Србија и Балкан

"Албанијан пост": Нови план Квинте и ЕУ за деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије

Земље Квинте и ЕУ представиле план у осам тачака
"Албанијан пост": Нови план Квинте и ЕУ за деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије© Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Земље Квинте и Европске уније саставиле су план у осам тачака са циљем смиривања ситуације на северу Косова и Метохије, где су приштинске власти послале специјалце и полициј,у како би увели албанске градоначелнике, које Срби не признају, у институције.

Међународна заједница на челу са САД први пут је окривила Аљбина Куртија за хаос на северу, а земље Квинте и Европске уније саставиле су план деескалације.

Како преноси "Албанијан пост", у првој тачки плана потребно је хитно испунити Основни споразум између Београда и Приштине, усаглашеног, али не и потписаног у Бриселу 27. фебруара, посебно у тачкама 1, 3, 7 и 9.

Члан 1. захтева од страна да развију нормалне односе и узајамно признају документе, симболе, регистарске таблице, царинске печате.... Члан 3. тражи да се сви спорови решавају мирним путем. Члан 7 односи се на стварање заједнице општина са српском већином на Косову, док се чланом 9 обе стране и донатори обавезују да ће креирати финансијске пакете за економски развој.

Друга тачка плана који објављује "Албанијан пост" предвиђа повлачење специјалних снага Приштине са севера, али и Војске Србије са административне линије.

У трећој тачки пише да је безбедност на територији северних општина поверена тзв. косовској полицији, уз помоћ Кфора и Еулекса.

Четврта тачка предвиђа прекид свих протеста и повратак нормалног живота у земљи. Општински службеници морају да се врате на своја радна места и обављају своју дужност у близини објеката у складу са законском одредбом.

У јулу 2023. градоначелници општина поднеће оставке, а председница приштинских власти Вјоса Османи расписаће нове изборе, наводи "Албанијан пост" који је имао увид у план ЕУ/Квинте.

Шеста тачка предвиђа одржавање ових избора крајем августа или почетком септембра 2023. године.

Такође се у тачки седам захтева да се у тачкама 3, 4, 5 и 6 овог споразума постигне значајан напредак уз истовремен напредак на стварању заједнице општина са српском већином, као и примену члана 1. Основног споразума.

Средином новембра, као што је описано у 8. и последњој тачки, ефективно се примењују чланови 1, 2, 3, 7 и 9 Основног споразума.

Упадљиво је да се у овом нацрту не спомиње (за Србију најспорнија) тачка 4 Основног споразума, која предвиђа сагласност Србије на улазак тзв. Косова у међународне организације.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ истакао је да су три главна аспекта плана нови избори, учешће косовских Срба на њима и наставак рада на формирању Заједнице српских општина.

У супротном, Београд и Приштина ће трпети "веома озбиљне" последице у односима са ЕУ, додао је он.

Борељ је о томе обавестио Османи и председника Србије Александра Вучића, који су одржали трилатерални састанак у трајању од 10 минута, уз присуство председника Француске Емануела Макрона и немачког премијера Олафа Шолца.

image