Србија и Балкан

Душан Пророковић у "Локомотиви": Aмерика неће сићи са глобалне сцене добровољно

Шта ће Саливан понудити Саудијској Арабији? Рат и нове уговоре?, пита Пророковић, констатујући истрошеност америчког дипломатског престижа
Душан Пророковић у "Локомотиви": Aмерика неће сићи са глобалне сцене добровољно

Саветник за националну безбедност САД, Џејк Саливан, одржао је 4. маја предавање на Вашингтонском институту за блискоисточна питања. Представљајући стратешки нацрт за дипломатску контраофанзиву САД на Блиском истоку, чији би циљ било поновно преузимање кључних упоришта у том региону, Џејк Саливан је најавио посету Саудијској Арабији. Ипак, по ко зна који пут, америчка спољна политика је заказала. Сирија се вратила у међувремену у Арапску лигу, а већ сада Дамаск и Ријад покрећу низ заједничких иницијатива, међу којима је једна од кључних удружена борба против трговине наркотицима – првенствено трговине каптагоном, дрогом која је на улицама арапских градова позната као "отац два полумесаца". Блиска сарадња некад најближег америчког савезника (Саудијске Арабије) и земље која је под америчком окупацијом (Сирије) сликовит је доказ америчке немоћи у региону.

Коментаришући текуће геополитичке процесе на Блиском истоку, гост у новој епизоди подкаста "Локомотива", професор на Факултету за дипломатију и безбедност и научни сарадник на Институту за међународну политику и привреду геополитичар Душан Пророковић, рекао је:

"САД неће сићи са глобалне сцене добровољно. Трансформација структуре светског политичког система може се одиграти на два начина, кроз конфронтацију или кооперацију. Научна и академска заједница, политичари и јавни актери су се опустили јер су веровали да ће се процес трансформације десити као осамдесетих. Наиме, осамдесетих и почетком деведесетих смо имали миран прелазак са биполарног на униполарни поредак, умногоме захваљујући одлукама совјетског руководства. Имали смо, истина, сукобе на Балкану и постсовјетском простору, али то су били сукоби у периферним зонама. Глобалног рата или коришћења оружја за масовно уништење није било".

У свим разговорима на тему преласка од униполарног ка мултиполарном свету који су се водили на разним инстанцама од 2008. године, изношена су мишљења како ће се десити процес сличан оном који је пратио дезинтеграцију СССР-а. Овај рат колективног Запада против Русије у Украјини, доказује да су процене биле погрешне, сматра Пророковић.

У том смислу, актуелни покушај дипломатске обнове политичког утицаја САД-а на Блиском истоку се чини узалудним.

"Шта ће Саливан понудити Саудијској Арабији? Рат и нове уговоре", пита Пророковић, констатујући истрошеност америчког дипломатског престижа.

Са Европском унијом у рецесији и неизвесном будућношћу европских интеграција, јачањем кинеског и руског утицаја у Евроазији и унутрашњим проблемима са којима се САД суочавају, намеће се питање о начину на који ће се актуелни поредак реконфигурисати.

"У Русији постоји свест да би се директна конфронтација са НАТО лоше завршила за све, али не видим да иста свест постоји у западном блоку. Једноставно, Запад је растрзан, као и свака сила која је у фази слабљења, између превише центара одлучивања. То се види и на примеру Аљбина Куртија, који никако не би могао да делује на своју руку, мимо сагласности и подршке неког снажнијег партнера", сматра Пророковић.

Подкаст "Локомотива" се емитује сваке суботе у 19 часова.

image
Инаугурација председника Русије
banner