Србија и Балкан

Лондонски "Тајмс": Курти (ни)је Зеленски, зашто је наљутио Запад

Запад се сада нада да ће, правећи компромисе са српском мањином на северу КиМ, одржати мир довољно дуго да Вучић, или његов наследник, на крају попусти и прихвати "де факто реалност косовске независности" као услов за улазак Србије у ЕУ
Лондонски "Тајмс": Курти (ни)је Зеленски, зашто је наљутио Западwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Премијер тзв. Косова има поглед тужног новог ученика коме се чини да је урадио све што може да би се уклопио, али се и даље никоме у разреду не допада, пише "Тајмс".

Међутим, Аљбин Курти, који је мимо препоруке САД, Велике Британије и Европске уније, односно, како наводи британски лист, "најближих пријатеља Косова", послао градоначелнике Албанце у општине са српском већином - не показује знаке кајања. 

Курти је кажњен искључивањем са војне вежбе коју предводи НАТО, али он сам сматра да ће награда за метафорички изостанак "Косова" из фудбалског тима на крају бити "пораз његовог најстаријег животног непријатеља, ултранационалистичког председника Србије Александра Вучића, чији га је бивши шеф својевремено послао у затвор", пише британски лист.

"Потребна нам је помоћ Америке, Британије и ЕУ, али та помоћ не треба да иде у у правцу повлађивања аутократама", рекао је приштински премијер у интервјуу за "Тајмс".

Иако најновија криза на Балкану можда делује тривијално (у питању су четворица локалних градоначелника на простору са око 50.000 становника) она није само окренула Куртија против Вучића, већ и Куртија против снага које су војном интервенцијом против Слободана Милошевића 1999. године довеле до независности Косова.

Како се додаје у тексту, Запад је провео деценије покушавајући да намами Вучића да се одвоји од свог најближег пријатеља председника Русије Владимира Путина.

Вучић је, истичу, био "Милошевићев министар информисања", са Европом игра на тактику "топло-хладно" и понекад се окреће ка Истоку, а понекад ка Западу. 

Будући да је дипломатски и војни фокус Запада тренутно у потпуности на Украјини, нови сукоб је последње што му треба, оцењује лист додајући да је последица тога конфликт Запада са Куртијем који је желео да иде тврдом линијом. 

Запад се сада нада да ће, правећи компромисе са српском мањином, одржати мир на "Косову" довољно дуго да Вучић, или његов наследник, на крају попусти и прихвати "де факто реалност косовске независности" као услов за улазак Србије у Европску унију.

Курти, кога је као студента Милошевић послао у затвор, сада тврди да је Вучић "исти човек као и тада", да се у преговорима "само игра". Курти истиче да он "не сме да покаже слабост" зато што би је председник Србије "искористио".

Како истиче лондонски "Тајмс", западне дипломате сугеришу да Курти покушава да се представи као нови Зеленски. Међутим, они упозоравају да је "Косово" другачије од Украјине, те да је "српска енклава више као Северна Ирска него Донбас".

"Тражити од Срба да забораве Београд је као да тражите од католика из Северне Ирске да забораве Даблин", наводе, додајући да Курти пориче колико су снажна осећања Срба на северу Косова и Метохије. 

image