Србија и Балкан

Вучић у Кишињеву са Зеленским, Фон дер Лајен, Борељом, Макроном и лидерима из региона

Председник Србије учествује на Самиту Европске политичке заједнице који се одржава у молдавској престоници Кишињеву
Вучић у Кишињеву са Зеленским, Фон дер Лајен, Борељом, Макроном и лидерима из региона© FOTO TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE/

Почео је састанак председника Републике Србије Александра Вучића са председником Француске Емануелом Макроном, немачким канцеларом Олафом Шолцом и високим представником ЕУ за спољну политику Жосепом Борељом.

Председник Србије је рекао да смиривање ситуације на КиМ "неизбежно прва тема."

"Затим ћемо разговарати о томе како избећи даље провокације и једностране потезе и шта ће бити гаранције за то. Трећа тема је да се фокусирамо на формирање ЗСО што је потписано пре 10 и по година, и још увек није имплементирано", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Додао је да има и ствари које српска страна мора да испуни.

Вучић са Борељом: Приштина да престане с насиљем

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Кишињеву с високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и том приликом посебно нагласио да је од приоритетне важности да институције у Приштини престану са насиљем и врате се дијалогу.

"За Србију је безбедност српске заједнице на Косову и Метохији одувек представљала приоритет, уз очување мира и стабилности. Истакао сам да је формирање Заједнице српских општина основна обавеза из Бриселског споразума", навео је Вучић на Инстаграму.

Он је написао је да је имао отворен разговор с Борељом о комплексној ситуацији на Косову и Метохији и о последицама неодговорног понашања институција у Приштини.

"Поновио сам да смо од почетка одговорно, савесно и озбиљно приступали решавању свих отворених питања током дијалога са Приштином и нагласио да смо стрпљиво и смирено одговарали на све једностране потезе и провокације", саопштио је Вучић.

Вучић са Фон дер Лајен

Вучић је имао више састанака са светским и лидерима из региона на маргинама Самита Европске политичке заједнице у Кишињеву.

Вучић се састао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и навео да са њом дели исту посвећеност заједничкој будућности, миру и стабилности.

"Захвалан сам председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен на свему што ради у циљу повезивања земаља региона, као и придруживања Западног Балкана Европској унији, као и на томе што делимо исту посвећеност заједничкој будућности, миру и стабилности", написао је Вучић на Инстаграм профил "будућностсрбијеав".

"На овом Самиту, бавићемо се питањима мира и безбедности, енергетске отпорности, јачањем стабилности и просперитета у Европи. Поносан сам што овде представљам нашу земљу, јер ће се наш глас слушати и чути. Србија ће дати свој допринос свим кључним темама, као озбиљна држава и партнер, што смо до сада толико пута показали", истакао је Вучић у објави на Инстаграму.

Захвални Француској и Шпанији

Председник Србије разговарао је током самита са француским председником Емануелом Макроном.

"Захвалио сам председнику Макрону на чврстом ставу и подршци коју је пружио Србији поводом најновијих дешавања на КиМ. Изразио сам забринутост због најновије ескалације насиља на Косову и Метохији, а са председником Макроном сам разговарао о даљим корацима у циљу одржања мира и стабилности у региону", објавио је Вучић на Инстаграму.

Председник Србије је разговарао с премијером Шпаније Педром Санчесом о сложеној ситуацији на Косову и Метохији и модалитетима за решавање најновије кризе.

"Са искреним пријатељем Србије Санчезом разговарао сам о сложеној ситуацији на Косову и Метохији, модалитетима за решавање најновије кризе, али и о ЕУ путу Србије, региону Западног Балкана и другим важним питањима", написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић је захвалио Шпанији на подршци, разумевању и уважавању ставова Србије, као и на непоколебљивом и доследном поштовању принципа међународног права.

