Србија и Балкан

Огњен Лопушина у "Локомотиви": Народна музика је кичмена мождина српског народа

Гост у новој епизоди подкаста "Локомотива" био је Огњен Лопушина, дизајнер, писац и аутор књиге "Јеванђеље по Марини Т"
Огњен Лопушина у "Локомотиви": Народна музика је кичмена мождина српског народа

Тумачећи културно-уметнички значај стихова Марине Туцаковић, и тиме утирући пут као један од пионира истраживачима који тек треба да испитају огромно наслеђе српског фолка (у коме споменута ауторка заузима посебно место), Огњен Лопушина је настојао да дође до сржи емотивних стања и асоцијација које у људима буде неке од песама које су певале и певају звезде балканске естраде – Џеј, Оливер Мандић, Жељко Самарџић, Бора Ђорђевић, Харис Џиновић, Шабан Шаулић, Зденка Ковачичек, Зана, Нимани и генерација савремених млађих извођача.

Културолошки значај народне музике и духа већи је утолико што је њиме проткана наша (савремена) историја. Опус стихова које је Марина Туцаковић оставила иза себе, а које су отпевале највеће балканске музичке звезде постале су битно оруђе за разумевање културе која простор на коме живимо обједињује. Огњен у својој књизи до танчина анализира и уводи читаоце у свет интерпретације Марининог лика и дела.

 У једном од интервјуа који је дао након издавања књиге "Јеванђеле по Марини Т", Огњен је рекао: "Брига и љубав Марине Туцаковић за емотивне лудаке и остале кретене на трновитом путу живота је заиста нешто што мене подсећа на аутентично сведочење љубави. Мој циљ је да што више људи почне да слуша и разуме ту музику. Јер врло је важно да нам буде свима јасно да је народна музика кичмена мождина овог народа. Дакле није ствар у фолклорном проучавању егзотичних обреда, већ активно учествовање у пуном животу сваког од нас."

Поред тога што се по струци бави дизајном, Огњен се нарочито посветио истраживању фолка и турбо-фолка субккултуре, те феномена групе "Јужни ветар".

 Након научног скупа који је био организован на Институту за европске студије, а који се бавио уметничким опусом групе "Јужни ветар", дошло је до идеје да се изда књига која ће се бавити значајем тог музичког састава.

"Прошле године смо имали представљање зборника о саставу `Јужни ветар`, и сматрам да је јако важно да држава кроз своје органе третира народну музику као важан феномен. Значај који је `Јужни ветар` направио за поимање овог друштва је потпуно немерљив. То је институција која је, попут Стива Џобса из гараже, направила потпуно самосталну платформу  која прожима нашу стварност и опстаје до данашњих дана", истакао је Лопушина.

У првом делу емисије, аутори подкаста Тиосав Пурић и Марко Николић су заједно са гостом Огњеном Лопушином анализирали актуелни политички тренутак у коме се налази Србија. Коментарисали су бурне догађаје који су се у току недеље десили на Косову и Метохији.

Нарочито су се дотакли питања улоге Аљбина Куртија у процесима који се дешавају на КиМ и упитали се да ли баш све одлуке доноси самостално, као што неке западне земље тврде. Како је Курти од некога ко је током 2013. године био оптужен да је током демонстрација његовог покрета Самоопредељење повређена тадашња америчка амбасадорка у Приштини Трејси Ен Џејкобсон и после чега је од стране Филипа Рикера назван "кловном који жели да буде насилан", постао толико важна личност која се пита кад ће се и како упасти на север Косова.

Локомотива се емитује сваке суботе у 19 часова.

 

image