Србија и Балкан

ЕУ: Приштина крши договор из 2016. године

Мере које најављује Курти "разочарале" најближе партнере тзв. Косова
ЕУ: Приштина крши договор из 2016. годинеwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Портпаролка Европске уније Набила Масрали рекла је данас да ће ЕУ наставити да ради са Београдом и са Приштином како би се нашло трајно решење за питање таблица, али да потези Приштине нису у складу са договором из 2016. године.

"Јасно истичемо да Косово има право да постепено мења КМ таблице, али тај процес мора да буде у оквирима договореног у дијалогу. Ова одлука није у складу са договорима из дијалога две стране и у складу са договором из 2016. године", изјавила је Масрали.

Тзв. Косово није послушало савете "својих најближих партнера", који су тражили да се поштује договор из 2016. године, што је ЕУ и САД "разочарало", наводи се у саопштењу које је издала прес служба ЕУ у суботу, 29. октобра.

Масрали је додала да ће Европска унија наставити да ради са својим партнерима како би се нашло одрживо решење.

"Позивамо актере да одрже мир и не дозволе оживљавање беспотребних тензија на терену", закључила је портпаролка Европске уније.

Премијер привремених приштинаких институција Аљбин Курти је 28. октобра представио план о регистарским ознакама које за градове на тзв. Косову издају српски органи, према коме ће се власници таквих аутомобила од 1. новембра упозоравати и та мера ће трајати три недеље – до 21. новембра.

Потом ће се до 21. јануара 2023. изрицати казне, а након тог периода ће се на још два месеца издавати пробне таблице.

Од 21. априла 2023. године, како је рекао Курти, неће се дозволити кретање возила са другим таблицама осим са ознаком РКС (Република "Косово").

image
VV inauguration
banner