Курти одговорио Ховенијеру о повлачењу полиције из општина; Нови протест заказан за сутра

Кфор је поставио бодљикаву жицу око зграда општина, као да су у питању војни штабови а не административне зграде

На северу Косова и Метохије припадници такозване специјалне косовске полиције су у зградама општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Припадници Кфора формирали су око њих барикаде, па је нејасно да ли штите грађане од косовске полиције или косовску полицију од Срба.

Кфор је поставио бодљикаву жицу око зграда општина, као да су у питању војни штабови, а не административне зграде.

Срби су и данас одржали мирне протесте испред зграда својих општина у које им није дозвољен улаз, иако су ту запослени.

Све информације могли сте да пратите из минута у минут у нашем блогу уживо.

1. јун 2023 • 22:40

Рама: Срби треба да се врате у институције на КиМ, Приштина да распише нове изборе

Премијер Албаније Еди Рама рекао је данас да Срби треба да се врате у институције на КиМ и да Приштина треба да распише нове изборе.
Он је додао да се састао са премијером приштинских институција Аљбином Куртијем и председницом Вјосом Османи, али да нису разговарали о ситуацији на северу КиМ јер је то, према његовим речима, питање за које треба да одлуче да ли желе да о томе разговарају или не, преноси приштински Репортери.

"Није на мени да пронађем одговорне за ситуацију. У Молдавији су били присутни сви лидери Европе и неких других земаља, а јединствен став свих лидера ЕУ је исти као и позиција САД, а то је да је ова ситуација неприхватљива и да постоје две ствари. Срби морају да се врате у институције, Косово мора одмах да распише нове изборе како би се ситуација поставила на место", рекао је Рама за ТВ Клан.

Он је додао да је став Албаније врло јасан, а то је да је ово опасна и непотребна ситуација.

Курти: Људи су гласали за мене, а не за Ховенијера

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас, након што је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер поновио захтеве САД у вези са ситуацијом на северу КиМ, да су грађани тзв. Косова гласали за њега, а не за Ховенијера.

Опширније прочитајте у засебној вести.

МСП тзв. Косова позвало грађане да заобилазе Србију

Министарство спољних послова тзв. Косова позвало је грађане да избегавају путовања преко Републике Србије.

Ову одлуку су донели због "наводног извештаја о хапшењу 'држављана Републике Kосова'", а као још један разлог, истичу и последњу кризу на северу Kосова. 

Из МСП су написали на свом Фејбук профилу да су током данашњег дана обавештени о хапшењу "држављана Републике Kосово“, не прецизиравши, притом и због чега, те у којем месту је ова особа наводно ухапшена.

"Министарство спољних послова је током дана примило извештаје о хапшењу 'држављана Републике Kосово' од стране српских власти током њиховог проласка кроз Србију, а овим случајевима се блиско бави Kанцеларија за везу у Београду", саопштило је ово министарство и дало препоруку грађанима да користе "алтернативне правце", а услед, како наводе, "некоректног приступа српских власти".

Вучић са Шолцом и Макроном о решавању неодговорних једностраних потеза Приштине

Председник Србије Александар Вучић после састанка са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом о ескалацији насиља на KиМ, поручио је да су разговори били тешки.

"Тежак разговор са председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом о поновној ексалацији насиља на Kосову и Метохији, као и о актуелној регионалној и глобалној ситуацији и европској будућности Србије", написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић је истакао неопходност улагања додатних заједничких напора у деескалацију ситуације и наставак разговора, као и кључну улогу Србије у очувању мира и настојањима да се сва отворена питања решавају путем дијалога, а не, како је навео, путем провокација и неодговорних једностраних потеза.

"Поновио сам позиције наше земље и у погледу најважнијих глобалних геополитичких дешавања и нагласио да Србија остаје доследан и поуздан партнер у очувању регионалног мира и стабилности, вођена превасходно националним и државним интересима", написао је председник Србије на свом Инстаграм налогу будуцностсрбијеав.

Јавтић осудио скрављење споменика: Kоме то сметају српске жртве фашиста?

