Србија и Балкан

Патријарх Порфирије служи литургију у Пећкој патријаршији (ВИДЕО)

Из СПЦ истичу да патријарх гаји посебну љубав према Пећкој патријаршији, не само зато што је то ставропигијални манастир српских патријарха, него због тога што је многе студентске ферије провео у тој древној светињи

Патријарх српски Порфирије служи данас литургију у Пећкој патријаршији.

У пратњи патријарха, који је синоћ допутовао у Пећку патријаршију, су епископи рашко-призренски Теодосије, марчански Сава, новобрдски Иларион, јегарски Нектарије и топлички Петар, као и директор Патријаршијске управне канцеларије архимандрит Данило и ректор Богословије "Светог Саве" у Београду протођакон Радомир Врућинић.

Патријарх Порфирије ће се данас, након литургије, срести са својим стипендистима из Фонда "Привредник" и Задужбине Симе Игуманова, саопштено је из Српске православне цркве, преноси Танјуг.

Из СПЦ истичу да патријарх Порфирије гаји посебну љубав према Пећкој патријаршији, не само зато што је то ставропигијални манастир српских патријарха, него због тога што је многе студентске ферије провео у тој древној светињи.

"У Пећи сам много мање у рукама држао књигу, јер сам и свесно и интуитивно осећао да сам на месту на којем се стварала историја наше цркве и народа, да су ту на мермерном престолу Светог Саве седели архиепископи српски и патријарси и председавали саборима. Тако сам недавно, када сам боравио у овој патријаршијској ставропигији, дуго стајао пред кивотом првог српског патријарха Јоаникија, размишљајући о искушењима и одлукама које је доносио у бури околности у којима је живео", написао је недавно патријарх Порфирије.

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је јуче, на Видовдан, литургију у манастиру Грачаница, уз саслужење десетак епископа СПЦ, а потом у порти Манастира Грачаница и парастос косовским јунацима и свим мученицима од Косовског боја до данас.

image
VV inauguration
banner