Србија и Балкан

Вучић с патријархом Порфиријем: Јединство народа је стуб очувања државе

Као једна од најважнијих српских институција, Црква има изузетну улогу у очувању тог јединства, истакао је председник Србије
Вучић с патријархом Порфиријем: Јединство народа је стуб очувања државе© Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је данас на ручку патријарха српског Порфирија и Свети архијерејски Сабор СПЦ, на коме су разговарали о судбински значајним питањима за Србију.

"С Његовом светошћу патријархом Порфиријем и епископима СПЦ разговарао сам о свим питањима од судбинског значаја за наш народ и земљу, као и о тешкоћама које нам предстоје на међународном политичком плану, поготово о питању Косова и Метохије", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Председник је додао да је као и увек, с пажњом, саслушао мишљење патријарха и уважених епископа, с којима се сагласио да је јединство народа, поготово у временима великих искушења, стуб очувања државе и националних интереса Србије.

А као једна од најважнијих српских институција, Црква има изузетну улогу у очувању тог јединства, истакао је Вучић.

Патријарх и архијереји СПЦ разговарали су с председником Републике о неколико за наш народ веома важних питања, а посебно о текућим и предстојећим притисцима који се тичу дијалога о Косову и Метохији, навела је Информативна служба СПЦ.

Најважније питање за Србе је Косово и Метохија

"Питање свих питања или најважније питање у овом тренутку за наш православни народ јесте тема Косова и Метохије, а највише смо времена до сада у одржавању овога Сабора (СПЦ) посветили том питању", навео је патријарх.        

Поглавар Српске православне цркве истакао је: "Ми се молимо да Косово и Метохија буду оно што јесу. То је саставни део Србије. Косово је наше срце. Косово је ум, извор нашег постојања. Косово и Метохија су наша колевка, али у исто време, стојећи на позицијама за које мислимо да су правичне, да су праведне и истините, сва братија је много више речи посветила потреби да наше молитве буду за заједнички живот на Косову и Метохији и са Албанцима и са свима другима, као и за заједнички живот са свим људима где год да живимо, са другима и другачијима."

Патријарх је подсетио да смо се ових дана суочили с великом трагедијом у нашем народу и рекао да ће после састанка с председником Вучићем и "ове трпезе љубави ићи ћу на сахрану Ангелине, која се упокојила као десета жртва масакра који је починио један дечак".

"Сви овај проблем покушавају да разумеју: зашто се десило то што се десило? Наравно, многи у том покушају, по сваку цену траже одговорног изван себе, оптужујући другога, ко год да је тај други, да је он одговоран за то што се десило. Као да нисмо један организам", рекао је поглавар СПЦ и додао да наше молитве и наши напори треба да буду усмерени на то да допринесемо разумевању других и да други разумеју нас.

"Човек је створен не да буде човеку вук него да буде пријатељ, да је други створен Богом, вољом Божјом, да кроз њега упознамо себе и упознамо поменути циљ и смисао нашег постојања", закључио је патријарх Порфирије.

image