Градоначелник Штрпца и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић саопштио је данас да су на оскрнављеном споменику жртвама фашизма на путу Штрпце - Брезовица оштећења настала од удараца тупим предметом.

"По информацији које смо добили од полиције а након увиђаја, обзиром да на споменику постоје и друга оштећења након синоћњег вандалског чина, оштећења су настала од удараца тупим предметом. Kоме то сметају српске жртве фашиста? За сваку осуду, фашистички чин!", написао је Јевтић на Твитеру.

Јевтић је на Твитеру објавио фотографије споменика, који је синоћ префарбан црном бојом и оштећен.

"Споменик је подигнут у знак сећања на 46 жртава међу којима је било и 12. деце, које су фашисти стрељали на Видовдан 1944. године", истакао је Јевтић.

Макрон и Шолц траже нове изборе на северу КиМ

Француска и Немачка позвале су данас Београд и Приштину да што пре организују нове изборе у општинама на северу Косова и Метохије у којима је дошло до тензија, изјавио је француски председник Емануел Макрон.

Макрон је рекао и да су европски званичници затражили да изборна правила за наредне изборе буду разјашњена, преноси Ројтерс.

Пренео је да су се Вучић и Османи сагласили да ће у наредним недељама бити "јасних одлука" у вези са ситуацијом на северу КиМ.

Командант Кфора демантовао присуство "Вагнера" на северу КиМ

Kомандант Kфора Анђело Ристуча оценио је да нема доказа о присуству припадника руске паравојне формације "Вагнер" на Kосову и Метохији.

Он је за римски дневник "Република" рекао да "до данас нема доказа о њиховом присуству у том подручју", и додао да су такви наводи "често непроверене вести, производи дезинформација".

"Ово је операциона сала са изузетно нестабилном ситуацијом. Свесно користим овај израз. Може се изненада ситуација променити због догађаја који наизглед нису значајни. У понедељак сам унапред организовао контингент у четири општине са српском вец́ином поводом инаугурације недавно изабраних градоначелника косовских Албанаца. Ризик је био повезан са чињеницом да је премијер Kурти одлучио да настави са спровођењем постављања градоначелника упркос протестима Срба и сумње међународне заједнице", рекао је Ристуча.

Читав текст прочитајте овде.

Ховенијер поновио захтев да се косовска полиција повуче из општинских објеката

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер, саопштио је да је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију поновио захтеве САД у вези ситуације на северу земље.

Он је након данашњег састанка изјавио да је поновио захтеве да начелници општина на северу своје дужности обављају из других објеката, а не из општинских објеката, као и да се косовска полиција повуче из општинских објеката. Он је рекао и да САД желе примену бриселског и охридског споразума, пренела је Коха.

"Разговарали смо и о важности да се крене даље са применом Основног споразума за нормализацију односа Приштине и Србије. Изразио сам забринутост због ситуације на северу. Охрабрујемо Владу Косова да помогне у деескалацији и такође се надамо да ће Влада Србије предузети кораке да помогне да се постигне боља ситуација на северу", рекао је он.

Састанак је одржан неколико дана након што су САД санкционисале Косово неучешћем у војним вежбама "Дефендер Еуропе 2023".

Вучић поручио Борељу: Приштина да се врати дијалогу

Председник Србије Александар Вучић који је у Кишињеву разговарао са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом, истакао је да је од приоритетне важности да институције у Приштини престану са насиљем и врате се дијалогу.

"За Србију је безбедност српске заједнице на Косову и Метохији одувек представљала приоритет, уз очување мира и стабилности. Истакао сам да је формирање Заједнице српских општина основна обавеза из Бриселског споразума", навео је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Ховенијер: Било је неких последица за "Косово" али то нису санкције

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да мере које су САД увеле против такозваног Косова неће називати "санкцијама".

"Не желим да користим ту реч, никада то нисам рекао. Било је неких последица, али надам се да ћемо ову ситуацију превазићи", образложио је амерички амбасадор.

