Србија и Балкан

Ескобар остаје без посла због ситуације на северу Косова и Метохије?

Специјални изасланик САД могао би да напусти западни Балкан после хаоса на северу Косова и Метохије
Ескобар остаје без посла због ситуације на северу Косова и Метохије?© Amir Hamzagic/ATAImages

Габријел Ескобар можда више неће бити заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за западни Балкан због недавних дешавања на северу Косова и Метохије, пише "Албанијан пост".

Каријерни дипломата који је 27. фебруара у Бриселу и 18. марта у Охриду посредовао у споразуму о путу нормализације односа Београда и Приштине, није предвидео ескалацију ситуације у три општине на северу КиМ, када су приштинске власти без координације са Американцима насилним путем покушале да поставе албанске градоначелнике изабране на контејнер изборима које су Срби бојкотовали. То би, пише "Албанијан пост", могло имати личне последице по Ескобара.

Наводно, дипломатски извори кажу да би због ескалације ситуације и стагнације процеса нормализације, Ескобар могао да уступи место другом дипломати.

Одласком Ескобара, ако до тога дође како кажу извори "Албанијан поста", амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил имаће много значајнију улогу у процесу дијалога и биће "глас америчког ауторитета" по питању дијалога Београда и Приштине и спровођења тачака споразума.

Иако је Ескобар изјавио да ће САД признати резултате "контејнер избора" на северу, Хил је у име званичног Вашингтона изјавио да их САД не подржавају јер Срби нису учествовали у том процесу, а гласање је организовано у посебно осетљивом тренутку за процес дијалога.

Уз Хила, помиње се и име Кристофера Робинсона, тренутно америчког амбасадора у Летонији, који је пре именовања на ову функцију обављао функцију заменика помоћника секретара у Бироу за европске и евроазијске послове.

Током своје 23 године као дипломата, Робинсон је радио као саветник за политичка питања у Амбасади САД у Русији, као и заменик директора за руска питања у Стејт департменту.

Такође је био политички саветник у Мисији САД при Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Аустрији.

Име Кристофера Ландберга је такође у игри. Ландберг је тренутно вршилац дужности заменика главног координатора за Биро за борбу против тероризма при Стејт департменту САД.

image