Србија и Балкан

Додик са руским амбасадором: РС учврстила пријатељски однос са Русијом

Председник РС је поновио јасан, принципијелан став Републике Српске када је у питању увођење санкција Русији; Додик и Калабухов обишли српско-руски храм у изградњи
Додик са руским амбасадором: РС учврстила пријатељски однос са Русијом© Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via Tanjug/AP

Председник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бања Луци са амбасадором Руске Федерације у БиХ Игором Калабуховом о свим важним политичким питањима за РС и о протеклој посети Руској Федерацији.

Додик је информисао Калабухова да су састанци током посете Русији били веома успешни и да је Српска кроз њих показала свој значај, те учврстила пријатељски однос са Руском Федерацијом, преноси РТРС.

Додик је, такође, нагласио да је током састанка са председником Руске Федерације Владимиром Путином било говора о свим важним питањима, те да је председник Русије изразио апсолутну опредељеност за подршку Републици Српској, као и да Српска на политичкој сцени неће остати сама.

Председник РС је поновио јасан, принципијелан став Српске када је у питању увођење санкција Русији, и да се у том светлу мора поштовати њена уставна позиција, о чему је такође информисао председника Путина.

Током састанка констатовано је да је приоритет сачувати мир и стабилност, очувати Дејтонски споразум, те да је равноправан дијалог свих страна, без наметања одлука, једини начин напретка у БиХ.

Додик и Калабухов обишли српско-руски храм у изградњи

Председник Додик и амбасадор Калабухов посетили су данас у Бањалуци српско-руски храм у изградњи, за чију је изградњу Српска издвојила 20 милиона конвертибилних марака.

Додик је рекао да је храм симбол воље српског народа и братског односа са руским народом, те да ће Република Српска, као и до сада, наставити да подржава изградњу овог капиталног објекта.

"Однос српског и руског народа не може да нестане без обзира на разне намере и приче о наводном малигном руском утицају, јер српски народ доживљава руски народ и Русију пријатељима и нема ниједан разлог да сумња у то, што се не би могло рећи за одређене западне земље које дају милионе долара за рушење 'руског утицаја'", рекао је Додик, преноси РТРС.

Навео је да је Српска дала већ 20 милиона КМ за изградњу храма. Српско-руски храм и духовно-културни центар у Бањалуци гради се у част породице Романов.

Као прототип будућег храма изабран је некадашњи Храм Чуда архангела Михаила, саграђен 1358. године, који се налазио у Кремљу.

image