Србија и Балкан

Епископ Фотије: Морамо се вратити родољубљу

Албум "Васкрсења дан" са 11 песама које је написао владика зворничко-тузлански Фотије указује на хришћанске вредности, неке су песме кратка препевана житија, у некима су поруке Отаца и хришћанско трагање за Богом и смислом, а има и родољубивих
Епископ Фотије: Морамо се вратити родољубљу© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Свака генерација треба да допринесе прослављању Бога, истине, правде, отаџбине и лепоте, сматра епископ зворничко-тузлански Фотије, чија збирка песама "Васкрсења дан" има управо тај смисао.

Епископових 11 песама је отпевао свештеник Богдан Стјепановић, који је највећи део и компоновао заједно са Срђаном Бојићем, а албум је објављен на водећим стриминг платформама "Спотифај", "Епл мјузик", "Тизер".

"До сада сам написао доста песама, а само неке од њих су отпеване и сад се већ певају и на црквеним славама. За оне људе којима су мање познати ставили смо их на музичку платформу, на интернет, да их сви заинтересовани широм белог света могу чути. Свака генерација треба да допринесе прослављању Бога, истине, правде, отаџбине и лепоте", рекао је владика Фотије у интервјуу за "Политику".

Већина владикиних стихова указује на хришћанске вредности, неке су песме кратка препевана житија, у некима су поруке Отаца и хришћанско трагање за Богом и смислом, а има и родољубивих.

"Те песме смо, нажалост, готово заборавили, родољубље уопште. Ко од омладине данас зна нешто о Косовској и Покосовској поезији (циклусу), о вековној борби за слободу од турског ропства, о великанима наше историје и Цркве. Томе се морамо вратити", истиче владика.

Додао је и да Срби имају своју светосавску филозофију и поезију живота и да би ње требало да се држимо у сваком аспекту друштвеног и политичког деловања, јер је то једини пут који наш народ води добру и спасењу.

Такође, владика подсећа да су деца украс света и да због њих и постоји ова планета, те да Свето јеванђеље све позива да будемо као деца јер ћемо тако задобити Царство небеско.

Иначе, епископ песме пише од младости, у новије време их сабира и чува, да би кроз њих рекао неку реч о спасењу човека у Христу.

"Бог је највећи песник који је премудро створио (испевао) небо и земљу и све што је на њој, и на крају стварања, шестога дана, створио је човека, да његов живот буде рај, то јест – поезија. Песнички речено, Бог је све људе створио као поете – свештенике, да својим животом и делом славе Бога. Свога створитеља, као и лепоте творевине овог света. Сви смо ми, дакле, једна песма, песма Богу, људима и ближњима, то јест другом човеку", закључио је епископ зворничко-тузлански Фотије за "Политику".

image