоре: заузмите своје општине према закону и ми ћемо вас осудити, а после ћемо заједнички управљати кризом! Срби на југу су прошли кроз овај процес и сада, етнички очишћени из градова, живе у гетима. Међународна заједница је - упркос том искуству - допуштањем последње акције Албанаца на северу решила да фатално угрози оних десетак улица јединог града који нам је преостао", истиче наш саговорник. 

Ракочевић наводи да су, одустајањем од демократије и поштовања минимума људских права, Куртију одрешене руке и да он "завршава своју борбу и коначни обрачун". По његовим речима, Курти себе види као човека који исправља оно што Тачи, Харадинај и команданти ОВК нису урадили. 

"Јучерашња акција на северу је коначно одустајање од било какве наде у институционални суживот. Потпуно је јасно да свако мора да има свој систем, као и да су сви уступци које је учинио Београд у протеклих двадесет година доживели фијаско и претворени у знак српске слабости. Албански градоначелници у Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку немају тамо шта да траже, па све да их Срби цвећем засипају", поручује председник УНС-а.

И генерал Владимир Лазаревић подсећа на Куртијево признање да све ради у договору са својим менторима. 

"Он хоће окупацију целог Севера КиМ, јер му север иначе смета, дакле, то му је циљ. Једноставно хоће да потпуно заустави преговоре са Београдом након Охрида и Брисела и оно што се чинило да има неког помака по питању несталих. У крајњем, не жели формирање ЗСО", каже Лазаревић за РТ Балкан.

Курти је, према оценама Лазаревића, уверен да ће у томе успети, као што су "уверени и његови ментори, да је добар такав начин наступања преко појединих општина до крајњег циља, до Косовске Митровице".

"Лично мислим да ће то морати да стане, јер је отпор српског народа већ данас другачији у односу на јучерашње догађаје. Србија већ другачије поступа и мора оштрије да реагује ако дође до даљег нарушавања мира међу Србима, то јест мораће да реагује онако како је и најављивала до сада", истиче генерал.

Тихи егзодус 

Реч је о дипломатској игри "да се ситуација подигне на врло високу температуру и онда пред саму ескалацију појаве се америчке дипломате које наводно нас спашавају од будућег оружаног сукоба", објашњава Каран, подсећајући да су се они већ више пута нашли у тој улози преко које нам се приказују као неки велики пријатељи, "а у суштини су они то што се дешава иницирали".

"Крајња последица тога јесте огроман психолошки притисак на Србе који подстиче тихи егзодус и полако слабљење српског отпора. Све и да се сада повуку приштинске паравојне снаге, ефекат је постигнут, јер се то стрпљење и отпорност Срба круни мало по мало", истиче.

Он каже да многи у свету очекују да ће евентуална интервенција српске војске бити на Север Ким, и додаје да се са тим не слаже.

"Ако би тако урадили, енклаве би биле животно угрожене што се Срба тиче. Ако дође до такве интервенције, онда мора да се изађе на праве границе Србије", поручује Каран. 

Уместо да говоримо о десетинама хиљада повратника у Приштину и Призрен, "ми имамо градоначелнике у оклопним колима и прст на обарачу", оцењује Ракочевић. 

"Они ни улаз у општину неће моћи да помету, а свака њихова одлука ће покретати нови циклус дискриминације, насиља и понижења. С друге стране то ће утврдити свест да Срби коначно створе функционалне гето заједнице, сачувају себе и своје наслеђе, добију најбоље професоре и лекаре, и тако дочекају промене система и долазак слободе", закључује председник УНС-а.

Каран упозорава да постоји и јака координација са унутрашњим политичким и другим снагама, те да је напад темпиран као удар на јединство Срба. 

"Курти је извео један препад у свом класичном стилу, можда најозбиљнији и најопаснији до сада. Добро је темпирао време када ће то да уради, баш у тренутку када српски председник позива на уједињење Срба како би ојачали ту позицију, не само преговарачку, већ и позицију отпора када је у питању очување КиМ", наводи Каран.

Додаје да је, без обзира на политичке опције у Србији, требало да се постигне бар делимично јединство када је у питању одбрана КиМ. Нажалост, то се није десило "тако да сад имамо прилично разједињену политичку структуру У Србији и то јесте наша слабост, која ће се вероватно одразити на будућа дешавања везано за КиМ".

image