Опширније прочитајте овде.

Тодић: Љуљзиме, изађи, нећемо ти ништа

Новоизабрани албански председник општине Лепосавић Љуљзим Хетеми, који већ више од 80 сати није промолио нос из зграде општине, слободно може да изађе, јер Срби му неће ништа.

Ово му, преко посредника из Кфора, поручује бивши председник те општине Зоран Тодић, истичући да Хетемију окупљени грађани који мирно протестују неће правити проблеме ако жели да напусти општинску зграду.

Хеметијев одговор, он ће, како му је речено из Кфора, добити у наредних сат времена.

Албански председник општине који се забарикидирао на новом радном месту, рекао је синоћ да му није тешко да спава на послу, како не би стварао тензије и погоршавао ситуацију.

"Моја порука му је да је најбоље што може учинити за овај народ је да изађе са ове функције и врати се да обавља своју дужност где је преузео мандат и положио заклетву,и да се сви вратимо нормалном животу", рекао је Тодић, а пренео портал "Косово онлајн".

Вучић: Сад је свима јасно ко стоји иза немира на КиМ

Председник Србије Александар Вучић обратио се са Самита Европске политичке заједнице који се одржава у Кишињеву и рекао да је, "нажалост, или на срећу, Косово и Метохија, уз Украјину, постало главна тема на самиту.

Он је истакао да делегација Приштине, међутим, није желела "никакав сусрет са српском делегацијом."

"Чини ми се да је све јасније ко је одговоран за насиље и немире на КиМ. Ви знате да ја нисам никада оптимистичан, али мислим да сада ствари постају све јасније и за људе који нису сагласни у суштинским питањима са нама", оценио је председник Србије.

Ховенијер и Курти на састанку

Амбасадор Сједињених Америчких Држава Џефри Ховенијер састао се данас са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем, изјавио је за "Репортери" портпарол Владе такозваног Косова Перпарим Криезиу.

Криезиу је напоменуо да је у питању "редовни недељни састанак".

Блинкен позвао Београд и Приштину да предузму хитне кораке за смањење напетости

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је данас Београд и Приштину да предузму хитне кораке за смањење напетости, упозоравајући да тренутна ситуација омета процес њихових европских интеграција.

Блинкен је то изјавио после састанка министара иностраних послова земаља НАТО-а у Ослу, пренео је Ројтерс.

Он је рекао да су многе чланице НАТО-а изразиле забринутост због напетости на северу КиМ након што су албански градоначелници преузели дужност на северу КиМ, где живи већинско српско становништво, после априлских избора на којима су Срби одбили да учествују.

Одаловић: Kурти жели да обесмисли дијалог

Да би међународна заједница требало да изврши додатни притисак на Приштину и да премијер тзв. Kосова Аљбин Kурти мора да сноси последице за своја дела у виду санкција, јер речи нису довољне, рекао је председник Владине комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Он је поручио да Приштина својим понашањем, заједно са Kуртијевом последњом изјавом, говоре да они немају намеру ништа да мењају, што сматра великом опасношћу, јер у свему што Приштина ради је пуно провокација и потенцијалних нових жаришта и инцидената.

Напомиње да људи који су ухапшени 29. маја у Звечану и којима је продужен притвор, нису људи који су били тамо да би напали војнике KФОР-а или полицијског службеника, већ су учествовали у мирном протесту, који због свега што се десило прераста у озбиљан сукоб.

"Желим да подсетим да су олако пустили њега да уђе у изворне канцеларије, због чега су биле и прве демонстрације, а онда је наставио да припрема изборе, да их организује, заказује, па одлаже, па поново заказује и онда је кренуо у њихову имплементацију, јер је међународна заједница направила огромну грешку што су њему поруке које су тада биле, дале легалитет," објаснио је он и додао да у Лепосавићу, Зубин Потоку, Звечану никада није било никога осим Срба, до овог упада.

Нагласио је да је са прихваћеном Декларацијом о несталим лицима већ морало да се крене у имплементацију и да се одбијањем Приштине да то ради, чини нови злочин према несталима.

