Србија и Балкан

Миловић: Да је формирана ЗСО, не бисмо дошли у ову ситуацију

Сва дешавања крећу од споразума који Приштина не спроводи, рекао је бивши председник општине Звечан
Миловић: Да је формирана ЗСО, не бисмо дошли у ову ситуацију© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Бивши председник Општине Звечан Драгиша Миловић оценио је данас да су сцене на северу Косова и Метохије могле да се избегну да је било добре воље и нагласио да су поруке француског председника Емануела Макрона и амбасадора САД Џефрија Ховенијера охрабрујуће.

Миловић, који је повређен током напада Кфора на Србе на северу, изразио је жаљење што реторика у Приштини не иде у правцу смиривања тензија и нагласио да грађани морају остати мирни, јер је мирни отпор најјаче оружје које имају.

Он је за РТС рекао да сва дешавања крећу од споразума који Приштина не спроводи.

"Прича око ЗСО траје више од 10 година. Да је заједница заживела не бисмо дошли у ову ситуацију. Морамо остати мирни, наше најјаче оружје је тај мирни отпор. Истина је на нашој страни, ми смо на својој земљи, ништа туђе нисмо узели. Мора се тражити политичко решење. Решење је да се вратимо на период пре 26. у петак, да се сви споразуми имплементирају, и да Срби у срединама где су већински, свој живот уређују како ми мислимо да је за нас најбоље, а не да нам Курти, или било ко из Приштине, каже шта је за нас добро", навео је Миловић.

Каже да не види да се реторика у Приштини ублажава.

"Нама се поручује да или идемо у Србију или у затворе. Таква реторика не доприноси стабилизацији прилика. Очекујем да ЕУ и Квинта утичу да се нађе мирно решење. Оно је могуће ако постоји воља", навео је Миловић.

Охрабрује, каже, порука која се ових дана чула од Макрона и Ховенијера.

"Мислим да се први пут за више година Приштина оптужује да је фактор дестабилизације прилика на северу. То је само за сада на речима, а видећемо да ли ће бити и на делу. Мислим да Курти покаже своју добру вољу. Срби за три године колико је на власти су изложени таквом притиску - више од 300 напада, пуцање на Бистричком мосту, све је то од доласка Куртија. Захтеви остају. Не постоји правда за Србе. Хапси се, осуђује се, па се после траже докази", истакао је Миловић.

Према његовим речима, сцене на северу КиМ могле су да се избегну, да је било добре воље.

"Морамо да се вратимо на петак 26. и оно што Приштина ради да са специјалним јединицама улази у зграде општине. Представницима Кфора смо рекли да је полицији место у станицама, не у општинама. У згради Општине Звечан нема никога, радници не могу већ пети дан на своја радна места. Деца не иду у средњу и основну школу. Специјалцима ту није место", наводи Миловић.

Миловић је рекао и да се, након повреда, осећа боље али да га више брине стање Драгише Гаљка, који је рањен из ватреног оружа.

"Припадник Косовске полиције је пуцао у њега. Његово стање је и даље тешко, разматрамо да га пошаљемо у Београд, јер ради се о доста тешким повредама карлице, крвних судова. У свесном је стању, разговара, али ћемо конзилијарно одлучити како даље са њим", наводи Миловић.

image
VV inauguration
banner