Србија и Балкан

Брже до Грчке: Наплата путарине ТАГ-ом све извесније

Највиши званичници Србије су у потпуно спремни, али чека се да се огласе њихове колеге из Северне Македоније како би цео поступак био озваничен на нивоу држава, поручују из "Путева Србије"
Брже до Грчке: Наплата путарине ТАГ-ом све извесније© TANJUG/ MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE/ PREDRAG MITIĆ

Све је спремно за почетак јединствене наплате путарине између Србије и Северне Македоније преко јединственог ТАГ-а за електронску наплату путарине (ЕНП), али она још увек званично није профункционисала.

"Највиши званичници Србије су у потпуно спремни, али чека се да се огласе њихове колеге из Северне Македоније како би цео поступак био озваничен на нивоу држава", рекао је Танјугу Дарко Савић из "Путева Србије".

Увођењем јединственог ТАГ-а за електронску наплату путарине (ЕНП) у Северној Македонији и Србији значи да возила која поседују овај уређај могу да плаћају путарину без заустављања и додатне куповине уређаја и картица у свакој земљи, јер ће таг бити увезан са платном или дебитном банкарском картицом.

У Србији ће се путарина наплаћивати у динарима, док ће се у Северној Македонији наплаћивати у македонским денарима, а обрачунаваће се по званичном средњем курсе обе земље.

На овај начин требало би да се повећа безбедност саобраћаја и смање гужве на аутопутевима, како у смислу протока саобраћаја људи у летњој сезони као и убудуће, тако и у сегменту робне размене.

Овај пројекат је најављен у септембру 2021. у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Савић је најавио да се у септембру очекује и повезивање наплате путарине са Хрватском.

Он је навео и да се са Албанијом покушава преговарати о овоме већ годину и по дана, али да није било реакције.

"Више пута смо имали иницијативу, дошли и до кабинета премијера Албаније, међутим, зауставило се све на нашим покушајима, тако да немамо одговор са њихове стране", рекао је он.

ЕНП је бесконтактнo плаћање путарине употребом уређаја за ЕНП за одговарајућу категорију возила и омогућава пролазак посебно означеним саобраћајним тракама без заустављања односно наплату путарине без задржавања и употребе готовинског плаћања.

Корисник електронске наплате путарине је у обавези да прати упутство за постављање и коришћење уређаја за ЕНП. Уређаји се допуњују на посебно означеним местима, бензинским станицама.

image