Србија и Балкан

Куртијева реакција на санкције Америке: Нефер и катастрофа

Курти је данас најавио да ће наредити повлачење косовских полицајаца из општинских објеката на северу једино након што се повуче, како се изразио "руља" са улице
Куртијева реакција на санкције Америке: Нефер и катастрофа© Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Одлука Америке да Косову обустави учешће у војној вежби "Бранилац Европе" под америчким вођством није фер и катастрофална је, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Иако је јуче рекао да неће отпутовати у Братиславу на форум безбедности, Курти се данас тамо појавио и дао интервју за Радио Слободна Европа.

"Оно што смо видели је суспензија са вежбе 'Дефендер Јуроп 23', за коју смо се припремали две године. То је катастрофа. Мислим да није фер, али ко сам ја да одлучујем. Још једном, дозволите ми да нагласим да су САД незаменљив пријатељ, партнер и савезник за нашу безбедност и одбрану, за нашу демократију и развој", рекао је Курти одговарајући на питање да ли су америчке мере ударац за тзв. Косово.

Амерички амбасадор на Косову и Метохији Џефри Ховенијер јуче је објавио да Влада тзв. Косова није координирала са Сједињеним Државама насилне акције предузете на северу Косова и Метохије и да је стога претрпела прве последице - отказивање учешћа у војним вежбама.

Курти се данас састао са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а на питање како су сусрети прошли рекао је да је "састанак био важан".

"Морамо имати имплементацију на правом путу и мислим да смо некада стагнирали, а понекад скренули са пута. Због тога ми је било веома важно да дођем у Братиславу на овај сусрет и да упознам обојицу, и господина Бореља и господина Лајчака, јер би требало да буде јасно у вези са недавним догађајима на Косову које је изазвала Србија", рекао је Курти.

С друге стране, нагласио је, "потребна је примена споразума што је пре могуће".

"Не заборавимо, имамо договор, немамо избора. Међутим, немамо решење, не зато што немамо договор, већ зато што немамо имплементацију споразума. Покушао сам да убедим Бореља и Лајчака да се 100 одсто усредсређују у погледу времена и енергије на редослед за спровођење споразума Косова и Србије", казао је Курти говорећи о Мапи пута о којем је са Вучићем преговарао на састанку у Охриду 18. марта.

Позива се на "З" и Путина

Курти је данас најавио да ће наредити повлачење косовских полицајаца из општинских објеката на северу једино након што се повуче, како се изразио "руља" са улице.

"Све док напољу постоји насилна руља која прети нападом и која исписује графите са словом З и показује дивљење према деспотском лидеру Путину и руској агресији, морамо имати своје специјалне јединице у зградама општина", рекао је Курти на панелу у Братислави. 

Он је током говора устврдио да су неки од учесника протеста на улицама на северу припадници српске полиције, а да је Косовска полиција професионална, "прозападно орјентисана и да није било никаквог прекршаја".

Курти је потврдио могућност да новоизабрани градоначелници не заврше мандат до краја, али је такође нагласио да они морају обављати своју функцију управо у зградама општина где су изабрани.

"У северном делу наше земље постоје паралелне структуре. Ако ја наредим градоначелницима да пређу из својих канцеларија у неку другу, ја бих се укључио у стварању неке врсте паралелне структуре. Придружио бих се њиховој незаконитости", рекао је Курти.

Курти је у Братислави изразио спремност да се састане са српским председником чешће, али је нагласио да Александар Вучић не жели нормализацију односа.

"Имамо договор – само треба да га применимо. Председник Србије каже ДА споразуму, да га не би потписао, и сада се каје што је рекао да", оценио је Курти.

Извори из ЕУ у уторак су споменули Братиславу као могуће место састанка Куртија са председником Србије Александром Вучићем и рекли да се на томе ради. Вучић је, међутим, рекао да неће ићи у Братиславу, јер је, како је рекао, "важније бити са својим народом".

image
VV inauguration
banner