Србија и Балкан

Лајчак: Решење се не може постићи без Срба; Курти има два дана да одговори на захтеве САД и ЕУ

Окупљени Срби протестују девети дан и не одустају од својих захтева, а то је повлачење специјалних јединица полиције тзв. Косова, да нови албански градоначелници не долазе у зграде општина и ослобађање ухапшених Радоша Петровића и Душана Обреновића
Лајчак: Решење се не може постићи без Срба; Курти има два дана да одговори на захтеве САД и ЕУ© FOTO TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM

Представници међународне заједнице и данас су истицали потребу да се на северу Косова и Метохије живот врати у нормалу. Позвали су и Београд и приштину да се врате дијалогу. Званичници ЕУ и САД, углавном, захтевају и да се Аљбин Курти сузрджи од једностраних акција, које су и довеле до кризе на северу КиМ, иначе ће "употребити механизме санкција". 

Бивши специјални изасланик некадашњег председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел рекао је да "народ 'Косова' заслужује боље", пошто је, како каже, "Курти успео да потпуно изолује Косово".

Гренел се у интервјуу за "Павловић данас" запитао "зашто ЕУ тражи нове изборе, ако су градоначелници изабрани у складу са прописима" и осврнуо се на једностране акције Приштине. 

Срби су се и данас окупили испред зграда општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку и не одустају од својих захтева, а то је повлачење специјалних јединица полиције тзв. Косова, да нови албански градоначелници не долазе у зграде општина и ослобађање ухапшених Радоша Петровића и Душана Обреновића.

У општинским зградама су и даље полицајци, док су припадници Кфора између окупљених грађана и полиције.

Припадници Кфора јуче су делимично уклонили бодљикаву жицу која се налазила на главној улици која води до зграде општине и испред које је највећи број окупљених грађана, док је на улици остала метална ограда која раздваја грађане од припадника Кфора. Жица је остала на споредним прилазима згради, пише "Косово онлајн". 

Као вид перформанса, тик уз бодљикаву жицу, данас су настављене "Радничке спортске игре 2023", које су почеле јуче. Те игре се већ више од од 45 година традиционално одигравају у Лепосавићу, а данас су на програму надвлачење конопца, фудбал, шах и одбојка.

Срби из Лепосавића данас су, у оквиру радничких спортских игара, одмерили снаге са припадницима америчког контигента Кфора у дисциплини надвлачења конопца. 

Лајчак и Ескобар на КиМ, па у Београду

У посети Косову и Метохији били су специјални изасланик САД Габријел Ескобар и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, који су се састали са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи и албанском опозицијом, али и са представницима Српске листе и српског невладиног сектора.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак изјавио је да је данас на састанку са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи истакнуто да се мора пронаћи политичко решење за ситуацију на северу КиМ, које ће омогућити деескалацију и повратак нормализацији.

"Јутрос смо о ситуацији на северу Косова разговарали са председницом Косова Вјосом Османи. Нагласили смо важност проналажења политичког решења које ће омогућити тренутну деескалацију и повратак нормализацији", написао је Лајчак на Твитеру.

Важност проналаска политичког решења кризе на северу КиМ пренео је албанским опозиционим политичарима на састанку којем су присуствовали и амерички изасланик Габријел Ескобар и амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.

"Ја и Габријел Ескобар и амбасадор Џефри Ховеније објаснили смо опозиционим странкама косовских Албанаца последице тренутне кризе и штету по међународни углед Косова. Замолили смо их да подрже политичко решење за смањење тензија", написао је на Твитеру Лајчак.

Након низа састанака у Приштини, званичници су се у Београду састали са председником Србије Александром Вучићем.

Вучић се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром састао у вили "Мир" у Београду.

На састанку се говорило о ситуацији на Косову и Метохији, а њему су присуствовали и шеф делегације ЕУ у Београду Емануеле Жиофре, као и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

"Србија је од првог дана била конструктиван, доследан и поуздан партнер у свим процесима који би водили очувању стабилности целог региона. Поручио сам да је време да Приштина напокон испуни своје обавезе, а пре свих формирање Заједнице српских општина у складу са Бриселским споразумом", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Ескобар: Курти има нацрт ЗСО, али га држи у тајности

Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти има нацрт за израду Заједнице српских општина, али да се он тренутно држи у тајности.

