Србија и Балкан

Ескобаров ултиматум Куртију: Два дана за одговор на захтеве

Габријел Ескобар каже да Аљбин Курти има рок од два дана да одговори на захтеве које су пред њега поставили Европска унија и Сједињене Америчке Државе
Ескобаров ултиматум Куртију: Два дана за одговор на захтеве© Танјуг/Дописништво КиМ

Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти има нацрт за израду Заједнице српских општина, али да се он тренутно држи у тајности.

Ескобар, који од јуче борави у Приштини, није открио да ли је нацрт статута израдило такозвано Косово или Европска унија.

Навео је да је, из његове перспективе, Заједница српских општина корисна за Косово како би "оно успоставило суверенитет на северу земље". ЗСО одузима Србији контролу над севером, како би је добило Косово, каже Ескобар, наводи "Репортери".

Ескобар је нагласио да Курти има рок од два дана да одговори на захтеве које су пред њега поставили Европска унија и Сједињене Америчке Државе.

Он је додао да ће до петка, заједно са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, обавестити јавност о томе да ли има напретка или не, преноси "Репортери".

"Курти и Вучић имају рок до петка, јер у петак Лајчак и ја дајемо одговорност надређенима", додао је.

Ескобар наводи да је Курти дужан да се до петка изјасни о питању избора на северу, као и да Охрид нема план Б и да споразум мора да се примени.

Према његовим речима, ако Курти не прихвати три услова, онда је јасно да не жели сарадњу са САД и ЕУ и да то, каже, не може да прође без последица.

"Европска унија је била врло јасна, уколико се прихвати, пут ка Европи биће знатно бржи, уколико се не прихвати – одбија се Европа. Ово је европски процес, ово је дијалог, европска мапа пута, то јест основни споразум и са ЕУ као арбритром. Дакле, уколико окренете леђа овом споразуму, окренули сте леђа Европи, са свим последицама које долазе са тим, нестабилностима у односима, недостатак финансирања и слободе кретања", нагласио је Ескобар у Приштини, преноси "Косев".

Каже да "Русија не режира кризу на северу, већ је то неуспех политичких руководстава обе стране".

"Мислим да је Русија то искористила и да има користи, али Русија не режира кризу. Будимо искрени, ово је неуспех политичких руководстава обе стране да постигну напредак у међуетничком помирењу, тачка. Имамо најбољу вољу да Србију и Косово одведемо на добро место, да имају, не нужно пријатељски, већ миран однос, нормализован однос, онај који их приближава Европи. То је оно што желимо", додао је.

Говорећи о нарушеним односима Косова са међународним партнерима, Ескобар је нагласио да нису у питању само САД, већ да је цела трансатлантска заједница сада уједињена у очекивањима која су изнели пред косовског премијера.

"Рећи ћу вам једну ствар, нису само САД, већ цела трансатлантска заједница. Нисмо само ми, 27 земаља ЕУ и Велика Британија. Гледамо ствари на исти начин, пружамо подршку, али то би могло да има трајни утицај", каже Ескобар.

Истиче да су Америка, Европска унија и сви међународни партнери сагласни да је неопходна нормализација ситуације на КиМ. Уколико се то не деси, али се односи погоршају, последице по Приштину ће бити дугорочне.

Истиче да је веза између америчког и косовског народа јака и да се та чињеница неће променити.

"И даље ћемо бити ваши пријатељи, посвећени смо вашој независности, суверенитету, безбедности и економском просперитету. Надам се да људи разумеју да, какве год потешкоће имамо са актуелним премијером, оне не утичу на тај однос и тај осећај. Међутим, имамо изазове у билатералним односима са премијером. Бићу искрен, САД су биле највећа подршка Косову и боли ме када видим да неки мисле да нарушавају наш однос са Косовом у корист Србије", нагласио је Ескобар, преноси "Албанијан пост".

Подсетио је да су САД биле уз Косово и када је "Србија била против проглашења независности".

Ескобар и Лајчак од понедељка увече се налазе у Приштини где су разговарали са Куртијем, председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, представницима три највеће опозиционе странке и Српском листом.

image