Србија и Балкан

Видовданске свечаности у Андрићграду: Деценија Андрићевог института, награде Веронезију и Халиловићу

Госте у Андрићевом институту поздравио је и Емир Кустурица који је подсетио да та институција науке и културе данас по девети пут додељује једину интернационалну књижевну награду у југоисточној Европи
Видовданске свечаности у Андрићграду: Деценија Андрићевог института, награде Веронезију и Халиловићу© Зоран Шапоњић

У Андрићевом институту у Андрићграду данас поподне, на Видовдан, уручене су "Велике награде Иво Андрић" италијанском писцу Сандру Веронезију за животно дело и песнику Енесу Халиловићу за најбољу књигу.

Лауреати "Велике награде Иво Андрић" протеклих година били су велики домаћи и страни писци и песници Матија Бећковић, Владимир Кецмановић, Душан Ковачевић, Захар Прилепин, Бора Ђорђевић, Ју Хуа, Горан Петровић, Рајко Петров Ного, Драгослав Михаиловић, Гузељ Јахина, Милован Данојлић, Петер Хандке, Јевгениј Водолазкин, Мирослав Максимовић. 

Данас поподне, на Видовдан, у галерији Андрићевог института отворена је изложба слика Милене Поповић Барили а наступио је и Градски женски хор "Барили" из Пожаревца.

Андрићевим свечаностима у Андрићграду и ове године присуствовао је председник РС Милорад Додик који је  уз захвалност Емиру Кустурици рекао да није било једноставно ни лако изградити Андрићград и Андрићев институт.

"Данас смо овде, да најбоље наградимо и да им се захвалимо на доприносу култури и овде и било где на планети", нагласио је Додик.

Госте у Андрићевом институту поздравио је и Емир Кустурица који је подсетио да та институција науке и културе данас по девети пут додељује једину интернационалну књижевну награду у југоисточној Европи.

"Једина је коју деле странци, тачније представници других говорних подручја и аутори који стварају на српском језику… Угостили смо и овај пут двојицу великих писаца. И кад можда нема човечанства, људи има", рекао је Кустурица.

Италијански писац Сандро Веронези захваљујући на награди рекао је да је узбуђен и почаствован што је у граду посвећеном Иву Андрићу чије је књиге читао још као студент архитектуре путујући у Фиренцу и посебно, што ће бити у прилици да види чувени мост који је "јунак" Андрићеве књиге.

"Други разлог мог узбуђења је сусрет са маестром Емиром Кустурицом, великим уметником. Осим што је велики мајстор, за мене је Кустурица старији брат. Његова дела од почетка била су унутрашња открића, била су попут обзнана, капија које су се отварале, спознаје света, спознаје илузије и фантастичне заоставштине коју нам поклања детињство. А, ми смо склони да протраћимо и спискамо то благо како бисмо постали такозвани 'нормални мушкарци и нормалне жене'", рекао је Веронези.

Један од најпознатијих и најцењенијих савремених италијанских писаца, архитекта по образовању, рекао је да га је Кустуричино дело "научило да компонује  и ствара онолико колико га је томе научила и велика архитектура".

"Ето, баш томе уче ме његови филмови", рекао је Веронези.

Песник Енес Халиловић рекао је, пошто је из руку Емира Кустурице примио награду, да је почаствован, захвалио се на гостопримству и части која му је указана.

"Велика је ствар за једног песника да за живота буде препознат као песник. То је велика срећа. И ретки су песници којима се то деси. То су знали и песници римскога доба. Марцијал је то знао и данас је то тако. Мало је песника чија поезија буде позната за време живота. И, верујте, увек трептим када људи препознају моје књиге и моје стихове и када сматрају да их треба наградити и када их негде цитирају. То је веома важно за мене, као и за њих, јер, човек увек сумња", рекао је Халиловић.  

У Андрићграду данас је обележена и деценија рада Андрићевог института који је, с поносом кажу у овој научној институцији "прво рођен у глави Емира Кустурице, баш као и цео овај град, а онда се пре десет година, уз добру вољу, спремност на жртву и наравно уз велики удео ината Емира Кустурице и Милорада Додика преселио у стварност уз велику помоћ влада Републике Српске и Србије".

"Велика награда Иво Андрић" за 2022. годину Енесу Халиловићу припала је за збирку песама "Секвоја", док је награду за животно дело добио писац из Фиренце Сандро Веронези за целокупно прозно стваралаштво, а поводом објављивања превода његовог романа "Колибри".

Осврнувши се на дело италијанског прозаисте, Слађана Илић подсетила је да је реч о једном од најзначајнијих писаца своје генерације у Италији, као и да је овај аутор више романа, прича, есеја и путописа лауреат неколико значајних књижевних награда у земљи и иностранству.

Говорећи о награђеном новопазарском песнику и прозаисти, аутору збирке "Секвоја", Илићева је приметила да као што импозантна секвоја расте у два правца, тако расте и Халиловићева истоимена збирка који унутрашњи слојеви пулсирају производећи младице.

"Симбол секвоје је питање егзистенције, као што то јесте и велика поезија која се по њој зове", закључила је Слађана Илић.

image
VV inauguration
banner