Ескобар, који од јуче борави у Приштини, није открио да ли је нацрт статута израдило такозвано Косово или Европска унија.

Ескобар је нагласио да Курти има рок од два дана да одговори на захтеве које су пред њега поставили Европска унија и Сједињене Америчке Државе.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар поручио је, у интервјуу бечком дневнику "Пресе", да Заједница српских општина мора да буде формирана и да је само питање да ли "Косово" жели да чека на евроатлантске интеграције док премијер Аљбин Курти не испуни своју обавезу.

Ескобар је нагласио да "'Косово' сада мора под хитно да се помери", и назначио да је оснивање ЗСО међународна, правна, преузета обавеза, преноси "Косово онлајн".

"То не зависи од њега. То није питање између Куртија и Србије. То је питање између 'Косова' и Србије. Чак иако Курти то не жели, биће формирана ЗСО", нагласио је Ескобар упитан за отпор косовског премијера Аљбина Куртија формирању ЗСО.

Европарламентарци: Приштина ће се суочити са последицама ако не заустави насиље

Посланици Европског парламента Владимир Билчик и Матјаж Немец рекли су да ЕУ не толерише поступке Приштине, већ покушава да премости разлике Србије и Косова и смири страсти, истичући да се шаљу јасне поруке да ће се приштинска страна, као и сви "играчи у региону" суочити са негативним последицама ако се не заустави насиље и не настави дијалог о свим питањима, укључујући ЗСО, преноси "Блиц".

Они су тако одговорили на питање докле ће ЕУ толерисати упорно одбијање премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да формира ЗСО и како решити ситуацију на северу КиМ.

"Једини пут напред је миран дијалог. Не ради се овде о толеранцији поступака, већ о покушају да видимо колико смо у стању да премостимо разлике и смиримо страсти. ЕУ, али и Парламент, морају играти проактивну улогу по овом питању и не смемо пасти у апатију да су сви напори били узалудни. У том погледу, ЕУ је сада политички уједињена и шаље врло јасну поруку и Приштини да ће се играчи у региону суочити са негативним последицама ако се не заустави насиље и настави дијалог о свим питањима, укључујући ЗСО", рекли су Билчик и Немец у интевјуу за "Блиц".

Билчик и Немец сматрају да је могуће да се постигне договор између Србије и Косова до краја године.

"Оптимисти смо и, да, можемо да постигнемо договор и видљивији напредак до краја године", закључули су Билчик и Немец.

Одбор за политичка и безбедносна питања Савета Европске уније донео је одлуку о продужењу мандата Мисије ЕУ за владавину права на Косову и Метохији (Еулекса) до 14. јуна 2025. године.

У одлуци je наведено је да ће финансијски износ намењен за покривање трошкова Еулекса од 15. јуна 2023. до 14. јуна 2025. износити више од 165 милиона евра.

Министар унутрашњих послова такозваног Косова, Џелал Свечља, саопштио је данас да је ухапшена особа која је, како је казао, претила новоизабраној потпредседници Скупштине општине Лепосавић, Драгани Милетић.

Шеф косовског МУП-а, неретко се у претходних недељу дана оглашавао на друштвеним мрежама, извештавајући о догађајима на Северу.

"Прекјуче је забрањен шверц робе, јуче је у међународној потрази одузето возило, док је данас ухапшено лице које је претило потпредседници општине Лепосавић, Драгани Милетић", навео је Свечља.

У региону, ипак, подршке Србима са КиМ не мањка, поред бројних скупова подршке у Црној Гори и Републици Српској, у РС и институционално шаљу подршку Србима.

На трећој редовној седници Народне скупштине Републике Српске, на иницијативу председника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића, разматра се Предлог резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Србије, у којој се поздравља право Србије да брани опстанак српског народа на Косову и Метохији уколико се косовски Албанци и њихове власти одлуче за употребу насиља.

image
VV inauguration
banner