Србија и Балкан

Курти оптужује Америку да је реаговала претерано

Вашингтон је отказао учешће тзв. Косова у војној вежби под вођством САД и изјавио да сада нема много ентузијазма да помогне Приштини на путу ка чланству у ЕУ и НАТО
Курти оптужује Америку да је реаговала претераноGetty © Omer Messinger

Одлука САД да казни Приштину након насилних сукоба у којима су рањени војници НАТО-а је и изненађујућа и "претерана реакција", рекао је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за "Политико".

САД и њихови западни савезници оштро су прекорили Приштину усред растућих тензија због одлуке Приштине да насилно постави албанске градоначелнике у општинске зграде у областима са већинским српским становништвом, упркос излазности мањој од четири одсто на недавним локалним изборима.

Као одговор на све дубљу кризу, Вашингтон је отказао учешће тзв. Косова у војној вежби под вођством САД и изјавио да сада нема много ентузијазма да се помогне Приштини на путу ка чланству у ЕУ и НАТО.

"Имамо малу разлику у приступу — и мислим да размишљање о санкцијама против Косова изгледа несразмерно и неправедно", рекао је Курти на маргинама конференције у Братислави. "Био сам изненађен", додао је он, карактеришући амерички одговор као "претерану реакцију".

Сличну изјаву Курти је дао и за Радио Слободна Европа.

"Оно што смо видели је суспензија са вежбе 'Дефендер Јуроп 23', за коју смо се припремали две године. То је катастрофа. Мислим да није фер, али ко сам ја да одлучујем. Још једном, дозволите ми да нагласим да су САД незаменљив пријатељ, партнер и савезник за нашу безбедност и одбрану, за нашу демократију и развој", рекао је Курти одговарајући на питање да ли су америчке мере ударац за тзв. Косово.

image