Србија и Балкан

Вучић: Свима је јасно ко стоји иза немира на КиМ, Србија не треба да се правда због Русије

Председник Србије Александар Вучић обраћа се из главног града Молдавије, Кишињева
Вучић: Свима је јасно ко стоји иза немира на КиМ, Србија не треба да се правда због Русије© FOTO TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE

"На жалост или срећу, како ко тумачи, КиМ је, уз Украјину, постала главна тема Самита европске политичке заједнице", рекао је председник Србије Александар Вучић приликом обраћања медијима из Кишињева.

"Чини ми се да је све јасније ко је одговоран за насиље и немире на КиМ. Ви знате да ја нисам никада оптимистичан, али мислим да сада ствари постају све јасније и за људе који нису сагласни у суштинским питањима са нама", оценио је председник Србије.

Он је истакао да председница тзв. Косова Вјоса Османи и делегација Приштине нису желели "никакав сусрет са српском делегацијом."

"Ми смо увек спремни да причамо са свима, али Вјоса Османи није желела да говори. Неки људи су били изненађени, али ја и наша делегација нисмо. Ово је питање безбедности целе Европе, и зато сам увек спреман за дискусију", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање за немачку телевизију, председник Србије је рекао да не намерава да игра игре оптуживања, већ да је неопходно упустити се у дијалог и избећи будуће провокације, као што је то учињено у прошлости.

Он је такође напоменуо да не може да говори о мапи пута за нормализацију односа Београда и Приштине, зато што друга страна увек то одбија. Уместо тога, Вучић сматра да је неопходна дискусија и искрен приступ истоме.

Председник Србије се такође запитао да ли је у историји избора у свету било иједног који је био легитиман и демократичан, а да је излазност била 3 одсто.

"Онда су изазвали тензије, и инсистирају да имплементирају ове лажне изборе. Сви инсистирају на томе, не само ми. То је срамота за европску демократију, не само за нас већ за све. Сви су схватили шта се дешавало", рекао је Вучић.

Србија се ником не правда што не уводи санкције Русији

Председник Србије се данас кратко састао и са председником Украјине Владимиром Зеленским, додавши да је са својим украјинским колегом разговарао о територијалном интегритету Србије и Украјине.

На питање да ли му је Зеленски током сусрета замерио што Србија није увела санкције Русији, Вучић је рекао да одлуку о санкцијама доносе грађани Србије преко свог руководства.

"Ми смо своју одлуку донели у марту 2022. године. Никада не можете једним разговором да мењате било чију позицију. Србија је самостална и независна земља, Србија поштује Украјину, али поштује и своје интересе", напоменуо је Вучић.

Он је истакао да Србија не треба ником да се правда због тога што води политику сопствене земље, што ће, како је рекао, наставити да ради.

Како је напоменуо, Украјина поштује територијални интегритет Србије, и Србија Украјине, као и свих других чланица Савета Европе.

Председник Србије је такође рекао да је упутио позив да се неки од наредних састанака европске политичке заједнице одрже у Београду.

"Веома битно је да са упутио позив свим присутним земљама у руководству ЕУ, да после Гранаде и Лондона, када ће бити одржани следећи састанци европске политичке заједнице, да један од два састанака буде одржан у Београду", рекао је Вучић. 

Вучић је навео да је имао много важних састанака, укључујући и са премијером Пољске Матеушом Моравјецким, са којим је, како је навео, дуго разговарао, и додао да се нада његовој посети после избора у тој земљи. Председник Србије је рекао да је разговарао и са мађарским премијером Виктором Орбаном, као и другим лидерима из региона и ЕУ.

Каже да ће земље из иницијативе Отворени Балкан тражити већи приступ фондовима ЕУ.

image
VV inauguration
banner