Србија и Балкан

Петронијевић: Караџић је у заробљеништву, а не у притвору

Караџић би, према свим међународним прописима, требало да издржава казну у земљама попут Грчке, Словеније или неке од земаља ЕУ, које су са Хашким судом потписале споразум о прихватању осуђених лица. То се, међутим, када су Срби у питању не поштује каже Горан Петронијевић
Петронијевић: Караџић је у заробљеништву, а не у притворуGetty © Serge Ligtenberg/Getty Images

Стање првог председника Републике Српске Радована Караџића, који се налази у затвору у Великој Британији, веома је лоше јер је он тамо у заробљеништву, а не у притвору, изјавио је Горан Петронијевић, координатор Правног тима за одбрану Караџића.

"Покушавамо на све начине да заштитимо његова права, па и ангажовањем тима бранилаца из Енглеске. Све што се тамо догађа изнећемо пред УН. Имамо за то механизме и то ћете ускоро видети", рекао је Петронијевић у изјави за Срну.

Навео је да то што је Караџићу ускраћено да га посећују чланови породице представља страшно кршење права и додао да би Караџић, према свим међународним прописима, требало да издржава казну у земљама попут Грчке, Словеније или неке од земаља ЕУ, које су са Хашким судом потписале споразум о прихватању осуђених лица.

"Нажалост, када су Срби у питању - то се не поштује, већ се драстично крши и ту нема никакве случајности", казао је Петронијевић.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

Иначе, Петронијевић је јуче стигао у Бањалуку након што му је у БиХ укинута забрана уласка у земљу. Коментаришући ту забрану за РТРС, Петронијевић је истакао да је намера била да раздвоје српски национални корпус.

"Не могу да схватим да они не могу да схвате да Србе не могу да раздвоје. То је један аксиом... Уводити забране могу само људи који не мисле добро БиХ. Они који то раде, они су ти који разбијају БиХ, а не они који се боре за дејтонску БиХ. То је замена теза", каже Петронијевић.

image