"Kурти жели да обесмисли дијалог и све што ради у Митровици је отварање два циља, да обесмисли дијалог и да протера Србе" навео је Одаловић.



Курти: Градоначелници да обаљају посао из општинских зграда

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, поновио је данас да градоначелници три општине на северу Косова и Метохије треба да обављају свој посао из општинских зграда.

"Кандидати који су победили морају да раде посао за који су плаћени, а радно место градоначелник мора да буде у згради општине", рекао је Курти, преноси Танјуг писања Кохе.

Он сматра да изабрани градоначелници имају легитимитет, иако не пун и нормалан због, како тврди, притиска Београда да Срби бојкотују изборе.

Према његовом мишљењу, не могу се правити паралелне структуре ван званичних објеката.

"Они који учествују у демократским процесима не могу да сносе одговорност", сматра Курти.

Он је рекао да је тзв. Косово у тешкој ситуацији због, како тврди, оружаних група које се, према његовим речима, претварају да су демонстранти.

Нехамер криви за насиље на северу обе стране, али више упире прстом у Приштину

Аустријски канцелар Карл Нехамер криви за насиље на северу КиМ обе стране, али више упире прстом у Приштину, пренео је данас "Репортери".

Нехамер је окривио приштинске институције, јер нису предузеле никакве кораке за деескалацију ситуације на северу КиМ.

"Косовске институције нису предузеле никакве кораке за деескалацију ситуације. Веома је важно да насиље престане. Насиље је увек неприхватљиво", рекао је Нехамер новинарима на маргинама Самита европских лидера у Молдавији, преноси Танјуг.

Аустријски канцелар је истакао да је Србија веома важна земља на Западном Балкану.

"Она има велики утицај на деескалацију сукоба. Али за деескалацију су потребне две стране. Нама је потребно и Косово", изјавио је Нехамер.

У Приштини сутра ванредна седница о ситуацији на северу КиМ

У Приштини ће сутра бити одржана ванредна седница на којој ће једина тачка дневног реда бити ситуација на северу Косова и Метохије.

То је за "Репортери" потврдила шефица посланичке групе Покрета Самоопредељење Мимоза Кусари Лила, преноси Танјуг.

"Да, седница ће бити одржана сутра од 10 часова", рекла је она.

Одржавање ванредне седнице претходно су затражиле две опозиционе странке, ПДК и ЛДК, а од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија очекује се да поднесе извештај о ситуацију на северу.

Вучић: Протести на КиМ због нелегитимних градоначелника и трупа Приштине на северу

Председник Србије Александар Вучић поручио је да се Срби који живе на северу Косова и Метохије осећају угрожено од стране специјалних полицијских снага такозваног Косова и да ће њихови протести престати када приштинске власти повуку наводне градоначелнике и уклоне трупе.

Вучић је, у интервјуу за италијанску "Стампу", нагласио да мисли и да се нада да неће доћи до нових сукоба на Балкану, али да може да говори само у име српске стране.

Председник Србије је појаснио да Приштина нема право да држи специјалну полицију на северу и да су протести на северу КиМ почели због нелегитимног и незаконитог избора градоначелника.

Разилазе се демонстранти, псовали Србе и узвикивали "УЧК"

Како јавља наш репортер, највећи број Албанаца се разишао, док су били окупљени псовали су Србе и узвикивали "УЧК", "УЧК"...

Појачано је присуство тзв. косовске полиције и карабињера.

"Марш на Север": Демонстранти огрнути заставама "УЧК" и "велике Албаније"

У Јужној Митровици на десетак метара од Главног моста на Ибру окупило се око 200 Албанаца на скупу који је назван "Марш на север". 

Ту је и неколико полицајца, неки носе панцире, али, за разлику од оних у српским срединама, овде не носе дуге цеви. 

Поједини демонстранти огрнути су заставама "УЧК", док су други огрнути заставама "велике Албаније". Повремено певају и узвикују пароле.

Кордон је појачан.

