Србија и Балкан

Завршена мала матура: Објављени резултати изборног теста, био лакши од српског и математике (ВИДЕО)

Ђацима задале муку бројне године у тесту из историје, и притоке Велике, Западне и Јужне Мораве на тесту из географије
Завршена мала матура: Објављени резултати изборног теста, био лакши од српског и математике (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ bg

У Србији је данас завршено полагање мале матуре. Последњег, трећег дана ђаци су полагали изборни предмет, први пут уместо досадашњег комбинованог теста. Будући средњошколци бирали су између биологије, географије, историје, хемије и физике.

Ученици ОШ "Дринка Павловић" рекли су за "Курир" да им је данашњи тест био лакши и од српског и математике, али и у односу на онај пробни.

Што се тиче физике, најтеже питање било је о томе да ли је графитни штапић изолатор или проводник.

"Највише нас се пријавило за биологију јер је најлакша", изјавила је ученица из "Дринке" и додала да им је тешка била табела са здравим начином исхране.

Ђацима коју су полагали географију најтежи је био 19. задатак – које су притоке Велике, Западне и Јужне Мораве.

Они који су се определили за историју кажу да је тест био тежи од пробног и да је било доста година, док су на тесту из хемије тешка била само два питања – 19. и 20. – о карбоксилним киселинама и јоду.

Одговори на свим тестовима су били понуђени, тј. требало је заокружити тачно решење.

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате имати 25. јуна од осам часова на порталу Моја средња школа, на којем ће 25. и 26. јуна моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита.

После 12 сати на сајту Министарства просвете појавила су се решења са тестова из свих пет предмета, а ми вам доносимо кључеве из биологије и географије, за које се определио највећи број ученика.

image