Кратак разговор Вучића и Зеленског

Председник Вучић имао је и кратак разговор са председником Украјине Владимиром Зеленским и премијером Луксембурга Гзавијеом Бетелом.

Зеленски се састао и са председницом тзв. Косова Вјосом Османи која му је поручила да "нико не разуме бол, борбу и отпор Украјине боље од народа Косова."

"У тренуцима када је важно на којој страни стојите, изразила сам пуну солидарност председнику Зеленском. Нико не разуме бол, борбу и отпор Украјине боље од народа Косова", написала је Османи на Твитеру.

Са Зеленским се састао и председник Црне Горе Јаков Милатовић, који је после састанка изјавио да се у Украјини, како је рекао, води одлучујућа борба за европске вредности, мир и будућност.

Милатовић је казао да је украјинском председнику поновио пуну солидарност Црне Горе са Украјином, преноси РТЦГ.

Вучић детаљно обавестио Орбана о ситуацији на КиМ

Вучић се данас састао и са премијером Мађарске Виктором Орбаном, са којим је детаљно говорио о ситуацији на КиМ.

"Одличан разговор са добрим и искреним пријатељем Србије Виктором Орбаном о свим важним питањима за наше две земље. Детаљно сам га обавестио о ситуацији на Косову и Метохији", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Председник Србије Александар Вучић срео се и са колегиницом из Грчке Катерином Сакеларопулу и савезним канцеларом Републике Аустрије Карлом Нехамером.

"Брза размена мишљења са председницом Грчке и канцеларом Аустрије о ситуацији на Косову и Метохији, региону Западног Балкана, али и о актуелним геополитичким изазовима", написао је Вучић на Инстаграму.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Кишињеву с премијером Чешке Петром Фијалом о дешавањима на Косову и Метохији, забринутости за српску заједницу и озбиљно нарушеним елементарним правима Срба од стране Приштине, али и о питањима од значаја за наше две земље, попут даљег јачања економске и билатералне сарадње.

"Захвалио сам премијеру Чешке на подршци коју пружа Србији на путу ЕУ интеграција, као и на спремности на додатно јачање односа између наших земаља", навео је Вучић на инстаграму.

Председник Србије се састао и са председницом Европског парламента Робертом Метсолом, коју је обавестио о ситуацији на Косову и Метохији и позвао да посети Србију.

Сусрети са лидерима из региона

Председник Србије разговарао је у Кишињеву и са српском чланицом Председништва БиХ Жељком Цвијановић, председником Владе Севере Македоније Димитром Ковачевским и премијером Албаније Едијем Рамом.

Тема разговора била су актуелна дешавања и даљи кораци који би допринели налажењу решења за садашњу тешку и озбиљну ситуацију.

"Ми у региону најбоље знамо колико је битно да заједнички уложимо сваки напор како бисмо сачували тешко стечени мир и стабилност. Разговарали смо о актуелним дешавањима и даљим корацима, који би допринели налажењу решења за садашњу тешку и озбиљну ситуацију, са надом да ће разум превладати, за добробит свих", навео је Вучић.

Председник Србије је са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем разговарао о будућности региона, актуелним дешавањима на Косову и Метохији и о перспективама за јачање сарадње двеју земаља.

"Добар сусрет са председником Јаковом Милатовићем, током којег смо разменили мишљења о будућности региона, актуелним дешавањима на Косову и Метохији, али и о перспективама за јачање сарадње између наше две земље", истакао је председник Србије.

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да је разговарао са председником Србије Александром Вучићем.

Он је на свом налогу на Фејсбуку истакао да је потребно окончати "претећи апсурд" и да се финализира споразум о нормализацији и међусобном признању тзв. Kосова и Србије.

"Регион мора да уђе у нови однос са ЕУ, док сукоб на северу Kосова мора бити решаван раме уз раме са демократским светом, окончавајући претећи апсурд и финализујући споразум о нормализацији и међусобном признавању Kосова и Србије", написао је Рама.

image