Србија и Балкан

Дојче веле: Притисак на Србију да уведе санкције Русији све већи

Уклико се Србија сврста уз Русију, биће "последица", наводи се у немачким медијима
Дојче веле: Притисак на Србију да уведе санкције Русији све већиwww.globallookpress.com © Christian Spicker, via www.imago

Српске власти налазе се под све већим притиском да се прикључе европским санкцијама против Русије, преноси "Дојче веле" позивајући се на изворе "Велта". Извори из немачке владе наводе да би сврставање уз Русију имало "последице" за Србију.

Берлин захтева од Србије да се одлучи да ли је за пут у Европску унију или партнерство са Русијом, наводе немачки медији. "Нужност одлуке све је већа с обзиром на геополитички развој", рекао је неименовани представник владе новинару "Велта".

Према наводима ових медија, у Берлину су били "изненађени и разочарани" када је Србија потписала План консултација министарстава спољних послова са Русијом, у тренутку када се на Западу очекује да Београд уведе санкције Москви.

Тај документ потписали су шефови дипломатија Србије и Русије Никола Селаковић и Сергеј Лавров у Њујорку, на маргинама самита Генералне скупштине УН. Влада Србије касније је појаснила да је реч о неформалном плану консултација.

Како наводе извори "Велта", у Берлину преовладава мишљење да је српски председник Александар Вучић искусан политичар, свестан садашње позиције између ЕУ и Русије.  "Биће се све непријатније седети на тој огради", рекао је тај извор а преноси "Дојче веле".

Наводи се да Вучић може очекивати подршку немачке владе уколико одлучи да води земљу ка ЕУ. "Ако се одучи за другачији пут, то ће имати последице", додао је извор.

У Берлину се увелико спремају за самит Берлинског процеса, који је заказан за четвртак, 3. новембар. Планирано је да том приликом буду потписани споразуми о слободи кретања и признавању докумената између земаља Западног Балкана.

Нови потпредседник владе Србије и министар одбране Милош Вучевић изјавио је да влада "не разматра" увођење санкција Русији.

Он је нагласио да су и даље на снази закључци Савета за националну безбедност издати по самом почетку сукоба у Украјини, у којима се наводи да Србија поштује територијални интегритет Украјине, као и да одбија да уведе санкције Русији.

image