Србија и Балкан

РТ Балкан открива: Од чега болује председник САД Бајден

Да ли сви Бајденови гафови, изражена заборавност, недостатак пажње и концентрације, могу да се подведу под здравствене проблеме узроковане недостатком квалитетног сна услед апнеје
РТ Балкан открива: Од чега болује председник САД БајденGetty © Chip Somodevilla / Staff

Амерички председник Џозеф Бајден (81) болује од једног од водећих криваца изненадних смрти током сна - "слип апнеје", поремећаја које карактерише прекид дисања током сна у трајању дужем од 10 секунди које се јавља чешће од пет пута на сат.

То је откривено након што су амерички медији поставили питање трагова који су уочени на Бајденовом лицу.

Портпарол Беле куће Ендрју Бејтс открио је да Бајден због озбиљног стања преко ноћи користи ЦПАП машину која му олакшава дисање - упркос томе што је средином фебруара председников лекар Кевин О'Конор изјавио да је стари демократа "здрав", "живахан" и "способан да успешно обавља своје дужности".

Пет месеци касније, ипак, сазнајемо да је Бајденово стање ипак веома опасно, те да сви његови учестали гафови - изражена заборавност, недостатак пажње и концентрације - могу да се подведу под здравствене проблеме узроковане недостатком квалитетног сна услед апнеје.

РТ Балкан истражује који су фактори ризика за настанак болести, симптоме и начине лечења. 

Пулмолог др Марина Роксандић Миленковић из Градског завода за плућне болести објашњава да проблеме са ноћним гушењем, који знају да буду пропраћени хркањем, има свака 20. особа на планети, односно пет одсто светске популације.

"У питању је веома озбиљно стање које негативно утиче на квалитет живота. Оно може да доведе или додатно закомпликује већ постојеће проблеме са кардио-васкуларним системом, хипертензијом, аритмијама, коронарном болести, шлогом, метаболичким синдромом, инфарктом миокарда...", објашњава др Роксандић Миленковић.

Саговорница РТ Балкан указује да последице могу да буду поремећаји когнитивних способности и продубљење деменције.

"Најчешће се јавља код особа које имају проблема са гојазношћу, употребљавају антидепресиве, алкохол, пилуле за спавање или цигарете, спавају на леђима", набраја специјалиста пулмологије за наш портал.

Она наглашава да поремећај апнеје у сну не може да се излечи, те да медикаментозна или хируршка помоћ није довољна.

"Зато се као испомоћ користи ЦПАЦ машина, на коју се пацијент прикључује током сваке ноћи. Правило је да се носи што дуже, идеално седам сати. Она доприноси квалитету живота особе која пати од апнеје, успорава напредовање болести, смањује компликације и стања попут проблема са либидом, умором и поспаношћу, учесталим ноћним мокрењем...", закључује наша саговорница.

Како се машина користи и како изгледајте погледајте у видеу:

image