Србија и Балкан

Национална опасност звана Курти: Сви у Приштини траже да поднесе оставку

Незнање се не кажњава по закону, али га треба политички казнити, пише албански сајт и додаје да је ипак Куртијево угрожавање односа са Америком последица политичког аматеризма
Национална опасност звана Курти: Сви у Приштини траже да поднесе оставкуwww.globallookpress.com © Agron Beqiri

Након што је Вашингтон донео низ одлука против Приштине, медији и опозиција на Косову и Метохији позивају премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да поднесе оставку.

Како наводи "Албанијан пост", након оставке, морала би да почне широка истрага за њега и људе око њега, да би се схватило да ли су "одређени утицаји или индивидуално лудило" довели до отворене критике Сједињених Америчких Држава на рачун Приштине.

Албански медији позивају се на речи америчког амбасадора на Косову и Метохији Џефа Ховенијера. "Упозорили смо га, није слушао. Замолили смо га да то не ради, он јесте. Рекли смо му да се повуче, није нас послушао", рекао је Ховенијер када је описивао свој разговор са Куртијем.

Незнање се не кажњава по закону, али га треба политички казнити, пише албански сајт и додаје да је ипак Куртијево угрожавање односа са Америком последица политичког аматеризма.

Наводе да је Курти више пута показао да је деструктиван, али није прелазио линије. Многи су заборавили да је Куртијева странка Самоопредељење својевремено оптужила НАТО за српско појачање етничког чишћења на Косову и Метохији и за јачање територијалног интегритета Србије. На Косову и Метохији би требало да раде институције које би га штитиле, али пошто нема институција "хероји" злоупотребљавају Косово.

"Нико други није нанео штету коју је успео да изазове највећи херој модерног времена Аљбин Курти. Неискрен у свим димензијама, ругао се и наставља да се руга Албанцима до крајњих граница", пише "Албанијан пост". Оптужују га да му је циљ био да тзв. Косово никада не постане држава, али када је, тврди "Албанијан пост" то постало, "украо је место премијера и покушава да уништи земљу сасвим".

Албански медији признају да Приштина нема важнијег партнера за своју безбедност од Америке, а да је Курти одлучио да их деградира.

"Жестоко смо реаговали. Били смо потпуно против реакције полиције, јер смо знали какве ће последице доћи. Замолили смо Куртија да предузме конкретне кораке ка смањењу тензија на северу, он није одговорио на ове захтеве", рекао је између осталог Ховениер.

Иако је Курти и пре ризиковао да упропасти однос Приштине и Вашингтона, сада је то посве другачије. До сад је добијао опомене, а сада први пут и конкретну казну.

Амерички командант НАТО-а за Европу донео је одлуку да откаже учешће Косова у "Бранилац Европе 2023" и да је то само прва последица за Косово и то се не може променити. Нема никога ко не зна да су дипломатија и безбедност два стуба националне безбедности, а на Косову дипломатија обухвата оба.

"Овај човек је ударио на косовску дипломатију, односно ударио је на националну безбедност Косова", оптужује "Албанијан пост" Куртија. Тврде да је Курти одувек то покушавао, али није био премијер, па није био у могућности, али сада јесте, па има капацитет да нанесе озбиљну штету.

"За две године на власти, Курти је оштетио не само извештаје, већ и дипломатску способност Косова на највишем нивоу, чиме је нарушио националну безбедност више него било ко други. Он је, на месту премијера, национална опасност", каже албански сајт.

Додају да се Курти служи обманом и преваром, да је то употребио да би дошао на власт и да би одржао моћ. Приштина је, жали албански сајт, на правом путу да уништи односе са Америком.

"Ако чекате изјаву у којој Курт отворено износи своје намере, чекајте заувек. Сачекајте док оно што данас изгледа озбиљно, сутра ће изгледати нормално, а оно што је сутра незамисливо касније ће бити свакодневни живот", пише "Албанијан пост". Позивају политичку и интелектуалну опозицију да му се супротставе, да не би продубио штету.

"Морао би да поднесе оставку иако вероватно неће. Али, свакако треба да оде и то ће се сигурно десити", закључује "Албанијан пост".

image