Србија и Балкан

"Волстрит џорнал": Србија оаза за руски капитал и висококвалификоване професионалце

Србија је постала водећа дестинација за руске компаније, дипломатију, а посебно за ИТ стручњаке и професионалце у области технологије, пише амерички лист
"Волстрит џорнал": Србија оаза за руски капитал и висококвалификоване професионалце© Unsplash/Dimitrije Milenkovic

Србија се последњих неколико месеци истакла као једна од водећих дестинација за руске технолошке компаније и висококвалификоване професионалце, пише амерички "Волстрит џорнал".

Како ЕУ прекида економске везе са Москвом, истиче се у тексту, "Србија је постала мостобран за руске компаније, дипломатију, а посебно за ИТ стручњаке и професионалце у области технологије."

"Осећај добродошлице, као и стил живота у Београду, живописној престоници са живом кулинарском сценом и ноћним животом, били су оно што нас је иницијално привукло, рекао је Никола Стојановић, директор компаније "Воргејминг" у Србији, који је преселио 300 запослених из Санкт Петербурга.

 "Ако имате породицу, Србија је топ дестинација"

Како преноси "Волстрит џорнал", тридесеттрогодишњи Владимир Самоилов, аеронаутички инжењер који је постао менаџер развоја софтвера за "Виск" који је у власништву "Самсонг електроникс", напустио је Русију у марту са супругом и сином и преселио се у Нови Сад, након што је претходно размотрио Турску, Грузију и Дубаи.

"Ако имате породицу, Србија је топ дестинација у смислу језика, пореза, здравствене заштите и образовања", рекао је он у интервјуу за "Волстрит џорнал".

У Србију је, како преноси амерички лист, дошло на десетине хиљада руских инжењера, програмера, предузетника, уметника и научника.

Скоро 700 компанија повезаних са Русијом отворило је филијале у којима запошљавају хиљаде Руса, а према подацима АПР-а, од почетка марта Руси су основали више од 2.300 компанија у Србији.

Најбројнији су програмери, консултанти, дизајнери. Осим тога, многи Руси једноставно користе безвизни режим да остану у Србији радећи на даљину за стране послодавце.

"Земље се такмиче да привуку одбеглу руску елиту, а Србија је у доброј позицији да профитира од те велике дозе вредног људског и финансијског капитала", рекао је за "Волстрит џорнал" Београђанин Иван Вејвода, стални сарадник Института за хуманистичке науке у Бечу.

Компанија је преселила више од 1.000 инжењера из Санкт Петербурга

Руски технолошки гигант као што је Јандекс НВ, као и западне компаније са руским особљем, "Луксофт инц." и "Воргејминг", такође су преселили део свог особља у Србију, пише "Волстрит џорнал".

Компанија "Луксофт" која се бави развојем софтвера заснованог на вештачкој интелигенцији за банке, телекомуникације и произвођаче аутомобила попут БМВ и Фолксваген, преселила је хиљаде инжењера из Русије у Београд, а у току је довођење још хиљаду, рекао је Михајло Поштић, представник компаније у Србији.

Инжењер "Луксофта" са супругом стигао је у Београд 7. марта. Пар је био у Грузији и Турској, али им је Србија била привлачнија за почетак новог живота.

"Културне разлике су мале...Осећамо се као код куће и ово је демократија у којој људи могу да протестују против власти", рекла је инжењерова супруга у интервјуу за "Волстрит џорнал".

image
VV inauguration
banner