Један од демонстраната управо је одржао жучан говор, испраћен овацијама и аплаузима окупљених. 

На Главном мосту на Ибру налази се у шест возила италијанских карабињера из контигента Кфора.

Са друге стране моста, у Северној Митровици, стање је мирно. 

Пацоли: Нико не може да игнорише савете САД, па ни Курти

Лидер Алијансе за ново Косово Беџет Пацоли изјавио је за "Косово онлајн" да санкције САД нису добре за Приштину, поготово јер су у питању традиционални партнери.

Некадашњи министар спољних послова привремених приштинских институција поручује да, што се њега лично тиче, сматра да сада није требало да буде локалних избора на северу.

"Аљбин Курти и било ко, ко год он био, не може се играти са судбином 'Косова' и игнорисати савете наших традиционалних партнера, посебно САД", рекао је Пацоли.

Пацоли наводи да је ситуација на КиМ лоша и да није добра ни за кога.

Тахири: Курти да без одлагања испуни захтеве Америке

Бивша главна преговарачица Приштине у дијалогу са Београдом Едита Тахири затражила је од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се захтеви Сједињених Америчких Држава испуне без одлагања.

"Курти да без одлагања испуни захтеве Америке, упркос томе што је антиамерички настројен, јер је Косово изнад свега", написала је Тахири на Фејсбуку

Лидери из региона о тешкој ситуацији на КиМ

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Кишињеву, током Самита Европске политичке заједнице, са српском чланицом Председништва БиХ Жељком Цвијановић, председницом Грчке Катерином Сакеларопулу, председником Владе Севере Македоније Димитром Ковачевским и премијером Албаније Едијем Рамом.

"Ми у региону најбоље знамо колико је битно да заједнички уложимо сваки напор како бисмо сачували тешко стечени мир и стабилност. Разговарали смо о актуелним дешавањима и даљим корацима који би допринели налажењу решења за садашњу тешку и озбиљну ситуацију, са надом да ће разум превладати, за добробит свих", написао је Вучић на Инстаграму будуцностсрбијеав.

Вучић са председницом Грчке и немачким канцеларом о ситуацији на КиМ

Председник Србије се прво састао са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу и аустријским канцеларом Карлом Нехамером, са којима је разговарао о ситуацији на КиМ.

"Брза размена мишљења са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу и канцеларом Аустрије Нехамером о ситуацији на Косову и Метохији, региону Западног Балкана, али и о актуелним геополитичким изазовима", објављено је на инстаграму налогу председника Србије.

Османи: Савезници да нам помогну у заустављању српског дејства

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи тврди да Србија треба да обустави активности усмерене на дестабилизацију такозваног Косова, да би се окончало насиље на северу покрајине.

Она је на маргинама самита у Кишињеву рекла да претња долази "од негирања постојања Косова као суверене државе од стране Србије" и изнела тврдњу да Београд активно подржава "нелегалне структуре" које дестабилизују такозвано Косово изнутра, преноси Ројтерс.

Османи је изјавила и да земље савезници такозваног Косова треба да помогну да се заустави, како тврди, дестабилизујуће дејство Србије на северу.

Она је на Самиту европских лидера у Молдавији саопштила да не планира да се састане са председником Србије Александром Вучићем и додала да је потребно тражити примену свих раније договорених споразума, јавља приштинска "Коха".

Шефица француске дипломатије: Ситуација на КиМ забрињавајућа

Ситуација на Косову и Метохији је забрињавајућа, изјавила је француски министар спољних послова Катерин Колона по доласку на неформални састанак министара спољних послова НАТО-а у Ослу.

Светски дан детета без деце: Васпитачице из Звечана заплесале испред бодљикаве жице

Испред бодљикаве жице и кордона Кфора окупиле су се васпитачице из Предшколске установе "Лане" из Звечана. 

На Светски дан детета васпитачице су, пошто деца не могу да иду у вртић, извеле две кореографије уз дечије песмице на улици. Деца, нажалост, нису могла да учествују, нити да присуствују овој манифестацији.

