Србија и Балкан

Командант Кфора: Нема доказа да су припадници "Вагнера" били на КиМ

Командант Кфора Анђело Ристуча је истакао да је до кризне ситуације на северу дошло због "тврдоглавост албанских локалних власти"
Командант Кфора: Нема доказа да су припадници "Вагнера" били на КиМ© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Командант Кфора Анђело Ристуча изјавио је данас да нема доказа о присуству припадника руске приватне војне формације "Вагнер" на Косову и Метохији.

Он је за римски дневник "Република" рекао да ''до данас нема доказа о њиховом присуству у том подручју", и додао да су такви наводи ''често непроверене вести, производи дезинформација''.

"Ово је операциона сала са изузетно нестабилном ситуацијом. Свесно користим овај израз. Може се изненада ситуација променити због догађаја који наизглед нису значајни. У понедељак сам унапред организовао контингент у четири општине са српском већином поводом инаугурације недавно изабраних градоначелника косовских Албанаца. Ризик је био повезан са чињеницом да је премијер Курти одлучио да настави са спровођењем постављања градоначелника упркос протестима Срба и сумње међународне заједнице", рекао је Ристуча.

Он је додао да је ''тврдоглавост албанских локалних власти'' да не поступе по препорукама добијеним од западних партнера, а које, како је навео, служе за олакшавање дијалога, довела до кризне ситуације, и то ''поготово у светлу постигнутих напредака у вези са Бриселским споразумом и договором из Охрида''.

Он је оценио да би, да није било интервенције Кфора, међу српским становништвом и албанским полицајцима, ''већ оплакивали мртве''.

image