Србија и Балкан

Курти: Људи су гласали за мене, а не за Ховенијера

Премијер привремених приштинских институција изјавио је да не жели да прејудицира да ли ће тзв. Косово моћи да издржи евентуални напад Србије
Курти: Људи су гласали за мене, а не за Ховенијера© Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас, након што је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер поновио захтеве САД у вези са ситуацијом на северу КиМ, да су грађани тзв. Косова гласали за њега, а не за Ховенијера.

Курти је за КТВ рекао да није деловао "амбасадору иза леђа", а за ситуацију на северу Косова окривио "агресивност Србије".

"Највише ценим и поштујем амбасадора Ховенијера, посебно у односу на све друге амбасадоре, али народ је гласао за мене, није ме он именовао. Морате то разумети. Народ Косова је гласао за мене, народ Косова ме и смењује. Премијер је избор онога ко је извор суверенитета", рекао је Курти, преноси "Косово онлајн".

Додао је да постоји континуирана сарадња са амбасадорима Квинте, а посебно са амбасадором САД.

Када је реч о санкцијама САД, Курти је рекао да од одлуке да се "Косово" искључи из војне вежбе "Бранилац Европе 2023", више забрињава "фашистичка милиција на северу".

На питање зашто градоначелници из редова Самоопредељења нису отишли на састанак код Ховенијера, Курти је оправдао то речима да су "позвани на састанак који је био у току радног времена", као и да је ситуација била напета.

Како је рекао, зна да је излазност на изборима била мала и да легитимитет градоначелника није какав би требало да буде, али до нових избора, каже, постоје четири градоначелника која су ту.

Према његовој оцени, питање нових градоначелника на северу се користи као изговор за подстицање тензија од, како је рекао, "оних који не прихватају 21. век и независно Косово".

Навео је да је на северу висок степен опасности око општинских зграда, али не и у другим насељима, а протесте је описао као "гомиле српског шовинизма".

"Степен опасности је висок око општинских зграда, у међувремену, у осталим насељима на северу Косова нема ничег необичног. То заправо говори да људи тамо не протестују мирно, али ти протести су одозго, а не одоздо. Будући да су дириговани и насилни, заправо уопште нису протести, ради се о гомили српског национал-шовинизма, екстремне деснице који желе власт и суверенитет, што би значило ништа мање него потчињавање и предају демократске републике", рекао је Курти.

Рекао је и да не жели да прејудицира да ли ће тзв. Косово моћи да издржи евентуални напад Србије.

"Ја се понашам у складу са програмом владе, по закону и Уставу, не могу да предвиђам шта ће бити у будућности. На пример, када би сте рекли да, ако Србија нападне, наше снаге неће моћи да издрже - ја не знам да ли је то тачно. Не бих ни претпоставио. Наравно, добро је имати помоћ", рекао је Курти.

image