"Пошто Светски дан детета не можемо да обележимо у нашем вртићу и са нашом децом, обележавамо га овде, на улици, испред бодљикаве жице. Са овог места шаљемо поруку да жалимо мир и слободну свој деци света", каже директорка овдашње предшколске установе Олгица Недељковић .

Школе и обданишта на КиМ, због тешке безбедносне ситуације узроковане упадом косовских специјалаца на север КиМ, затворене су од понедељка.

Деца су приморана да време проводе или у становима и кућама, или у двориштима. Родитељи буквално не смеју да пусте своју децу да из дворишта изађу на улицу. 

Свечља позвао Албанце да не иду на протест у Митровици

Министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља истакао је да су позиви на протест у Јужној Митровици са циљем похода на север, непотребни и да не помажу тзв.  Косову.

"Позиви на протест на југу Митровице и са циљем похода ка северу земље су непотребни и не помажу 'Републици Косово'. Преко организације на друштвеним мрежама покушавају се подстаћи непотребна окупљања. Према проценама безбедносних институција, позив шире непознате особе и сумњиви профили на друштвеним мрежама", нагласио је Свечља.

Он је додао да грађани пружају велику подршку одлукама привремених приштинских институција, и позвао све да се не одазивају позиву на протест.

Борељ: Насиље мора бити осуђено

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поновио је данас да насиље на северу Косова и Метохије није пут и позвао да се сви потруде да избегну даљу ескалацију.

"Морамо инсистирати да насиље није прави пут, насиље мора бити осуђено, а починиоци насиља изведени пред лице правде. Треба избегавати сваку врсту ескалације и некоординисаних потеза. Наставићемо да радимо на томе", рекао је Борељ приликом уласка на самит европских лидера у главном граду Молдавије.

Он је рекао да је циљ самита стабилизација континента, с обзиром на то да, како је навео, "има много проблема на Балкану", као и безбедност Европе.

Вучић: Јасно је ко је крив за постојећу ситуацију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је разговарао са Србима са севера Косова и Метохије, те да их је молио да у својој одлучности да истрају у борби за право и правду то увек учине на миран начин према Кфору, као што су то чинили и до сада.

Како каже, важно је да људи разумеју да 3,4 одсто гласова нису легитимни, те да не могу да намећу своју вољу и малтретирају народ.

"Даћемо све од себе да се ствари врате, да ли ће се то догодити не зависи само од нас, за танго је потребно двоје", рекао је Вучић.

На питање о односу Приштине и Вашингтона, Вучић је казао да Сједињене Америчке Државе сигурно не мењају курс, те да такав закључак "ни деца не би могла да прихвате".

"У питању је нешто за шта је јасно ко је одговоран и крив за једну ситуацију, а стратешки се ништа посебно у њиховом свеукупном односу према тзв. Косову неће променити", убеђен је Вучић.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Тодић: Нисмо хтели да учествујемо у Куртијевим акцијама против свог народа

Бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић навео је да Срби из те општине не прихватају да их представља неко ко је на изборима освојио 100 гласова, и да ће бити истрајни у својој борби све док представљени захтеви не буду испуњени.

"Ми смо тражили да се запосленим лицима омогући несмтан улазак на радна места, да господин Хетеми, изабран на нелегитимним изборима, напусти зграду, и да се Специјалне јединице косовске полиције повуку из зграде Општине Лепосавић. Одговор Кфора је да нису они ти који одлучују", рекао је Тодић за Пинк.

Тодић је навео да се Срби нису повукли из привремених приштинских институција, и нису бојкотовали изборе из хира, већ зато што нису хтели да учествују у намерама премијера Аљбина Куртија.

"Сви добро знамо да су Срби бојкотовали изборе, јер није дошло до испуњења наших захтева, због чега су Срби пре тога напустили косовске институције. Ми смо од представника међународне заједнице тражили да се томе стане на пут, да се повуку косовски специјалци и да се формира ЗСО. Нисмо хтели да учествујемо у намерама Аљбина Куртија да радимо против интереса нашег народа, и од тада ниједан Србин не ради у косовским институцијама", додао је Тодић.

