Србија и Балкан

Курти: Идентификовано 28 организатора и учесника напада на НАТО војнике и полицајце

Срби са севера Косова и Метохије протестовали су шести дан
Курти: Идентификовано 28 организатора и учесника напада на НАТО војнике и полицајце© Зоран Шапоњић

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти изјавио је да су безбедносни органи идентификовали 28 људи који су, како тврди, учествовали у организацији и оркестрирању, а понекад били и активни учесници у насилним нападима на војнике НАТО-а, на косовске полицајце и на новинаре током протеста на северу КиМ, преноси "Клан Косова".

"Што се тиче оних имена која сам навео на седници Скупштине, поменуо сам имена пет ухапшених особа, а наши органи безбедности су идентификовали још 28, које су учествовале у организацији и оркестрирању, а понекад биле и активни учесници у насилним нападима на војнике НАТО-а, на косовске полицајце и на новинаре као што сте можда видели", рекао је Курти, преноси "Косово онлајн".

Према његовим речима, све ово ће бити доказано.

Срби са севера Косова и Метохије шести дан протестовали су испред зграде Скупштине општине Звечан. У Лепосавићу је и данас било мирно, окупили су се махом млађи грађани. На платоу испред општине Лепосавић и иза бодљикаве жице налазе се припадници италијанског Кфора и специјалне јединице косовске полиције. Појавиле су се и спекулације да је новоизабрани градоначелник Љуљзим Хетеми после осам дана напустио зграду општине. 

На улици испред бодљикаве жице којом је општина Звечан опкољена је неколико стотина људи, јавља извештач РТ Балкан са лица места. Све важне раскрснице у Звечану и јутрос покривају војници Кфора.

На великој раскрсници ка згради општине налазило се борбено оклопно возило Кфора и поред једна јака патрола. Испред саме зграде је више оклопних возила косовске специјалне полиције.

Специјалци су и јутрос у згради општине. Међу Србима који протестују много је и радника запослених у Скупштини општине који не могу до својих радних места.

У Лепосавићу српски народ такође даноноћно дежура и одлучан је да ће овде остати до испуњења захтева, за разлику од Хетемија, којег је прошлог петка Специјална косовска полиција уселила у зграду општине због велике количине сузавца и шок бомби, из које је он наводно изашао, судећи према коментарима са друштвених мрежа, јавља "Косово онлајн".

Гренел: Ово је катастрофа за "Косово"

Бивши специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине  Ричард Гренел рекао је, коментаришући интервју премијера Албаније Едија Раме за "Би-Би-Си", да премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија због ескалације на северу КиМ криви чак и албански премијер. 

Еди Рама је синоћ рекао да није била добра идеја инсистирати да нови градоначелници уђу у зграде општина на северу и да је то подстакло насиље у којем су неправедно повређени војници Кфора.

"Чак и албански премијер криви Куртија. Ово је катастрофа за 'Косово'", написао је Гренел на Твитеру.

Председавајући ОЕБС-а објавио предлог плана за нормализацију ситуације на северу КиМ

Председавајући ОЕБС-а Бујар Османи објавио је данас предлог плана у девет тачака за деескалацију и нормализацију ситуације на северу Косова и Метохије у којем се, између осталог, тражи да градоначелници на северу КиМ поднесу оставке на лето 2023. године и расписивање ванредних локалних избора ове године.

Поред тога, захтева се повлачење припадника специјалне косовске полиције и истовремено смањење борбене готовости Војске Србије.

У предлогу ОЕБС-а, који је Османи објавио на Твитеру, наводи се да тзв. Косово и Србија треба поново да потврде приврженост основном споразуму и Охридском протоколу, као и да регуларна полиција, уз помоћ Кфора и ЕУЛЕКС-а треба да брине о безбедности на терену.

У једној од тачака се тражи отказивање протеста и враћање општинских функција, чиме би се, како је навео Османи, наставио нормалан живот, а службеницима би био омогућен приступ општинским зградама.

У седмој тачки се наводи да ОЕБС подржава изборни процес, као и јачање поверења међу заједницима, а у осмој да у процес помирења треба укључити младе.
У последној, деветој тачки, истиче се да ОЕБС подржава добронамерну примену договорених одредби и наставак смисленог дијалога.

Српски интелектуалци са КиМ упутили Апел за мир

Више од 150 српских интелектуалаца са Косова и Метохије потписало је Апел за мир у којем се, између осталог, тражи да се специјалне полицијске јединице повуку са севера Космета, општинске зграде напусте политички представници Албанаца који немају демократски легитимитет, а Кфор и Еулекс разместе своје јединице на северу у циљу очувања мира.

Апел је упућен представницима Европске уније, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Француске, Италије и Велике Британије јер како се наводи, "верујемо да једино они могу сачувати мир на Косову и извршити одлучан притисак на владу Аљбина Куртија да спроведе мере које су неопходне како би се очувао мир и створили услови за примену недавно постигнутог Споразума о нормализацији",

Српски интелектуалци затражили су и примену Члана 7 споразума којим се гарантује право на самоуправу у српским заједницама на Космету и формализација статуса Српске православне цркве, пренео је портал "Косово онлајн". Затражено је и формирање Заједнице српских општина у складу са Бриселским споразумом из 2013. године.

"Политички проблеми не могу се и не смеју решавати полицијским акцијама већ у конструктивном дијалогу за преговарачким столом. Поучени лекцијама из историје да институционални апарат под контролом једне етничке заједнице не може, нити сме управљати животима других етничких заједница јер демократија у пост-конфликтним мултиетничким друштвима подразумева поделу власти и одговорности, као и поштовање људских права и слобода", наводи се у апелу.

Затражено је и расписивање нових избора на северу КиМ, примена судске одлуке о враћању земљишта манастиру Високи Дечани, решавање свих случајева напада на Србе и њихову имовину, као и престанак демонизације српског народа у јавним наступима албанских политичара са КиМ.

image