Србија и Балкан

ММКС о изјави адвоката да се Караџићу у затвору крше права: Услови зависе од државе извршења

Некадашњи председник Републике Српске своју затворску казну издржава у Великој Британији
ММКС о изјави адвоката да се Караџићу у затвору крше права: Услови зависе од државе извршењаGetty © Serge Ligtenberg

Након изјаве адвоката Горана Петронијевића да су угрожена права првог председника Републике Српске Радована Караџића у затвору у Великој Британији, из Канцеларије Механизма за међународне кривичне судове (ММКС) кажу да спровођење и услови затворске казне зависе од државе извршења.

Петронијевић, који је координатор правног тима за одбрану Караџића, изјавио је раније да је први председник Републике Српске у затвору у Великој Британији у веома лошем стању, да су му ускраћена основна људска и затворска права и да се према њему врши одређена одмазда.

Портпарол Механизма Хелена Еглстон у изјави за Срну каже да, према члану 25 Статута Механизма, спровођење затворске казне треба да буде у складу са важећим законом државе извршења, под надзором Механизма.

Еглстонова је навела да, иако свакодневно управљање казном осуђеног лица зависи од државе извршења, споразуми које су потписале све државе извршења захтевају да услови у затвору буду компатибилни са међународним стандардима, уз напомену да те услове редовно проверавају независна и спољна тела за праћење.

"Осим изражавања забринутости преко ових независних тела и путем домаћих канала у државама које спроводе казну, осуђена лица могу да изразе забринутост и председнику Механизма, који ће даље пажљиво пратити ситуацију ", наводе из Механизма.

Из ММКС је, преноси агенција, речено да Механизам "озбиљно и марљиво обавља своју надзорну функцију у вези са извршењем казни".

Као једно од кршења права Караџићу, Петронијевић је навео то што му је ускраћено да га посећују чланови породице.

Петронијевић је такође рекао и да би Караџић, према свим међународним прописима, требало да издржава казну у земљама попут Грчке, Словеније или неке од земаља ЕУ, које су са Хашким судом потписале споразум о прихватању осуђених лица.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

image