Столтенберг: Додатних 700 војника кренуло на Косово

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је додатни контингент НАТО-а од 700 војника већ је кренуо на Косово и Метохију, али то не значи да ће се одустати од мирног решавања конфликта у региону, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

"Већ је кренуло 700 војника на Косово како би подржали наше снаге. Мада то не значи да смо одустали од мирног решавања конфликта, НАТО у потпуности подржава преговоре између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ", рекао је он у Ослу, где се одржава састанак шефова дипломатија земаља-чланица НАТО-а.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

"Косовска" полиција позвала Албанце да се не окупљају на мосту на Ибру

Поводом објава на друштвеним мрежама да се на главном мосту на Ибру одржи скуп Албанаца, у знак подршке привременим приштинским институцијама, а под слоганом "Марш на север", огласила се тзв. косовска полиција.

Полиција је позвала грађане да се не окупљају због сложене безбедносне ситуације.

У Лепосавићу мирно: Фолклором против терора Аљбина Куртија

У Лепосавићу је тренутно ситуација мирна, грађани су испред опстине, а једна група је ноћ провела у дежурству, јавља извештач Танјуга.

Испред општине се налази италијански контигент КФОР-а.

У 10.00 сати Културно уметничко друство "Копаоник" организоваће наступ, где ће традиционалним песмама и играма показати да су Срби мирољубив народ и да не желе сукобе.

Миловић: Сва дешавања крећу од споразума који Приштина не спроводи

Бивши председник Општине Звечан Драгиша Миловић оценио је данас да су сцене на северу Косова и Метохије могле да се избегну да је било добре воље и нагласио да су поруке француског председника Емануела Макрона и амбасадора САД Џефрија Ховенијера охрабрујуће.

Миловић, који је повређен током напада Кфора на Србе на северу, изразио је жаљење што реторика у Приштини не иде у правцу смиривања тензија и нагласио да грађани морају остати мирни јер је мирни отпор најјаче оружје које имају.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Оскрнављен споменик на путу Штрпце-Брезовица

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић написао је на Твитеру да је синоћ оскрнављен споменик на путу Штрпце-Брезовица.

"Споменик је подигнут у знак сећања на 46 жртава међу којима је било и дванаесторо деце, које су фашисти стрељали на Видовдан 1944. године", навео је Јевтић на Твитеру.

Столтенберг: Насиље према припадницима Кфора потпуно неприхватљиво

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас, током дводневног састанка шефова дипломатија алијансе у Ослу, да је насиље против мировних снага КФОР на Косову и Метохији "потпуно неприхватљиво", преноси Ројтерс.

Он је раније изјавио да ће НАТО послати додатних 700 војника на Косово и Метохију, а да ће још један батаљон бити стављен у стање високе приправности и "најоштрије осудио ничим изазване нападе на трупе Кфора на северу Косова, који су довели до рањавања 30 припадника мировних снага".

Столтенберг је објаснио да ће Кфор "предузети неопходне кораке да нормализује и обезбеди безбедност"
Он је позвао Београд и Приштину да предузму мере како би спречили даљу ескалацију ситуације.

Кфор на пет тачака у Звечану

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је да су од јутрос, а на основу захтева Срба који протестују и договора са Кфором, на пет тачака око зграде општине, на околним раскрсницама од јутрос постављене снаге Кфора.

Циљ овог размештања је да се спрече могући инциденти попут јучерашњег када се једно возило косовске полиције појавило на раскрсници код цркве у Звечану, што су Срби схватили као провокацију.

Ракић је рекао да Срби у Звечану немају проблем са Кфором и позвао је грађане да пруже сваку помоћ и асистенцију припадницима Кфора ако то затраже.

Косовски специјалци ушли у руднике, рудари дошли на протест у Звечан

Међу Србе који протестују испред општине Звечан, стигли су рудари из Трепче из рудника "Црнац" и "Бело брдо". Они су међу Србе стигли са рударским заставама, а дочекани су аплаузом.

