Србија и Балкан

Још данас и сутра предаја оружја без последица, потом почиње кажњавање

Од почетка акције предато је 78.103 комада, од чега је 57.651 комад оружја, а 20.451 комад минско-експлозивних средстава
Још данас и сутра предаја оружја без последица, потом почиње кажњавање© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ / nr

Месец дана је прошло од почетка акције "Предај оружје", а према речима Бојане Отовић Пјановић из Министарства унутрашњих послова, грађани оружје могу да предају још данас и сутра. 

Наводи да су од почетка акције предато је 78.103 комада, од чега је 57.651 комад оружја, а 20.451 комад минско-експлозивних средстава. Додала је да је предат и 2.692.641 комад муниције.

"Ако сагледамо просек за ових месец дана, рекла бих да је, с обзиром да је дан пре тога, 5. јуна, предато 68.301 комад оружја, да смо у овом претпоследњем дану достигли највећи број комада предатог оружја, а то је 10.000", рекла је Бојана Отовић Пјановић за РТС.

Подсетила је да грађани оружје могу предати без икакве кривичне одговорности, без потребе да се легитимишу и остављања података о себи и доказују порекло оружја.

Осим тога, како је додала, грађани могу да позову полицијске службенике на адресу и тако предају оружје.

Напоменула је да је једина разлика у вези са оружјем које је остало у поседу након смрти власника и објаснила да у том случају грађани морају да оставе податке.

"Законски рок је 45 дана да се оружје преда по последњој адреси пребивалишта власника тог оружја. То грађани нису учинили, што се показало у овом поступку легализације. Једино ти грађани морају оставити своје податке, зато што се оружје оставља у најближој полицијској станици на чување", објаснила је Отовић Пјановићева.

Истакла је да грађани не морају да брину и да се то оружје чува у складу са свим прописима.

Бојана Отовић Пјановић је истакла да, према последњим информацијама којима располаже, рок за предају оружја неће бити продужен.

Након истека рока најављено је да ће бити кажњени они који имају оружје у нелегалном поседу. Како је рекао председник Србије Александар Вучић, казне ће бити драстично повећане.

image