Србија и Балкан

БиХ: Обележена 31 година од злочина над Србима у Чемерну

Након парастоса код спомен-обележја, на месту на којем су убијени српски цивили, положени су венци и цвеће
БиХ: Обележена 31 година од злочина над Србима у Чемерну© Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС

Код Спомен-обележја у месту Чемерно код Илијаша данас је служен парастос за 32 српска цивила из овог села које су пре 31 годину убили припадници такозване Армије БиХ.

Парастосу су присуствовали изасланик српског члана и председавајуће Председништва БиХ Жељке Цвијановић, Бошко Томић, председник Републичке организације заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац и помоћник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Небојша Видаковић, пренела је РТРС.

Након парастоса код спомен-обележја, на месту на којем су убијени српски цивили, положени су венци и цвеће.

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова и припадници такозване Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња напале су Чемерно у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године.

Припадници тадашње Територијалне одбране Бреза убили су 32 српска цивила и војника, међу којима је највише било стараца, жена и деце, а село су сравнили са земљом.

Чемерно је данас потпуно пусто село у коме нема ниједног Србина повратника.

За овај злочин пред Судом БиХ води се поступак против Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смоле, Сенада, Хариса и Бењамина Сикире, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлије и Хамдије Спахића који се терете да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно с другим њима познатим лицима, свесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужница их терети да су 10. јуна 1992. године извршили напад на село Чемерно, пуцањем, бацањем бомби, мучењима, паљењем покретне и непокретне имовине, што је довело до смрти 32 лица српске националности оба пола, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

image