Дарко Милојевић, представник рудара рекао је да су од петка, када су у рудник стигле специјалне снаге косовске полиције, рудари онемогућени да раде. Милојевић је испричао да специјалци спречавају рударе да камионима пребацују руду на флотацију.

"Ми нисмо буџетска фирма, ми и наше породице живимо од онога што произведемо и зарадимо. На овај начин доведена је у питање егзистенција наших породица", рекао је Милојевић.

Вучић на путу за Молдавију, разговараће са Макроном, Шолцом и Борељом

Председник Србије Александар Вучић учествоваће данас на Самиту Европске политичке заједнице који се одржава у Кишињеву, где ће се састати са председником Француске Еманелом Макроном, немачким канцеларом Олафом Шолцом и високом представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом.

Он се јавио из авиона уз информацију да чита књигу Арчибалда Рајса "Чујте Срби".

Срби се уписују на списак да су дошли на посао

На импровизованом столу иза бодљикаве жице недалеко од зграде општине Звечан, запослени у Привременом органу симболично су се уписивали у списак оних који су дошли данас на посао.

Од прошлог петка Србима није дозвољен улазак у зграду и долазак на радна места. Запослени у општини налазе се међу људима који протестују.

По хлеб тек док се прође патрола Кфора

Становници Звечана већ четири дана живе уз присуство војника Кфора и косовских специјалаца који су ушли у зграду општине.

Тако су јутрос забележене несвакидашње сцене да човек иде по хлеб, али да би стигао до продавнице мора да прође поред војника Кфора.

Срби почели да се окупљају

Срби из Звечана и Северне Митровице окупљају се на око 150 метара од зграде општине Звечан где почиње нови протест због акције косовских специјалаца и заузимања зграда општина у прошли петак, јавља извештач РТ Балкан.

Сви прилази центру Звечана блокирани

Ситуација у Звечану је јутрос мирна, а Кфор је направио барикаде у улици испред општине. 

Припадници Кфора су јутрос рано преузели контролу над главном раскрсницом на уласку у град Звечан, као и на још неколико раскрсница у самом граду.

То је урађено у складу са договором са Српском листом која је тражила од Кфора да се разместе на местима где су били припадници такозване косовске полиције.

Сви прилази центру Звечана јутрос су покривени јаким патролама Кфора, а на раскрсницама су и војници Кфора и њихова борбена оклопна возила, јавља извештач РТ Балкан.

У самом центру Звечана ситуација је јутрос непромењена, зграда општине је опкољна бодљикавом жицом и металним оградама, а на улици ипред је кордон Кфора.

Иза кордона, испред саме зграде повремено се виде косовски специјалци.

Градоначелник Лепосавића три ноћи спава у општини

Ноћ у три општине на северу Косова и Метохије протекла је мирно. Мања група Срба остала је да дежура испред општина.

И даље су испред општина припадници Кфор-а, а специјалци унутар локалних самоуправа.

Градоначелник Лепосавића већ три ноћи спава у општини. Очекује се током дана да Кфор појача присуство у Звечану.

Кирби: Нисмо претерали у санкцијама Приштини

Портпарол Савета за националну безбедност САД Џон Кирби изјавио је да Америка остаје при свом ставу да Курти и влада тзв. Косова морају да обезбеде да изабрани градоначелници у општинама на северу обављају своје дужности са алтернативних локација, као и да уклоне полицијске снаге из близине зграда општина, пренео је РТВ21.

На питање у вези са Куртијевом оценом да је одлука САД о санкцијама "претерана", Кирби је рекао да није чуо изјаву косовског премијера, али да и даље стоје реакције америчких званичника.

"Нисам видео његове коментаре, али ћу поновити нашу реакцију да све стране морају хитно да предузму мере за деескалацију", рекао је Кирби.

Поновио је да САД најоштрије осуђују нападе на трупе Кфора. Он је навео и да САД желе да виде деескалацију ситуације и престанак насиља.

"Ово је наша реакција. Тешко је мислити да је ово на било који начин претерано", рекао је портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби.