Србија и Балкан

Служен парастос у Јадовном Србима које су убиле усташе 1941.

У том комплексу у Другом светском рату, за време Независне Државе Хрватске, усташе су на најсвирепији начин убиле више од 40.000 људи, углавном Срба и Јевреја
Служен парастос у Јадовном Србима које су убиле усташе 1941.© Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Код Шаранове јаме на Велебиту данас је служен парастос и положено цвеће поводом обележавања Дана сећања када су у Јадовном 1941. године у комплексу усташких логора Госпић-Јадовно-Паг за време НДХ на најсвирепији начин убијено више од 38.000 Срба и готово 2.000 Јевреја.

Молитвено окупљање на Велебиту 14. годину заредом организовало је Удружење "Јадовно 1941" из Бањалуке, уз благослов епископа горњокарловачког Герасима.

Помен су служили свештеници Епархије горњокарловачке, уз присуство великог броја потомака жртава усташких злочина, објавила је РТРС.

Помоћник министра рада Републике Српске Небојша Видаковић рекао је да рука правде није стигла идеологе и крвнике који су убијали на тим просторима и да се мора неговати култура сећања.

"Историја неће опростити. Народ који не поштује своје жртве губи свој национални идентитет. Памћење је директно везано за наш национални опстанак. Наше институције имају обавезу да шире истину о страдању српског народа", рекао је Видаковић.

Председник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић рекао је да је у последње време присутна кампања којом се жели исписати, како је навео, нека друга и нова историја.

"То се чини извртањем истине, обесмишљавањем страдања, покушајима да се жртве прикажу злочинцима, рехабилитацијом усташких челника и поздрава којима су се поздрављали они који су се организовали и починили злочине", навео је Басташић.

У том комплексу логора у Другом светском рату, за време Независне Државе Хрватске, усташе су на најсвирепији начин убиле више од 40.000 људи, углавном Срба и Јевреја.

image